ANGREP: Seks personer ble skadet i et syreangrep med Stratford kjøpesenter i London. Politiet frykter nå at gjenger vil bruke syre som våpen.
ANGREP: Seks personer ble skadet i et syreangrep med Stratford kjøpesenter i London. Politiet frykter nå at gjenger vil bruke syre som våpen. Foto: Social Media

London-gjengenes skrekkvåpen: Syre

– Straffen er langt strengere hvis du blir tatt med kniv, sier professor i kriminologi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mye av det kan kjøpes i butikken, blant annet ovnrens. Det finnes mange forskjellige typer svovelsyre man kan få tak i, sier Simon Laurence ved politiet i bydelen Hackney i London.

London har de siste årene blitt rammet av en rekke syreangrep.

Uten forvarsel blir stadig flere personer ofre for de brutale angrepene, hvor skadene kan være svært alvorlige.

Forrige uke ble seks personer skadet i syreangrep, etter at en gruppe unge menn gikk til angrep like ved Stratford kjøpesenter i østlige London.

Mann mot mann

I en oversikt CNN har laget kommer det tydelig frem at økningen i antall syreangrep i London er betydelig.

  • 2014: 166 angrep
  • 2015: 261 angrep
  • 2016: 454 angrep

Hittil i år har det vært en rekke episoder som gjør at politiet ser svært alvorlig på utviklingen, og ifølge BBC blir trolig 2017 det verste året noen gang – med rekordmange syreangrep.

Én av politiets teorier er at stadig flere fattige, unge menn er involvert i den dramatiske økningen.

Samtidig som det registreres stadig flere syreangrep øker også antall voldsepisoder med kniver og pistoler blant gjengene.

Felles for den skremmende utviklingen er at det gjerne er unge menn som angriper andre unge menn.

– Syreangrep er blitt adoptert at gjengene på gaten, på en måte vi ikke har sett på veldig lenge. Majoriteten av ofrene er unge menn, og majoriteten av gjerningspersonene er unge menn, sier Laurence.

Det er spesielt øst i London at angrepene har skjedd. Ifølge CNN er over halvparten av angrepene de siste tre årene registrert i østlige deler av London.

Et liv med maske

Musa Miah (24) er blant de som ble utsatt for angrep i fjor.

– Det føles som ansiktet ditt smelter. Jeg har fortsatt mareritt om det, forteller Miah, som trolig var et tilfeldig offer i et angrep ved Tower Hamlets i London.

Etter angrepet har han hatt to hudtransplantasjoner, og hver eneste dag går han med kompresjonsmaske. Hver andre time, hele døgnet, må ha dryppe øynene for å ikke miste synet. Også på natten.

– Jeg ville ikke se noen og jeg ville ikke gå ut. Før var jeg utadvendt, men da trakk jeg meg unna alle. Det var veldig tøft, og deprimerende, sier han.

Enklere enn kniv

Professor i kriminologi ved universitetet i Middlesex, Dr. Simon Harding, mener syreangrep er blitt gjengenes førstevalg.

– Syreangrep er en måte vise dominans, makt og kontroll – samtidig som det bygger en enorm frykt mellom gjengene, sier Harding til BBC.

Etter flere angrep i sommer gikk både britiske myndigheter og politiet ut og sa at de ville gjøre straffene for syreangrep langt strengere.

Dr. Harding mener gjengene for lengst har sett at syreangrep har visse «fordeler».

– Straffen er langt strengere hvis du blir tatt med en kniv, og risikoen for langt strengere fengselsstraff mye høyere, sier Harding.

Å bli tatt med en kniv etter et eventuelt angrep vil trolig gi betydelig høyere risiko for å bli dømt for en overlagt handling.

– Det er vanskeligere å bevise et syreangrep fordi det sjeldent er DNA-spor, i tillegg til at det er mye enklere å kvitte seg med en plastbeholder enn en kniv, sier Harding.

Lett å skjule

Tidligere gjengmedlem Jermaine Lawlor, jobber nå med forebyggende arbeid blant ungdom i London.

Han sier til Sky News at syre er blant de foretrukne våpnene blant ungdomsgjengene, mye på grunn av at det er enkelt å skjule i drikkeflasker og at det er vanskelig for politiet å oppdage det.

– Du kan ha det med deg i en flaske, og det er lett å skjule for politiet hvis det stopper deg. Og det er ikke bare lett å skjule, men lett tilgjengelig. Å gå til angrep med en kniv krever at du er er nær offeret, sier Lawlor.

Han mener det er svært viktig at straffen for syreangrep blir langt strengere.

– Det er ikke rettferdig at man ved et knivangrep kan få alt fra fire år til livstid i fengsel, mens man ved et syreangrep knuser en persons selvbilde og selvfølelse - og kan slippe unna med seks måneders fengsel. Det er ikke riktig, sier Lawlor.