KANONILD: I april testet Nord-Korea 300 artillerikanoner på en strand.
KANONILD: I april testet Nord-Korea 300 artillerikanoner på en strand. Foto: KCNA/NTB scanpix

nord-korea har 11.000 kanoner siktet inn:

Pentagon-scenario anslår 20.000 drepte i Sør-Korea – hver dag

Slik kan det oppstå krig mellom USA og Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Munnhuggeriet og krigsretorikken mellom Nord-Korea og USA ser ikke ut til å stoppe, og tirsdag utvidet USA sanksjonene.

Samtidig advarte president Donald Trump at et angrep fra USA vil bli ødeleggende for Nord-Korea:

– Vi er fullstendig forberedt på et militært angrep, og det vil være ødeleggende for Nord-Korea, sa Trump.

Forrige helg gikk Trump hardt ut mot Nord-Korea og sa at landet trolig ikke ville eksistere mye lenger.

Mandag svarte den nordkoreanske utenriksministeren med at Trumps uttalelser gir dem rett til å skyte ned amerikanske krigsfly - selv om de skulle befinne seg utenfor landets eget luftrom.

– Trump hevdet at vår ledelse ikke kommer til å finnes særlig lenge. Han erklærte krig mot vårt land, sier utenriksminister Ri Yong Ho.

Scenarioene for hvordan en krig vil utspille seg på Korea-halvøya er langt unna det amerikanere er vant med fra Afghanistan, Irak, Libya eller Syria, lyder advarslene fra eksperthold.

En tidligere admiral sier til Los Angeles Times at verden ikke har stått nærmere en atomkrig siden Cuba-krisen i 1962. James Stavridis tror det er 10 prosent sannsynlig med en atomkrig, og 50 prosent sannsynlig for at det blir krig mellom Nord-Korea og USA.

– Han må reagere

Den tidligere generalen Rob Givens, som har tjenestegjort i fire år på Korea-halvøya, sier at et Pentagon-scenario anslår 20.000 drepte hver dag i Sør-Korea i en konvensjonell krig.

  • Ifølge den tidligere admiralen Stavridis kan en krig utløses av at Nord-Korea avfyrer et missil som rammer Guam eller nært amerikansk territorium.

En slik handling fra Nord-Korea kan føre til at USA slår tilbake med Tomahawk krysserraketter, slik det ble gjort mot en syrisk flybase etter et kjemisk angrep i april. Men i motsetning til Syrias diktator Bashar Assad, vil neppe Kim Jong-un sitte stille hvis det skjer.

– Han må reagere. Han vet at hvis det kommer et militært angrep og han ikke gjør noe med det, er bløffen hans avslørt og spillet over, sier Sue Mi Terry, en tidligere Nord-Korea-analytiker for CIA til avisen.

  • Nord-Korea kan velge å slå tilbake med artilleriild mot de rundt 35.000 amerikanske soldatene som befinner seg i Sør-Korea.

Kommunistdiktaturet har et massivt artilleri, og har gravd ned rundt 11.000 kanoner i fjellene nord for den demilitariserte sonen. Artilleriilden fra disse kanonene kan nå 25 millioner mennesker i Sør-Korea. Ifølge «The Military Balance 2017» har Nord-Korea totalt 21.100 artillerienheter, mens Sør-Korea har 11.000 kanoner.

I april feiret Nord-Korea 85-årsjubileet til landets hær med å plassere 300 artillerikanoner i flere rekker på stranda. Øvelsen viste at også konvensjonelle våpen utgjør en trussel mot Sør-Korea.

I slutten av august viste diktaturets statlige TV-kanal KRT bilder fra det som så ut som testing av landets langtrekkende rakettartillerisystemer.

En propagandavideo fra Nord-Korea viser hvordan et amerikansk B-1B bombefly rammes av et missil. FOTO: NTB scanpix
En propagandavideo fra Nord-Korea viser hvordan et amerikansk B-1B bombefly rammes av et missil. FOTO: NTB scanpix
  • Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong Ho sier at de kan skyte ned amerikanske fly i internasjonalt luftrom.

Forrige lørdag sendte USA bombefly på tokt langt oppover østkysten av Nord-Korea. Militæranalytikere hevder at Nord-Korea ikke er i stand til å angripe amerikanske strategiske bombefly eller jagerfly med missiler, selv om landets utenriksminister hevder det.

Tidligere i september møttes FNs sikkerhetsråd til krisemøte. USA, Storbritannia, Frankrike, Japan og Sør-Korea ba om krisemøtet etter at Nord-Korea prøvesprengte det regimet selv hevder var en hydrogenbombe – den kraftigste formen for kjernefysiske våpen.

Sprengningen var den sjette og kraftigste som Nord-Korea har utført til nå. Nord-Koreas forsvarsminister har antydet at landet kan sprenge en hydrogenbombe over Stillehavet som svar på president Trumps trusler om en militær aksjon mot landet.