raser mot nytt regjeringskvartal:

– For stort, for dyrt og arrogant av staten

Mange er kritiske til utformingen av Regjeringskvartalet slik det ble presentert onsdag. Nå ber flere om omkamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Byantikvaren i Oslo er en av de som reagerer kraftig på at juryen nå har bestemt seg for at Team URBIS sitt forslag skal bygges rundt Høyblokka i Regjeringskvartalet.

– Her putter man altfor mange kontorplasser inn på en for liten tomt. Og i tillegg river man viktige kulturminner, sier byantikvar Janne Wilberg til TV 2.

Hun mener oppdragsgiver, som er regjeringen, har opptrådt arrogant i hele behandlingen av denne saken, og ikke tatt hensyn til andre.

– Jeg oppfatter det som arrogant fordi man har vært lite opptatt av kommunens behov og byens behov, og heller ikke lyttet til fagfolkenes sterke anbefalinger om at det var mer å ta vare på enn det som skjer i dette prosjektet, sier hun.

– Kulturelt umodent

Hun viser særlig til at forslaget innebærer at Y-blokka, som prydes av et stort verk av Picasso, blir fjernet.

Byarkivaren er kritisk til det nye regjeringskvartalet.
Byarkivaren er kritisk til det nye regjeringskvartalet.

– Man burde selvsagt gjenbrukt Y-blokka, som er et hovedverk i vår kulturhistorie og som også har internasjonal interesse på grunn av utsmykningen av Picasso. Vi oppfatter det som veldig spesielt og kulturelt umodent å rive den, sier hun.

Wilberg mener også prosjektet er unødvendig dyrt fordi de flytter flere kontorplasser enn nødvendig inn i prosjektet. Både eksisterende kontorer i Akersgata og Utenriksdepartementet bør utnyttes, sier hun.

Byantikvaren mener det fortsatt er mulig å nedskalere prosjektet, og får støtte fra flere hold. I følge Aftenposten stiller både Arbeiderpartiets Jan Bøhler og Venstres Ola Elvestuen seg kritiske – særlig til volumet. De mener det kommer til å bli omkamp om dette når det skal til behandling i Stortinget for endelig vedtak.

Prosjektlederen som ble utropt til vinner, er tydelig på at de er fleksible.

– Vi forholder oss til Statsbygg som oppdragsgiver, og jobber innenfor reguleringsplanen som er vedtatt. Men hvis premisser blir endret, kan vi gjøre det både lavere og høyere utifra behov, sier Gudmund Stokke i arkitektfirmaet Nordic Office of Architecture.

SLIK SKAL DET BLI: «Adapt» fra arkitektteamet Team Urbis ble vinnerene av arkitektkonkurransen.
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
SLIK SKAL DET BLI: «Adapt» fra arkitektteamet Team Urbis ble vinnerene av arkitektkonkurransen. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Foto: Butt, Mariam

Vet ikke prislappen

Statsbygg sier de ikke per nå kan si hvor dyrt prosjektet blir. Det må det jobbes med før spaden skal settes i jorda i 2020.

– Det er først nå man har bestemt seg for prosjekt, så skal vi jobbe videre med dette. Folk som bygger vet at det å kaste ut et tall nå det blir ikke riktig. Dette skal Stortinget først få til behandling, og så kommer kostnadsrammen da, sier Pål Weiby, kommunikasjonsansvarlig for prosjektet i Statsbygg.

TV 2 har vært i kontakt med regjeringen i dag, som sier de skal svare på utsagnet så snart de klarer.

Etter planen skal de nye byggene stå ferdige i 2027.

Det var i mai i 2014 at regjeringen vedtok hovedkonseptet for framtidig regjeringskvartal. Vedtaket innebar blant annet at det skal bygges mellom Akersgata og Møllergata og huse alle departementene med unntak av Forsvarsdepartementet, og at S-blokken, Y-blokken og R4 skal rives.

Statsbygg har revet S-blokken og er i gang med grunnarbeidene på S-tomta. Y-blokken og R4 rives i 2018-2019.