GODE VENNER: Svaret på hvordan man får et lykkelig liv ligger verken i smarte valg eller masse penger. Det handler om hvilke mennesker du velger å omgås.
GODE VENNER: Svaret på hvordan man får et lykkelig liv ligger verken i smarte valg eller masse penger. Det handler om hvilke mennesker du velger å omgås. Foto: Colourbox

Hjerneforsker: Dette er den viktigste avgjørelsen du kan ta i livet ditt

Det er ikke penger, religion eller smarte valg som gjør deg lykkelig, mener hjerneforsker Moran Cerf (39).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste ønsker å være lykkelige, men det er ikke alltid så enkelt å vite nøyaktig hva man selv kan gjøre for å bli det.

Hjerneforsker og professor Moran Cerf (39) ved Kellogg School of Management i Evanston i den amerikanske delstaten Illinois mener at han har svaret på dette.

Til Business Insider sier Cerf at svaret ikke har noe med verken erfaringer, penger eller personlig tro å gjøre.

Han mener at svaret ligger i hvem vi velger å tilbringe tid sammen med.

Med andre ord: Omgås du personer du liker og som får deg til å føle deg vel, blir du mer tilfreds.

Venner er viktigst lykkefaktor

Cerf mener at det er to forutsetninger som har fått ham til å konkludere med at menneskene vi omgås er den viktigste faktoren for å oppnå lykke.

HJERNEFORSKER: Moran Cerf er professor og hjerneforsker på Kellogg School of Management, som er en del av Northwestern University. Foto: Kellogg School of Management
HJERNEFORSKER: Moran Cerf er professor og hjerneforsker på Kellogg School of Management, som er en del av Northwestern University. Foto: Kellogg School of Management

Den første er at beslutningstaking er anstrengende for hjernen.

Forskning viser at mennesket har en begrenset mengde mental energi til å tilegne seg valg – å velge ut klær, hvor vi skal spise, hva vi skal spise, hvilken musikk vi skal lytte til, og så videre.

Det andre er at folk tror at så lenge man tar de riktige valgene, legger vi til rette for vår egen lykke.

Dette mener Cerf at ikke stemmer, fordi mennesker feilaktig tror at de har full kontroll over sin lykke ved å ta disse valgene.

Han sier at i virkeligheten er vår beslutningstakning full av forstyrrelser som skygger for dømmekraften.

På bølgelengde

Cerfs hjerneforskning viser at når to mennesker hygger seg i hverandres selskap, begynner hjernebølgene å se nesten like ut.

– Jo mer vi studerer dette, jo mer ser vi at bare det å være ved siden av visse type mennesker faktisk justerer hjernen din til deres nivå, sier Cerf til nettstedet.

Og:

– Dette betyr at menneskene du henger sammen med faktisk har innvirkning på ditt engasjement med virkeligheten utover det du kan forklare. Et resultat av dette er at dere blir like.

Påvirker hverandre

Når hjernebølgene er på samme nivå, mener Cerf at dette også gir utslag i oppførselen – at gledesdrepere får andre til å miste humøret, og at komikere får andre til å føle seg lette til sinns, og at snakkesalige mennesker får samtalen til å flyte.

Cerf mener at hvis man ønsker å bli lykkelig og minimere stress, bør man etterstrebe et liv som krever at man tar færre beslutninger. Dette mener han at man oppnå ved å omgås mennesker som har egenskapene man foretrekker.

Dropper valg

Forskeren sier at han selv ofte unngår å velge restauranter. I stedet fokuserer han på valget om hvem han skal spise sammen med.

Han velger en person han stoler på, og sjansen for at denne personen velger en restaurant Cerf vil like, er stor. Dette betyr at Cerf blir mer tilfreds.

Han kommer også med andre eksempler: Hvis du for eksempel ønsker å trene mer, og tror at du vil bli lykkeligere av det, bør du være sammen med andre som trener. Hvis du vil se mindre på TV, så bør du prioritere å være sammen med andre som ser lite på TV.