Dette bør du ikke kjøpe på Taxfree

Noen varer er faktisk dyrere på taxfree enn i butikken. TV 2 Hjelper deg har sjekket priser på båt, fly og flyplass og funnet hvilke Taxfree-varer du bør shoppe og droppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alle priser og varer nederst i saken.

Trodde du alt var billigere på taxfree? Da må du tro om igjen. Selv om det ofte er mye å spare, er det også mange varer som koster det samme eller mer enn det gjør i din lokale matbutikk.

TV 2 Hjelper deg har sjekket priser på 40 av de mest populære taxfree-varene opp mot butikkpriser. I tillegg har de sjekket hvilken taxfree som har de beste prisene. Ofte lønner det seg å handle på flyet før du lander i Norge.

Skal du kjøpe vin? Se her.

Dyrest på Oslo Lufthavn

I snitt er det minst i spare på å handle taxfree-varene når du lander på Oslo Lufthavn.

Slik er testen gjennomført

  • Alle prisene er hentet inn fra nettsider og/eller fra besøk i de aktuelle taxfree-butikkene.
  • Der det er ulike størrelser på pakkene har vi tatt hensyn til kilopris/literpris og regnet om. Dette gir en liten fordel til store pakninger. Disse er markert med stjerne.
  • Alle priser priser er sammenlignet med Douglas.no, Kiwi og Meny i Oslo sentrum, samt Vinmonopolet.

9 av 15 av de ulike godterivarene som er med i sjekken er også dyrere enn de er i en vanlig butikk. Det gjelder blant annet Twist, Smash, Bamsemums, Melkesjokolade og Malaco Godt og blandet.

Billigst på fly

Mest sparer du på Airshoppen, som er taxfreepartneren til Thomas Cook og Ving. Utvalget spesielt på godteri er litt magert, men finner du varene dine her er det mye å spare framfor å handle på flyplassen.

Også på Holiday Taxfree, som er taxfree-partneren til Norwegian og SAS er det mye å spare, men også her er mye av godteriet dyrere enn i butikken.

Av danskebåtene er det på Color Line du sparer mest og DFDS du sparer minst.

Kommunikasjonssjef i Travel Retail Norway, Haakon Dagestad. Foto: Glenn Aaseby
Kommunikasjonssjef i Travel Retail Norway, Haakon Dagestad. Foto: Glenn Aaseby

Høye priser skyldes prisstrategi:

At spesielt godteri kan være dyrere på taxfree skyldes at dagligvarebutikkene kan kjøpe inn større mengder av enkelte varer og at de derfor får bedre priser, skriver Stena Line til TV 2 Hjelper deg.

Kommunikasjonssjef i Travel Retail Norway, Haakon Dagestad sier at butikkene også følger med på taxfree-prisene og prøver ligge under.

Tilsammen sjekket TV 2 Hjelper deg 40 av de mest populære taxfree-varene. Foto: Glenn Aaseby.
Tilsammen sjekket TV 2 Hjelper deg 40 av de mest populære taxfree-varene. Foto: Glenn Aaseby.

– Dere har jo sjekket 15 varer av mange 100 varer. Og det dere har testet er bestselgere. Det er jo ofte de man dumper prisene på, eller har veldig små marginer på.

Alkohol

Her er det ikke overraskende nok mest å spare. På alle taxfree-butikkene får du i snitt nesten halv pris i forhold til Vinmonopolet. Aller mest sparer du på Airshoppen. Der får i snitt en rabatt på 60 prosent, sammenlignet med polpris. Der det er større/mindre flasker er det tatt hensyn til literpris. Disse er markert med stjerne.

Godteri

På godteri må du følge litt mer. I flere taxfree-butikker taper du faktisk penger, sammenlignet med å handle i butikken hjemme. Enkelte varer er nemlig dyrere eller koster rundt det samme, som i en vanlig butikk.

Dette gjelder spesielt kinderegg, Afte Eight, Bamsemums, Twist, Melkesjokolade, Melkesjokoladehjerter, Smash, Malaco godt og blandet og Laban Seigmenn. Der det er dyrere er markert med rødt.

Flest dårlige kjøp er det på Heinemann på Oslo Lufthavn. Her er 9 av 15 varer dyrere enn i butikken. Flest gode kjøp er det på Color Line. Der det er større/mindre pakker er det tatt hensyn til kilopris. Disse er markert med stjerne.

Kosmetikk

Her er det ofte små beløp du sparer, derfor er det lurt å sjekke prisen opp mot butikkpris. Noen kjøp er imidlertid veldig bra.

Igjen er det dyrest i ankomsthallen på Oslo Lufthavn. Både på DFDS og Oslo Lufthavn sparer du i snitt rundt 16 prosent av butikkpris.

Mest å spare er det på Airshoppen, her får du i snitt over 35 prosent avslag.