Martin og storebroren Markus har vært gjennom mange harde runder for å få lillebroren frisk
Martin og storebroren Markus har vært gjennom mange harde runder for å få lillebroren frisk Foto: Tomas Myklebost

vanskelig problemstilling for familien:

Håper Martin (12) får kreft igjen så fort som mulig

Hvis alt klaffer får Martin være med i banebrytende kreftforskning som kan gjøre ham frisk. Han må bare få tilbake kreften først.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er den banebrytende kreftbehandlingen med CAR-T celler som er aktuell for Martin (12). Men det er flere ting som må stemme for at han kan bli med i forskningsprosjektet som har svært lovende resultater hos de få som har fått prøve det. Han må blant annet få igjen kreft – så fort som mulig.

Mange seere har fulgt ham og familien i serien «Søsken» på TV 2, der de har vært inn og ut av sykehus i harde cellegiftkurer. I siste episode av serien får familien vite at han endelig er kreftfri, to og et halvt år etter at det ble påvist første gang.

Men oppturen varer svært kort. Bare tre dager senere påvises det 39 prosent kreftceller i beinmargsprøvene.

Kraftig tilbakefall

– Det var et voldsomt tilbakeslag. Martin tåler cellegift ekstra dårlig fordi han har Downs, og vi fikk beskjed om at prognosene var veldig dårlige, forklarer Martins mamma, Monica, til TV 2.

Håpet var at han kunne få immunterapi og benmargstransplantasjon, men cellegiftkuren han måtte få i forkant ble for hard kost. Han fikk blodpropp, og måtte endre behandlingsplanene.

Men nedturen har allikevel gitt nytt håp.

– Det positive er at han akkurat nå er kvitt kreften, men vi vet jo at det kommer tilbake på grunn av dvalekreftcellene, forklarer moren, som nok en gang være hjemme for å passe på sønnen sin.

Nå klarer han ikke å gå, og er fullstendig pleietrengende.

– Han har det ikke så verst akkurat nå for nå får han ingen behandling og har dermed ikke smerter, sier moren.

Det absurde i situasjonen nå er at hun går og venter på at sønnen skal få kreft igjen – så fort som mulig.

Kan bli frisk av forskningsprosjekt

Etter at sønnen fikk blodproppen, startet foreldrene en nye samtaler med legeteamet på Rikshospitalet. Det var da de hørte om CAR-T, det aller nyeste innen kreftmedisinering, som i sommer ble godkjent i USA. Det er første gang at en genterapi-behandling har fått markedsføringstillatelse.

Behandlingen er tillatt for visse leukemi-typer hos barn og ungdom.

I Europa er behandlingen ikke markedsført ennå, men gjennomføres i rammen av vitenskapelige studier. Martin kvalifiserer til å bli med i studiene når kreftcellene blusser opp igjen.

– Det er helt absurd å gå å vente på at Martin skal få kreft igjen nå, men det er det vi gjør, sier Monica.

Hun forklarer at de drar til Drammen sykehus to ganger i uka nå for å ta bloprøver. De må oppdage kreften svært tidlig, slik at de få T-cellene Martin nå har i kroppen holdes intakte. De er selve nøkkelen til CAR-T-behandlingen.

Genmanipulerte celler

Metoden går ut på å høste immun-celler (t-celler) fra Martin gjennom en afereseprosess. Så sendes cellene til Fraunhofer institutt i Leipzig hvor de genmanipuleres til å angripe Martins kreftceller.

Det er legemiddelfirmaet Novartis som stor får produksjonen av cellene, og gjennomfører studien. CAR-T behandling er en mye mer skånsom metode enn cellegift og benmargstransplantasjon – og gir håp om at Martin kan tåle det.

– Hittil er det svært gode prognoser på denne behandlingen. Nitti prosent av de som har fått prøve har blitt leukemifri innen en måned, sier Monica.

Lovende

Illustrasjon av Car-T ved Rikshospitalet/Novartis
Illustrasjon av Car-T ved Rikshospitalet/Novartis

Overlege Jochen Büchner ved Rikshospitalet er ansvarlig for å gjennomføre studien i Norge og Norden. Han har fått godkjent å ta med norske pasienter i en studien som innebærer at de får tilgang til den banebrytende metoden. Så langt gjelder det kun noen få pasienter, med sjeldne sykdommer, deriblant Akutt lymfatisk leukemi (ALL) som Martin har.

De som kan bli med i studien har til felles at de responderer dårlig på, eller ikke tåler annen tilgjengelig behandling.

– Resultatene fra de vi har hatt gjennom denne behandlingen ved Rikshospitalet, bidro til at den fikk markedsføringstillatelse i USA, sier Büchner til TV 2.

– Det er en svært lovende behandling og revolusjonerende teknologi som har potensiale til å erstatte stamcelletransplantasjon for en gruppe barn med leukemi, forklarer han.

Kan komme andre til gode

Büchner mener det er grunn til å tro at denne metoden i fremtiden vil kunne benyttes også mot andre typer kreft – særlig lymfekreft.

At Martin som har Downs potensielt får være med i studien, tar moren som et tegn på at alle behandles likt, og hun har håp om at Martin snart «bare» har Downs igjen.

– Vi må være isolert nå så ikke Martin får noen infeksjon, for da kan de ikke høste T-cellene. Vi krysser fingrene, sier hun.