Amatørvideo vekker raseri

To transkjønnede elever ble kastet av skolebuss i USA

Bussjåføren forlangte at gutter og jenter skulle sitte på hver sin side av bussen. Transkjønnede var det ikke plass til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En mobilvideo fra en skolebuss full av førsteklasseelever på vei til South Glens Falls High School i New York har gått viralt.

Videoen viser en bussjåfør som krever at jenter skal sitte på en side av bussen, og gutter på den andre siden.

Transkjønnede kastet ut

Da to elever stanset opp fordi de ikke visste hvor de skulle sette seg oppsto problemet.

Layla Swenor, er transkjønnet. og går under navnet Aaren. Aaren bruker kjønnsnøytrale pronomen om seg selv, og etter en tenkepause mente hen at det var mest naturlig å sette seg på guttesiden.

– Jeg sa til sjåføren at jeg ville sette meg der jeg var mest komfortabel, forteller Aaren. Både Aaren og en annen transkjønnet elev, Leo Washington, forklarte de var transkjønnede, og foreslo de kunne sitte i midtgangen, hvis det var problematisk for sjåføren.

Men bussjåføren ville ikke ha noen debatt om dette og kastet Aaren og Leo av bussen.

Ble presset «ut av skapet»

Aaren sier hen aldri før har opplevd å måtte velge mellom en gutte- eller jenteside på bussen, og mener det var skremmende. Hen følte seg presset til å «komme ut av skapet» som gutt foran alle skolekameratene sine.

– Jeg var plutselig «ute» foran skolen, men ikke foran venner og familie, sier hen til News 10

– Det var skikkelig sårende. Jeg ville gråte. Jeg ville skrike, sier Leo til den amerikanske kanalen CBS news.

Får støtte av skolen

Rektor ved South Glens Falls High School i New York, Michael Patton, mener sjåføren har gjort en dårlig vurdering, og sier det strider mot det skolen deres står for.

– Vi tolererer ikke diskriminering av elever her, sier Patton. Skolen har bedt både elevene og foreldrene deres om unnskyldning, og de lover å følge opp skolens ansatte bedre.

Den aktuelle sjåføren får ikke kjøre skolebuss mens saken er til intern gransking hos skoleledelsen. Han hadde forsøkt å få kontakt med skoleadministrasjonen for å få råd om hva han skulle gjøre mens konflikten pågikk, men fikk ikke tak i noen.

– Jeg føler ikke hat overfor ikke sjåføren. Jeg tror mange slike situasjoner oppstår på grunn av uvitenhet, sier Aaren.