Dokumenter om Vanunus søknad om å få komme til Norge er hemmelighetsstemplet.
Dokumenter om Vanunus søknad om å få komme til Norge er hemmelighetsstemplet. Foto: Scanpix/Montasje: TV 2

Listhaug hemmeligholder 19 Vanunu-dokumenter

Innvandringsministeren nekter å gi innsyn i alle dokumenter om den israelske atomvarsleren Mordechai Vanunus søknad om å få komme til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har tidligere avslørt at Vanunus søknad om familiegjenforening med sin sin norske ektefelle, bibelforsker Kristin Joachimsen, har ligget på Listhaugs bord i 15 måneder.

Ekteparet søkte UDI om familiegjenforening for to år siden, men til tross for at vanlig behandlingstid er tre måneder, har de fortsatt ikke fått svar.

Krever åpenhet

Sp-topp Liv Signe Navarsete rettet sterk kritikk mot Listhaug etter avsløringen.

– Her må statsråden være adskillig mer åpen i sin forklaring på hvorfor søknaden har ligget i 15 måneder. Det hører ikke hjemme noen steder, raste Navarsete.

Mordechai Vanunu er tidligere atomtekniker som varslet om Israels atomprogram i 1986. Han er spiondømt i Israel, men hylles av mange som fredsaktivist. Dette bildet er fra 2005. (AP Photo/Kevin Frayer)
Mordechai Vanunu er tidligere atomtekniker som varslet om Israels atomprogram i 1986. Han er spiondømt i Israel, men hylles av mange som fredsaktivist. Dette bildet er fra 2005. (AP Photo/Kevin Frayer) Foto: Kevin Frayer

Vanunu ble dømt til 18 års fengsel for spionasje og foræderi, etter at han i 1986 røpet Israels strengt hemmelige atomvåpenprogram. 30 år senere er varsleren fortsatt underlagt strenge restriksjoner og overvåking av Israels fryktede etterretningstjeneste Mossad.

Teologiprofessor Kristin Joachimsen møtte Vanunu i Jerusalem i 2007, og paret giftet seg i mai 2015.

– Vil vil fryktelig gjerne leve sammen i Norge, sier Joachimsen.

Alt er hemmelig

Navarsetes oppfordring til Listhaug om åpenhet i saken, har så langt falt til fullstendig til grunnen.

Ekteparet har ikke hørt noe, verken fra Justisdepartementet eller UDI.

– Jeg bare går og venter, sier en oppgitt Kristin Joachimsen til TV 2.

Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger, som gransker saksbehandlingen, er heller ikke fornøyd med svarene han har fått så langt.

Justisdepartementet og UDI må derfor svare på nye spørsmål fra Sivilombudsmannen, som undersøker om de har brutt forvaltningsloven.

Falkanger startet undersøkelsene 17. juli, etter klage fra Joachimsens advokat Arild Humlen.

– En slik trenering som de nå har holdt på med, er ikke forvaltningen verdig, uttalte Humlen.

TV 2 har bedt justisdepartementet om en oversikt over saksgangen, og har fått en liste på 19 dokumenter. Men departementet nekter å gi innsyn i hvem som har sendt dokumentene, og hvem som er mottaker. Både tittel og dato for når dokumentene er sendt, holdes også hemmelig.

«Dokumentene er underlagt taushetsplikt i medhold av sikkerhetsloven § 11 første ledd bokstav d. Innsyn kan således ikke gis i disse journalinnføringene» heter det i avslagene.

Mener Listhaug må beklage

Innvandringsminister Sylvi Listhaug overtok saken 14. juni i fjor, begrunnet med at den kan berøre grunnleggende nasjonale interesser, eller utenrikspolitiske hensyn – det vil si Norges forholdet til Israel.

Listhaug har nekter å svare på spørsmål, som kan oppklare hvorfor ekteparet fortsatt ikke har fått vite noe om behandlingen av søknaden.

I slike saker er det rutine at Utenriksdepartementet uttaler seg.

Brende gikk bakveien

Men da TV 2 tidligere ville stille utenriksminister Børge Brende spørsmål om saken, tok han personalheisen, og gikk ut bakveien på Grand Hotel.

Senterpartiets stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete har tidligere bedt Listhaug beklage den lange saksbehandlingstiden, og både SV og Venstre slutter seg til Sp-toppens krav om at Vanunu må få komme til Norge.

– Jeg oppfordrer statsråden til å innvilge familiegjenforening, og unnskylde at det har tatt så lang tid, for det ikke i tråd med Norges måte å behandle denne typen søknader på, oppfordret Navarsete.

Israel-venn Vebjørn Selbekk mener Norge bør trosse signaler som måtte ha kommet fra Israel, om at det ikke er ønskelig å innvilge søknaden.

– Jeg synes det er helt naturlig. Når han har fått en norsk ektefelle, da har også argumentet for å komme til Norge blitt mye sterkere. Det har jo vært arbeidet med å få Mordechai Vanuu til Norge også lenge før han fikk en ektefelle, og når det skjedde for to år siden, så har det styrket hans bånd til Norge, uttalte Selbekk til TV 2.