Jordskjelvet som ble registrert i Nord-Korea lørdag, var trolig et etterskjelv eller fjellskade etter den store prøvesprengningen 3. september, tror NORSAR.

Det norske seismiske observatoriet NORSAR registrerte rystelsene i Nord-Korea lørdag og opplyser at skjelvet hadde en styrke på mellom 3,2 og 3,4.

– En sannsynlig forklaring er et etterskjelv eller en fjellskade som følge av den forrige store underjordiske kjernefysiske testen utført 3. september. Ytterligere analyse av signalene vil bli gjennomført, opplyser observatoriet.

Kinesiske myndigheter opplyste først at jordskjelvet sannsynligvis er forårsaket av en eksplosjon. Ifølge nyhetsbyrået Xinhua ble jordskjelvet registrert i området hvor Nord-Korea tidligere har hevdet at de har gjennomført en hydrogenbombetest.

Man fryktet derfor at Nord-Korea hadde gjennomført nok en atomprøvesprengning. Men etter å ha analysert hvordan rystelsene utartet seg, mener flere seismiske byråer at rystelsene trolig ikke var menneskeskapt.

Japanske ledere har heller ikke kalt inn til krisemøte etter hendelsen, noe de vanligvis gjør ved større hendelser. Landets meteorologiske institutt kan foreløpig ikke fastslå bakgrunnen for skjelvet, skriver nyhetsbyrået Kyodo.

Truet med hydrogenbombetest

Det har de siste dagene vært spent mellom Nord-Korea og det internasjonale samfunnet.

Nord-Koreas forsvarsminister Ri Yong Ho antydet denne uken at landet kunne komme til å gjennomførte en test av et kraftig atomvåpen som svar på president Trumps trusler om en aksjon mot landet.

Uttalelsen kom etter Trumps tale i FNs hovedforsamling tirsdag, der han refererte til den nordkoreanske lederen som «rakettmannen» på «selvmordstokt» I talen truet Trump med «total ødeleggelse» av Nord-Korea om USA er nødt til å forsvare sine allierte.

I en sjelden opptreden foran kamera sa Nord-Koreas leder Kim Jong-un at Trump vil «betale dyrt» for truslene, og at Nord-Korea vil seriøst vurdere et tilsvarende mottiltak som savner sidestykke i historien

Forsvarsminister Ri Yong Ho sa kort tid senere at regimet i Nord-Korea kan gjennomføre en test av en atomrakett som svar på uttalelsen, meldte CNN.

– Dette kan antakelig bety den kraftigste hydrogenbombetesten over Stillehavet. Jeg kan ikke si hvilke tiltak som skal treffes siden det er Kim Jong Un som bestemmer det, sa forsvarministeren.

– En barnehagekamp

I en Twitter-melding kalte Trump Kim for en «galning» som ikke bryr seg om hans folk sulter eller dør og at han vil bli testet som aldri før.

På et folkemøte i Alabama fredag refererte Trump nok en gang til Nord-Koreas leder som «rakettmannen».

– Vi kan ikke ha galninger på frifot som driver og skyter raketter i hytt og vær, sa Trump.

Presidenten sa også at sin forgjenger Barack Obama og tidligere utenriksminister Hillary Clinton burde ha gjort noe med den nordkoreanske lederen for lenge siden.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov refererte fredag til situasjonen som en «barnehagekamp mellom barn der ingen klarer å stanse dem».