Forskere mener å slå fast at mye sukker gjør menn spesielt utsatt for depresjon. FOTO: NTB scanpix
Forskere mener å slå fast at mye sukker gjør menn spesielt utsatt for depresjon. FOTO: NTB scanpix Foto: Solum, Stian Lysberg

Dette gjør høyt sukker-inntak med menns psyke

5000 menn og 2000 kvinner har blitt vurdert ut fra sukkerinntak og psyke over fem år.

Forskere ved University College of London har utarbeidet en større studie om sammenheng mellom sukkerholdige matvarer, og psykiske lidelser som depresjon.

5000 menn og 2000 kvinner ble kategorisert etter kjønn og sukkerinntak: Lavt, middels og høyt.

23 prosent risikoøkning

Studien konkluderer med at de har klart å bevise at høyt sukkerinntak gjennom søt mat og drikke øker sjansen for å utvikle humørforstyrrelser, som for eksempel klinisk depresjon, med 23 prosent hos menn.

Studien er publisert i det vitenskaplige tidsskriftet Nature.

Forskerne har data som tyder på at det finnes en sammenheng hos kvinner også, men her er resultatene noe svakere. Forskerne vil fortsette å undersøke hvilken effekt sukker har på kvinners psyke, og om det er en forskjell mellom kjønnene.

Fra før har man mistenkt at sammenhengen mellom sukker og depresjon har motsatt sammenheng. Altså at man spiser mer godteri og søtt hvis man er deprimert. Men dette har forskerne klart å utelukke gjennom å undersøke når deltakerne har rapportert høyt sukkerforbruk, og når de har rapportert depresjon.

Avviser motsatt sammenheng

«I studien klarte vi å ekskludere potensielt motsatt sammenheng. Altså at årsaken til høyt sukkerinntak er depresjon» skriver forskerne i rapporten.

De har vist at høyt sukkerinntak kommer før utvikling av depresjonslidelse. Utviklingen av humørforstyrrelser skjedde to til fem år etter de rapporterte høyt sukkerinntak.

I undersøkelsen ble menn registrert med «høyt sukkerinntak hvis de får i seg mer enn 67 gram sukker per dag. I Norge er dette innenfor det som Helsedirektoratet anbefaler som daglig sukkerinntak for en voksen mann med lavt aktivitetsnivå.

Dette er også det gjeldende rådet fra WHO, men i 2015 gikk de ut med en ambefaling om å redusere det anbefalte sukkernivået med 50% for å få ytterligere helsegevinst i form av mindre fedme, type 2-diabetes og noen former for kreft.