nrk:

AP-rådgivere sier opp i protest etter at Trond Giske tar over som ny finanspolitisk talsperson

To av Arbeiderpartiets rådgivere har ifølge NRK sagt opp, etter at Trond Giske ble gjort til finanspolitisk talsperson framfor Marianne Marthinsen, som gjerne ville fortsette.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aps valgkomité for konstituering av stortingsgruppen kunngjorde torsdag at den innstiller partiets nestleder, Trond Giske, som ny finanspolitisk talsperson. Den jobben har Marianne Marthinsen hatt de siste årene, og hun ønsket å fortsette i den.

Selv om Giske får den mer framtredende posisjonen som fraksjonsleder i finanskomiteen, er det den andre nestlederen Hadia Tajik som får oppgaven å være parlamentarisk nestleder i Ap.

Tajik blir også leder for arbeids- og sosialfraksjonen i Arbeiderpartiet.

Partileder Jonas Gahr Støre blir som ventet parlamentarisk leder og skal fortsette å sitte i utenriks- og forsvarskomiteen.

TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud tror rollen som finanspolitisk talsmann har vært viktig for Giske å kapre.

– Det har nok vært en viktig posisjon for Giske lenge. Han ønsket å bli det i forrige runde også, da Marianne Marthinsen ble det. Forskjellen på den gang og nå, er at Trond Giske har blitt nestleder i partiet. Når nestlederen i partiet ønsker en sånn posisjon, så skal det veldig mye til for at han ikke får den, sier han.

NRK: Rådgivere sier opp

Ifølge NRK har to av Arbeiderpartiets rådgivere sagt opp sine stillinger i protest etter at Marthinsen mistet stillingen som finanspolitisk talsperson.

MARTHINSEN: Marianne Marthinsen har vært finanspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet.
MARTHINSEN: Marianne Marthinsen har vært finanspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet. Foto: Bøe, Torstein/NTB

De to som skal ha sagt opp er Harald Jacobsen og Maria Schumacher Walberg. Begge to har jobbet i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Arbeiderpartiets sekretariatsleder på Stortinget, Hans Kristian Amundsen, opplyser imidlertid både til NRK og NTB at han er ukjent med at de to rådgiverne skal ha sagt opp.

– Det er åpenbart at de er skuffet over valgene som partiledelsen har tatt, sier kommentator Eriksrud.

Imidlertid mener Eriksrud at Marthinsen selv må ta skylden for at hun nå må vike for Giske.

– Jeg mener at den som først og fremst har ansvaret for at Marianne Marthinsen fremstår som en taper og har blitt vraket, er Marthinsen selv, sier han.

– Etter at Giske ga klart uttrykk for at han ville ha plassen, og Støre signaliserte at han var villig til å gi den til ham, så sto hun på sitt. Hun sa offentlig at hun gjerne ville ha plassen. Når hun da taper den maktkampen, så fremstår hun som en større taper enn det hun strengt tatt trenger, mener han.

– Greit å opplyse
Innstillingen fra valgkomiteen i Arbeiderpartiet er enstemmig, men ikke fullstendig. Arbeidet med å fordele øvrige verv er ennå ikke sluttført.

– Arbeidet i komiteen er ikke ferdig, men siden det har vært offentlig oppmerksomhet rundt hvilke komiteer på Stortinget partiledelsen vil sitte i, synes jeg som valgkomiteens leder det er greit å opplyse om komiteens innstilling rundt dette spørsmålet, sier valgkomiteens leder Kjersti Stenseng.

Støre ønsker ikke å kommentere saken og henviser til Stenseng.

Kjønnsperspektiv

Internt i Ap har flere reagert på det de har oppfattet som et forsøk fra Giske på å posisjonere seg i en eventuell fremtidig lederkamp i Arbeiderpartiet. De peker på at Giske var sentral i utformingen av Aps mislykkede valgkampstrategi.

Også kjønnsperspektivet er blitt trukket fram som et argument i maktkampen.

Tidligere statssekretær og Ap-representant Laila Gustavsen har i et innlegg på Facebook argumentert sterkt for Marthinsen. Hun reagerer sterkt på argumenter om at Ap trenger en erfaren mann i denne posisjonen dersom det skulle bli regjeringskrise i løpet av perioden.

Oslo Arbeiderparti – som er det største fylkeslaget i Ap – stiller seg bak Marthinsen.

– Når Marianne Marthinsen selv ønsker å fortsette som finanspolitisk talsperson, mener vi det er naturlig at hun får fortsette, sa Oslo Aps leder Frode Jacobsen til NTB onsdag.

(NTB/TV 2)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook