En kollapset bygning i Mexico by. Foto: Ronaldo Schemidt
En kollapset bygning i Mexico by. Foto: Ronaldo Schemidt

Minst 217 døde etter kraftig jordskjelv i Mexico

Et kraftig jordskjelv med en styrke på 7,1 har rammet Mexico by tirsdag ettermiddag lokal tid.

Minst 217 mennesker er bekreftet omkomne etter et voldsomt jordskjelv sentralt i Mexico, opplyser landets koordinator for sivilforsvaret, Luis Felipe Puente på Twitter.

Det bekrefter meksikanske myndigheter, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Skjelvet er dermed det dødeligste på 32 år i Mexico. På nøyaktig samme dato i 1985 ble flere tusen drept, to uker etter at et annet kraftig jordskjelv drepte 90 mennesker sør i landet.

Blant de døde er det funnet 71omkomne i delstaten Morelos, 43 i Puebla, 86 i Mexico by og 12 i delstaten Mexico, som omgir hovedstaden. I tillegg er fie personer bekreftet omkommet i delstaten Guerrero, opplyser myndighetene.

Minst åtte av de døde er barn, og ytterligere elleve barn er meldt savnet. Det er ventet at dødstallet fortsetter å stige.

Utenriksdepartementet har vært i kontakt med ambassaden i Mexico, men har ikke fått meldinger om skadde nordmenn.

– De prøver å kartlegge situasjonen så godt de kan. Det er veldig kaotisk der. Det er så langt ikke informasjon om at nordmenn er direkte rammet, annet enn at de har opplevd jordskjelvet, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Lunde til VG.

Flyplass stengt – minst 44 bygninger har rast

Det meldes også om minst 44 sammenraste bygninger bare i hovedstaden, ifølge guvernør Miguel Angel Mancera . Det bor 20 millioner mennesker i landets hovedstad. Det er sentrum og sør i byen som er hardest rammet.

Skjelvet hadde sitt episenter nær byen Raboso, nærmere 123 kilometer sørøst for Mexico by.

Den internasjonale flyplassen i hovedstaden er stengt, trolig på grunn av skader, og trafikken i byen står stille i en voldsom trafikkork mens alle som kan, prøver å komme seg ut av byen.

3,8 millioner mennesker er uten strøm som følge av naturkatastrofen, opplyser selskapet CFE.

Fanget i bygninger

Et ukjent antall mennesker er fortsatt fanget under sammenraste bygninger, og det er ventet at dødstallene vil stige betraktelig. Samtidig meldes det også om at mellom 50 og 60 mennesker er blitt hjulpet ut av sammenraste bygg i live i Mexico by.

– Dette skjelvet ser ut til å gjøre mer skade enn skjelvet Mexico opplevde tidligere i september. Grunnen til det er at dette skjelvet har skjedd i befolkningstette områder. Skadevirkningene vil være ganske omfattende, sier Kuvvet Atakan, professor ved universitetet i Bergen, til TV 2.

Skjelvet fikk tusenvis av mennesker til å flykte fra kontorbygninger langs Reforma Avenue i hovedstaden. Trafikken stanset også rundt Angel of Independence-monumentet i sentrum av byen.

– Vi kom oss ut av bygningen raskt, og lot alle tingene våre ligge igjen, sier Rosaura Suarez, som er i Mexico by.

På årsdagen

Videoer fra sosiale medier viser store skader på hus og biler.

Skjelvet inntraff på årsdagen for jordskjelvet i 1985, som gjorde stor skade på Mexico by og drepte rundt 10.000 mennesker.

I anledning dagen ble det arrangert en rekke øvelser rundt om i byen for å forberede folk på eventuelle skjelv. Enkelte steder pågikk disse jordskelv-øvelsene da skjelvet inntraff.

Tidligere i september i år ble landet rammet av et jordskjelv med styrke på 8.1, som tok livet av minst 98 mennesker.

(©NTB/TV 2)