Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg reagerer med sjokk og vantro. Selv om jeg fryktet at Jensen kunne få en så alvorlig straff, hadde jeg hele tiden et håp om at han ville bli frikjent. Retten har ikke trodd på noe av det han har forklart, sier Øyvind Nordgaren til TV 2.

Fra 2001 til 2011 var han Eirik Jensens nærmeste leder på seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt. I 2008 og 2009 var Nordgaren fungerende sjef for hele avdelingen som besto av mer enn 250 politifolk.

BAKGRUNN: Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av narkotika.

Blant de mest betrodde politibetjentene på avsnittet var Eirik Jensen, som blant annet ledet underavdelingen som heter Spesielle Operasjoner, best kjent som SO.

I retten har det kommet frem at det verserte rykter og mistanker om at Eirik Jensen hjalp Gjermund Cappelen. Politiet i Asker og Bærum, der Cappelen er hjemmehørende, har sagt at de visste at Cappelen var en storimportør av narkotika.

Øyvind Nordgaren var Eirik Jensens nærmeste leder i ti år.
Øyvind Nordgaren var Eirik Jensens nærmeste leder i ti år. Foto: Cornelius Poppe / TV 2

Kjente ikke ryktene

Øyvind Nordgaren sier til TV 2 at verken han, eller noen av de andre lederskikkelsene i avdelingen, var kjent med ryktene.

– Slike signaler kom verken til meg eller til Iver Stensrud som i lange perioder var leder for hele orgkrim-avdelingen.

– Hva ville du gjort om disse opplysningene kom deg for øret?

– Da ville jeg sjekket de ut.

– Men hvis du tenker tilbake – er det ingenting du opplevde som mistenkelig rundt Jensen?

– Det er ingen hemmelighet at Jensen ikke var den fødte personalleder. Noen klagde over at han hadde en litt annerledes lederstil og at han kanskje ikke fulgte opp alle medarbeidersamtalene sine.

– Men at han drev med snusk og var en «skitten» politimann, kjenner jeg overhodet ikke til. Den typen opplysninger har aldri vært på mitt bord.

Vil ha granskning

Nordgaren sier at han ønsker en granskning velkommen.

– Jeg ser det som naturlig at man griper det kortet nå. Samtidig tror jeg at politiet må gå i seg selv. Det oppstår mange rykter, men jeg tror at vi som etat har vært for dårlig å kommunisere på tvers av avdelinger og politidistrikter.

Nordgaren gikk av med pensjon i 2014.

Mandag kveld sa politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold at han ønsker en gransking av sitt eget politidisktrikt. Han var også tydelig på at en slik gransking på utføres av utenforstående.