KONTROLLSENTER: I iOS 11 blir blant annet kontrollsenteret nytt. Foto: AP Photo/Mark Lennihan
KONTROLLSENTER: I iOS 11 blir blant annet kontrollsenteret nytt. Foto: AP Photo/Mark Lennihan

I dag kan iPhonen din bli «ny» – men derfor bør du vente

Apples smarttelefoner og nettbrett får mange nye funksjoner når iOS 11 lanseres tirsdag, men enkelte applikasjoner kan også slutte å fungere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Teknologigiganten Apple viste frem sitt mobiloperativsystem iOS 11 for første gang under WWDC-messen i juni. Siden den gang har såkalte beta-versjoner vært tilgjengelig for blant annet utviklere.

Dette har gitt selskapet mulighet til å fjerne feil og gjøre forbedringer, og tirsdag vil Apple gjøre iOS 11 tilgjengelig for de store massene.

Dette betyr at du ikke trenger å kjøpe nye iPhone X eller iPhone 8 for å få nye funksjoner. Mange av nyhetene vil nemlig være tilgjengelige som en gratis oppdatering til din mobiltelefon eller nettbrett, så sant du eier en nyere iPhone eller iPad.

Det er en ganske betydelig oppdatering. Det er ikke alltid oppdateringene er like robuste og gjennomgående som dette, sier Magnus Brøyn, teknologiekspert og byråleder i Coxit-PR til TV 2.

Han har testet beta-versjonen i forkant av lanseringen, og vet derfor hva brukerne kan vente seg når oppdateringen nå rulles ut. Apple har blant annet lagt vakt på såkalt AR-teknologi, det vil si «utvidet virkelighet». Selskapet har laget et eget utviklerverktøy, som lar programmerere enklere lage applikasjoner som legger «virtuelt innhold over virkelige scener».

Mange kjenner kanskje AR-teknologi best fra spillet Pokémon Go, men vi kan nå forvente at disse applikasjonene blir mer avanserte.

– Dette er på mange måter den nye virkeligheten som vi har gått og ventet på noen år nå, men som mange ikke har noe forhold til, «augumentet reality», det vil si en beriket virkelighet, forklarer Brøyn.

PRESENTERG: Operativsystemet iOS 11 ble presentert i juni. Snart er det tilgjengelig for de store massene.
PRESENTERG: Operativsystemet iOS 11 ble presentert i juni. Snart er det tilgjengelig for de store massene. Foto: Josh Edelson

Mange nye funksjoner

Apple har viet mye oppmerksomhet til spesielt nettbrettene, og betegner iOS 11 som den største programvarelanseringen noensinne for iPad.

– Det skjer mye for iPads del. Apple prøver å gjøre iPad om til en datamaskin, og der har Microsoft kommet langt med Surface (en produktserie fra Microsoft, journ.anm.). De presser Apple til å ta grep om iPaden, fortsetter Brøyn.

EKSPERT: Teknologiekspert Magnus Brøyn har allerede brukt det nye operativsystemet en stund. Foto: Privat
EKSPERT: Teknologiekspert Magnus Brøyn har allerede brukt det nye operativsystemet en stund. Foto: Privat

For at det skal bli enklere å multitaske på iPad, har Apple laget en såkalt dock. Dette er et felt nederst på skjermen, som skal gi brukeren raskere tilgang til applikasjoner og dokumenter, ikke helt ulik dock-funksjonen på selskapets datamaskiner.

I tillegg er en ny applikasjonsveksler på plass, og man kan dra og flytte filer rundt i systemet. Det er også funnet plass til en egen applikasjon som holder orden på filene.

– Presisjonen og måten vi bruker iPaden har endret seg en god del bare i løpet av det siste året. Dette er en naturlig videreutvikling at dette. Nå har nettbrettene blitt enda mer kraftfulle og raskere.

Selv om enkelte funksjoner kun er tilgjengelig for iPad, vil også iPhone lære nye kunster.

Blant de største nyhetene er et helt nytt kontrollsenter som kan tilpasses i mye større grad enn tidligere, en ny App Store og et eget enhånds-tastatur.

I tillegg er det gamle varslingssenteret blitt erstattet av låseskjermen, som har fått ny funksjonalitet. Kameraet skal også være i stand til å ta bedre bilder under dårlige lysforhold, bare for å nevne noe.

– Kan være lurt å vente

Den nye oppdateringen er tilgjengelig for iPhone 5s eller nyere, iPad Air eller nyere, iPad mini 2 eller nyere og den siste utgaven av iPod Touch.

Men det er ikke slik at absolutt alle bør oppdatere med en gang.

– Av erfaring kan det være lurt å vente litt. Vi har hatt flere episoder hvor Apple har vist at de ikke har hatt helt kontroll på den første releasen sin, sier teknologi-eksperten.

Blant annet førte en oppdatering i fjor til at en feilmelding dukket opp hos flere iPad-brukere.

I tillegg krever oppdateringen at man har en god del lagringsplass tilgjengelig.

– Det er også slik at den ekstreme bredden av funksjonalitet som bygges inn i iOS 11 gjør at en eldre telefon kan oppleves som tregere. Hvis man likevel ikke får utnyttet funksjonaliteten, kan det hende at man bør la være å oppdatere, legger Brøyn til.

Applikasjoner kan slutte å virke

Det er også verdt å merke seg at gamle 32-bit apper ikke lenger vil fungere i iOS 11. Vil du sjekke hvilke apper dette gjelder for deg, kan du gå inn i «Innstillinger»-applikasjonen, velge «Generelt», «Om» og «Applikasjoner». Listen som dukker opp viser hvilke applikasjoner som ikke vil fungere i iOS 11.

Sikkerhet vil imidlertid alltid være et argument for å oppdatere, ifølge Brøyn.

– Så lenge man bruker telefonen på vanlig måte, så er fortsatt Apple et overraskende trygt valg for de aller fleste. Det er likevel slik at det er lurt å oppdatere. Men vi har sett at det kan ligge svakheter og sikkerhetshull i de første releasene, forteller han.

UTDATERT: I iOS 10 finnes en liste over applikasjoner som ikke støttes av det nye operativsystemet. Foto: Alexander Klanderud/TV 2
UTDATERT: I iOS 10 finnes en liste over applikasjoner som ikke støttes av det nye operativsystemet. Foto: Alexander Klanderud/TV 2

Ingen planer om å oppdatere? Her er ti knep i iOS10 du kanskje ikke visste om.

Det er ikke annonsert eksakt når Apple planlegger å slippe oppdateringen, men ifølge teknologinettstedet CNET pleier dette å skje rundt klokken 10 på den amerikanske vestkysten, noe som betyr at oppdateringen muligens er tilgjengelig i 19-tiden.

– Utfordringen kan fortsatt være at det kan være vanskelig å få lastet ned umiddelbart, selv om dette er blitt mye bedre, forklarer Brøyn.

Du kan sjekke om oppdateringen har kommet ved å gå inn på «Generelt» i «Innstillinger»-applikasjonen. Klikk på «Oppdatering» for å se om iOS 11 er tilgjengelig for din telefon.