USAs nasjonale orkansenter (NHC) oppfordret i forkant innbyggerne til umiddelbart å iverksette tiltak for å sikre liv og eiendom, og beskriver uværet som «ekstremt farlig».

Det bor 72.000 mennesker på øya.

Frankrike har beordret evakuering fra utsatte områder i øygruppa Guadeloupe, som ligger nord for Dominica.

Statsministerens tak blåste av

Dominicas statsminister Roosevelt Skerrit, har lagt ut flere dramatiske innlegg på Facebook.

– Vinden er nådeløs! Vi skal overleve ved Guds nåde!, skrev han først og fortsatte å publisere beskrivelser:

– Vi vet ikke hva som skjer utenfor. Vi tør ikke se ut. Alt vi hører er lyden av vindens raseri. Vi ber om at det skal ta slutt!

Da orkanen nådde øya med full styrke skrev han:

– Taket mitt er borte. Huset oversvømmes, skrev Skerrit før han noen minutter senere meldte at han var reddet.

Tilsynelatende i sikkerhet skrev han senere:

– De første meldingene tyder på omfattende ødeleggelser. Så langt har vi mistet alt som kan kjøpes og erstattes for penger. Vinden har blåst vekk taket over nesten hver eneste person jeg har snakket med eller hatt kontakt med på annen måte.

Han ber om alle former for hjelp, og understreker at det ikke minst trengs helikoptre for at myndighetene kan få oversikt over skadene.

Oppgradert

På kun få timer har NHC oppgradert orkanen fra kategori 2 til kategori 5. For øyeblikket har Maria en vindhastighet på opp mot 72 meter per sekund, som tilsvarer 260 kilometer i timen.

Det er utstedt orkanvarsel for Guadeloupe, Dominica, St. Kitts, Nevis, Montserrat, Martinique, De amerikanske Jomfruøyer, De britiske Jomfruøyer og øyene Vieques og Culebra utenfor Puerto Rico.

Orkanen er ventet å nærme seg Puerto Rico og jomfruøyene tirsdag kveld og onsdag, og er ventet å bli svært farlig.

I tillegg til trolig livsfarlige vindkast, vil stormen også kunne forårsake farlige bølger, oversvømmelser og jordskred.

Storm før stormen

Det er bare fire dager siden restene av orkanen Irma løste seg opp og forsvant. Irma dannet seg 30. august, og vokste en superorkan i kategori 5, den kraftigste som er observert i Atlanterhavet.

Uværet og passerte over øyene øst i Karibia, og sneiet Cuba før uværet traff USA i kategori 4.

Minst 84 mennesker omkom, 45 i Karibia og 39 i USA, og skadene er enorme. Det gikk verst utover øyene i øst. De ligger som en perlerad sørøst for Puerto Rico, og flere av dem ble totalt rasert av vind, stormflo og kraftig nedbør.

Nå venter en ny runde.

Forberedelser

Storbritannia, Frankrike og Nederland ble sterkt kritisert for ikke å ha hjulpet de karibiske øyene fort nok da orkanen Irma inntraff forrige uke. De tre landene bruker nå store ressurser på sikkerhetstiltak før Maria når land.

– Vi forbereder oss på alt, og forbereder oss på det verste, sier Chris Austin, leder for Storbritannias militære innsatsgruppe som ble satt i gang etter Irma.

Ifølge den franske innenriksministeren Gerard Collombe blir 110 soldater sendt til området for å bistå de rundt 3.000 som allerede jobber i regionen.

Blant de utsatte øyene er St. Martin som er et delt territorium mellom Nederland og Frankrike. Da orkanen Irma traff øya tidligere i september, mistet 15 personer livet.

TV 2 / NTB