Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dommen mot Eirik Jensen (60) utløste et rop om gransking av politiet. Advokatforeningen sin forsvarergruppe mener dommen er så oppsiktsvekkende at den må få konsekvenser.

– Jeg stusser jo over at en høyt ansett leder i Norsk politi – spydspissen mot organisert kriminalitet, som nå domfelles for selv å være organisert kriminell mot betaling – at det har kunnet foregå i så lang tid uten at man har reagert, sier Marius Dietrichson, leder i Advokatforeningens forsvarergruppe til TV 2.

Må også se på henlagte saker

TV 2 har snakket med han som var politimester i Oslo i store deler av den aktuelle perioden, men Anstein Gjengedal avviser at politiet kunne ha skjønt hva som foregikk. Det setter Dietrichson spørsmålstegn ved.

– Jeg tenker at man nå kanskje må tilnærme seg denne saken på en annen måte. For så langt har man jo sett på spørsmålet om han er uskyldig eller uskyldig, men nå bør man kanskje granske og undersøke hvordan han kunne holde på så lenge – gitt at denne dommen nå blir stående og han er skyldig, sier advokaten.

Dietrichson mener også at samtlige saker Eirik Jensen har etterforsket eller på noen måte vært involvert i, må gjennomgås på nytt.

– Når det nå har blitt avklart at han som sjef i politiet har hatt andre oppdragsgivere enn politiet – nemlig et kriminelt nettverk, da må man undersøke om det har påvirket arbeidet hans på noe vis. Henlagte saker, så vel som saker som har medført domfellelse, bør nå alle ettergås for å se om det har gått riktig for seg.

Les alt fra rettssaken her.

Svekket tillit

Dagens politimester i Oslo, er ikke avvisende til at en intern gransking må til for å kunne gi svar – og at det burde skje raskt for å gjenopprettet tilliten til etaten.

– Dette må settes i gang med en gang, det kan ikke vente på en anke, sier politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt sier til TV 2 mandag kveld.

Han understreker også at granskningen av Oslo-politiet i denne saken bør gjøres av noen andre enn Oslo politidistrikt, og at de spørsmålene som er reist rundt saken ikke nødvendigvis har vært ting som har vært utslagsgivende for domfellelsen av Jensen.

Han sier at Jensen-saken har vært noe av det mest krevende han har opplevd i sin politikarriere og beskriver en svært nedstemt stemning på politihuset mandag, etter at Jensen-dommen var opplest.

– Det er et sjokk. Dette er en tung dag for Oslo politidistrikt og hele etaten, sier han.

Eirik Jensen fikk lovens strengeste straff

Dette er saken:

  • Den tidligere polititoppen Eirik Jensen (59) er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til smugling av 13,9 tonn hasj til Norge fra 2004 og frem til november 2013.
  • Gjermund Cappelen (50) er tiltalt for grov korrupsjon og for å ha smuglet 16,2 tonn hasj til Norge gjennom 20 år. Han ble pågrepet etter en av norgeshistoriens mest hemmelige politiaksjoner i desember 2013. Innrømmet i avhør å ha smuglet inn tonnevis med hasj, og hevder han har fått hjelp av Jensen, mot betaling.
  • Jensen var en profilert politimann før han ble pågrepet i slutten av februar 2014, blant annet gjennom kampen mot gjengmiljøene i Oslo og innsatsen mot organisert kriminalitet.
  • Påtalemyndigheten mener Jensen bistod Cappelen i smuglingen ved å gi ham informasjon som kunne ha innvirkning på hasj-businessen. Det er funnet 1500 tekstmeldinger mellom de to, med innhold som «stille», «solskinn», «det er meldt knallvær» og «feriemodus over hele linja».
  • Ifølge tiltalen har Jensen fått 2,1 millioner kroner for bistanden. Cappelen skal ha tjent 825 millioner kroner på hajsimporten.
  • Mandag 18. september ble Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel, lovens strengeste straff. I dommen heter det at medvirkningen ikke er perifer, men at Jensen har blitt holdt orientert om hver enkelt innførsel. Samtidig har han latt Cappelen tro at hans hasjvirksomhet er beskyttet under hele den perioden tiltalen gjelder for.
  • Gjermund Cappelen ble dømt til fengsel i 15 år. Retten mente at straffen i utgangspunktet burde være 21 års fengsel, men han fikk seks års strafferabatt for for tilståelsen om egen rolle og for å ha forklart politiet om Jensens rolle i hasjnettverket.