60.000 barn blir slått av foreldrene

Ifølge en fersk rapport fra Norges Røde Kors utsettes hele 60.000 norske barn for grov fysisk vold i hjemmet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Komiker Rune Andersen og søstrene opplevde marerittet i barndommen.

I TV 2-programmet «Vårt lille land» forteller søsknene om en oppvekst med en alkoholisert og voldelig far.

– Det er enkelte ting i barndommen som er så vonde og vanskelig at jeg i dag nesten ikke tror det er sant, forteller Rune Andersen.

– Det at noen kan gjøre deg så vondt som dette. Altså de som de egentlig skal være mest glad i deg, det forstår ikke jeg er mulig, sier Mai-Britt Ljosdal, Rune Andersens søster, i programmet «Vårt lille land».

Kaldt nedover ryggen

Søsknenes historie gjør inntrykk på generalsekretæren i Norges Røde Kors, Bernt G. Apeland.

– Det går kaldt nedover ryggen på meg. Dette var jo ikke en enkeltstående episode. Og det var ingen rundt som følger det opp og som får det ut av denne forferdelige situasjonen. Det gjør meg virkelig vondt, sier Apeland.

Men Apeland vet at det også i dag er tusenvis av barn som opplever det sammen som de fire søsknene opplevde i Kristiansand på 60-tallet.

Høyt tall

En fersk rapport fra Norges Røde Kors at problemet med vold mot barn i hjemmet fortsatt er et stort problem. 60.000 barn i Norge opplever grov fysisk vold også i dag.

– Det er faktisk et helt årskull i Norge. Så det er et veldig høyt tall. Jeg må si at jeg ble veldig overrasket da jeg så det tallet, sier Apeland.

Oversett problem

Han mener det er åpenbart at vi ikke har hatt nok fokus på dette problemet.

– Vi gjør ikke nok. Vi gjør ikke nok fordi vi ikke i tilstrekkelig grad har sett problemet slik det er.

– Vi har oversett det?

– Vi har oversett det, 60.000 barn vokser opp med vold og overgrep i hjemmet. Dette har ikke vi tatt nok på alvor, avslutter Apeland.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP) sier til TV 2 at det er svært alvorlig når de nærmeste, som skal beskytte barna, begår overgrep og bruker vold.

– Når du blir utsatt for slike ting som barn, får det store konsekvenser for deres videre liv. Det å bekjempe vold mot barn har vi prioritert høyt. Opptrappingsplanen mot vold og overgrep startet med en satsing på over en halv milliard kroner i år, sier Horne.

Hun sier at det blant annet satses på helsestasjons- og skolehelsetjenesten.

– Vi har økt ressursene til politi, bevilgningene til barnehusene er tredoblet, og strafferammene for grov mishandling i nære relasjoner er økt fra 6 til 15 år. For å avdekke vold og omsorgssvikt er det avgjørende at alle som jobber med barn vet hvordan de skal snakke med barn og stille de viktige spørsmålene. Saker i media har tydelig vist at alle som møter barn må våge å tro at det verste kan skje dem, sier Horne.

Ring alarmtelefonen 116 111

Hvis du trenger å snakke med noen kan du ta kontakt med Alarmtelefonen 116 111. Hos Alarmtelefonen kan de hjelpe deg - alt fra behov for akutt hjelp til noen å prate litt med.

Ring om du trenger øyeblikkelig hjelp, det finnes hjelp å få der du bor.

Ring om du vil at barneverntjenesten skal kontaktes. Det er viktig å si ifra!

Ring også om du lurer på om du kan trenge eller få hjelp. Ingen telefoner er for dumme! Gratis og anonymt fra hele landet.

Alarmsentralen er lokalisert i Kristiansand, og driftes av Barnevernvakta. De svarer på telefoner, e-post og sms fra hele landet og vil sikre at du skal få hjelp så nærme som mulig der du bor.

Det er gratis å ringe Alarmtelefonen og du kan være anonym dersom du ønsker det.

http://www.116111.no/
Telefon: 116 111 (gratis og anonymt)
SMS: 41 71 61 11 E-post: alarm@116111.no
Telefon fra utlandet: 0047 95 41 17 55

Åpen hverdager 15:00 - 08:00 og hele tiden i helgene