Slår alarm om Snapchat- trend i ny rapport

PASS PÅ SELFIENE: Gir du fra deg passordet, gir du fra deg kontrollen over tjenesten. Da risikerer du at innholdet misbrukes. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
PASS PÅ SELFIENE: Gir du fra deg passordet, gir du fra deg kontrollen over tjenesten. Da risikerer du at innholdet misbrukes. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Mange ungdommer gir passordet sitt til en venn for å beholde «Snapstreaks» når de er på ferie.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For de uinnvidde innebærer en «Snapstreak» at to personer sender en Snapchat-melding til hverandre med mindre enn 24 timers mellomrom i tre påfølgende dager. Jo flere dager man holder «streaken» gående, jo større status kan det gi.

Men så kommer høstferien eller en annen situasjon hvor man kanskje skal tilbringe noen dager i utlandet eller på en hytte hvor det er dårlig dekning. Da risikerer man at «streaken» tar slutt – med mindre man gir passordet til en venn og får vennen til å sende meldinger fra ens egen konto.

Deler gjerne passordet

Ifølge NORSIS-rapporten «Ungdom og digital sikkerhetskultur» mener hver fjerde ungdom under 20 år at det er uproblematisk å dele passordet med andre. Det er en langt høyere andel enn blant befolkningen for øvrig.

Samtidig oppgir 44 prosent av ungdom at de bruker kun ett passord på alle sine nettjenester. Det betyr at vennen som får passordet, kan bruke det til å logge seg på mange tjenester. Dermed er risikoen for misbruk stor.

– Konsekvensene er mye større om noe går galt. Plutselig har vennen ikke bare tilgang til Snapchat, men til Facebook og andre tjenester, sier seniorrådgiver Bjarte Malmedal i NORSIS.

Store konsekvenser

Malmedal er en av forfatterne av rapporten. Han sier at henvendelser til tjenesten slettmeg.no viser at det går galt i mange tilfeller.

– Man stoler på en venn i utgangspunktet, men så kan man bli uvenner eller det skjer noe annet. Så har vennen passordet til alle tjenestene, sier rådgiveren.

Konsekvensene kan være alvorlige. Ungdom kan bli utsatt for mobbing, hets og oppleve at uønskede bilder blir spredt på nett.

Ber foreldre ta tak

Malmedal tror ikke ungdom vil slutte å dele passord med hverandre. Han oppfordrer i stedet foreldre til å engasjere seg mer og lære opp ungdom til å bli trygge digitale borgere.

– Foreldrene kan hjelpe ungdommene med å forstå at hvis de skal låne bort kontoen sin, så må de endre passordet før de gir det til en venn. Så endrer de tilbake når de tar i bruk kontoen igjen, sier Malmedal.

Lag bedre passord

Sikkerhetseksperten har også et par supertips når det gjelder passordsikkerhet. Bruk gjerne en strofe fra en sang, for eksempel «lisagikktilskolen». Så lager du varianter av det samme passordet til de ulike tjenestene. Sleng på for eksempel «zuck» på Facebook-kontoen og «fugl» på Twitter-kontoen.

Poenget er at passordet må være enkelt å huske og vanskelig å gjette for uvedkommende.

– Langt er bra. Før anbefalte vi folk å bruke masse spesialtegn. Ikke tenk på det. Passordet må være langt og lett å huske, sier Malmedal, og fortsetter:

– Det aller, aller viktigste for å beskytte kontoen er å aktivere tofaktors verifisering. Da gjør det ingen ting om andre har passordet, for de kommer seg ikke inn likevel.

Tofaktors identifisering innebærer at du må bekrefte påloggingen med en beskjed som sendes til telefonen din. De fleste store aktører tilbyr det.

Skriv ned passordet

En annen god idé er å ta i bruk en passord-manager. En slik tjeneste husker mange passord, og du trenger bare å huske ett.

– Og så er det jo bedre å skrive ned passordet og ha det i en lapp i skuffen om passordet er vanskelig å huske, sier sikkerhetseksperten.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook