Mandag ettermiddag kom den knusende dommen mot eks-politimannen Eirik Jensen (60) og Gjermund Cappelen (50). Jensen, som kategorisk har nektet straffskyld i maratonrettssaken, ble dømt til lovens strengeste straff, 21 års fengsel.

Cappelen fikk på sin side seks års strafferabatt, og ble dømt til 15 års fengsel. Han venter også på straffeutmåling i den såkalte «oppbevaringssaken», der nettverket hans ble dømt til lange fengselsstraffer.

TV 2s rettsekspert, Inge D. Hanssen, mener Jensen er fullstendig avkledd av dommerne.

– Han får ikke medhold på ett eneste punkt, de tror ikke på det han har sagt, og at han da som polititjenestemann har en sentral rolle Cappelens hasjnettverk. Derfor får han 21 år, sier Hanssen.

Mener de kan motbevise domspremissene

Selv om Eirik Jensen i retten sa at han tok betenkningstid rundt ankespørsmålet, åpner hans forsvarer for at det blir levert inn en anke innen fristen går ut om to uker.

– Det er en veldig omfattende dom, og det betyr også at det er veldig mange knagger der som det er mulig å henge en anke på. Ting vi altså er uenig i, og mener vi kan motbevise, sier John Christian Elden.

Den erfarne forsvarsadvokaten forteller at Jensen nå vil reise hjem og forberede seg til en behandling av saken i lagmannsretten. Samtidig skal de lese gjennom dommen i ro og fred, for å forberede en anke.

– At han er uenig i dommen, at han fastholder sin forklaring og at han kommer til å anke, det tror jeg dere trygt kan legge til grunn, sier Elden.

– Det skal noe til å nå frem til en jury

Men TV 2s rettsekspert er usikker på om denne anken vil føre frem.

– Det er håpløst å anke denne dommen, jeg kan ikke skjønne at vi skal få et annet resultat i en lagmannsrett med denne dommen i bunnen, sier Inge D. Hanssen.

I lagmannsretten blir det opp til en jury å avgjøre om Jensen er skyldig eller ikke.

– Det skal bli interessant hva menigmann i en jury vil si om de bevisene som fremlegges, men det er klart, med en så klar og entydig dom i tingretten i bunnen her, så skal det noe til å nå frem.

Kalte Jensens forklaring «oppkonstruert»

På punkt etter punkt ramset dommeren opp de ulike episodene som var sentrale i bevisførselen mot Jensen. Formuleringen «retten fester ikke lit til Jensens forklaring», gikk igjen, og forklaringene hans ble omtalt som «oppkonstruert».

Det gjelder blant annet forklaringene på pengebeløpet som ble funnet i veggen, badet som er pusset opp i Jensens bolig, to luksusklokker Jensen har fått av Cappelen, samt sms'ene som er sendt mellom Jensen og Cappelen.

Til sammen legger retten til grunn at Jensen har fått verdier for 667.800 kroner av Cappelen, og kaller dette en utilbørlig fordel.

«Etter bevisførselen er retten ikke i tvil om at fordelene er gitt til Jensen i anledning Jensens stilling som politi. Det er i denne egenskap Jensen har medvirket til hasjimporten og mottatt korrupsjons-beløpet ved at han har benyttet sin stilling og kompetanse til å medvirke til hasjimporten», heter det i dommen.