Eirik jensen dømt til 21 års fengsel:

Elden: – Jensen står på at han er uskyldig og vil anke

Den tidligere polititoppen Eirik Jensen ble mandag kjent skyldig i korrupsjon og for smugling av hasj og dømt til 21 års fengsel. Jensens forsvarer varsler anke.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Les alt fra domsavsigelsen og følg direktesending i TV 2s livesenter.

– Retten finner ikke Jensens forklaring troverdig, var gjennomgangstonen under opplesningen av dommen mot Eirik Jensen i Oslo tingrett.

Dermed er den største skandalen i norsk politi et faktum: en høyt betrodd politimann er dømt for korrupsjon og for å ha bidratt til at storsmugleren Gjermund Cappelen kunne smugle store mengder narkotika inn i Norge over mange år.

Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel.

Står på sin uskyld

Jensen har hele tiden hevdet at han er uskyldig og at hans kontakt med narkosmugleren Cappelen var kildearbeid han gjorde i kraft av sin jobb som politimann.

– Eirik Jensen står 100 prosent for den forklaringen han avga i tingretten og kommer til å fortsette å stå for den forklaringen hvis det blir ankesak i lagmannsretten. Han er altså uenig i rettens bevisvurdering, sa Jensens forsvarer John Christian Elden etter at dommen var falt.

Her dømmes Jensen

Elden mener at Jensen ikke kan dømmes for medvirkning etter loven fordi han hadde kunnskap om Cappelens kriminelle virksomhet, fordi det Jensen har gjort er kildearbeid.

– Dersom han skulle dømmes for det, må alle polititjenestemenn som har vitnet her og har sagt de har hatt slik kunnskap settes i fengsel, sa Elden.

– Vi mener det er grunnlag for flere andre bilder enn det retten har tegnet, blant annet at Jensen ikke er skyldig, sa Elden.

Cappelen ble dømt til 15 års fengsel, som inkluderer fradrag for strafferabatt begrunnet i innrømmelser og at han har fortalt om Jensens rolle i hasjnettverket.

Både Cappelen og Jensen opplyste at de vil ta betekningstid for å vurdere om det er aktuelt å anke dommene.

– Det ligger i kortene at det kommer en anke, men vi skal se på dommen i ro og fred. Han står på at han er uskyldig og dere kan trygt legge til grunn at han vil anke, sier Elden til pressen.

– Håpløst å anke

Rettskommentator Inge D. Hanssen sier han var overrasket over dommen.

– Det var ikke åpnet opp for at det var noen som helst tvil om Jensens skyld, så det fremstår som håpløst å skulle anke. Jeg kan ikke skjønne hvordan lagmannsretten kan komme til en annen konklusjon, mener Hanssen.

Aktor Guro Kleppe fra Spesialenheten for politisaker er tilfreds med at domstolen har vurdert saken på samme måte som dem, og kommet til en domfellelse etter tiltalebeslutningen.

På spørsmålet om hvordan de stiller seg til en eventuell anke, svarer hun:

– Det er slik loven er i de alvorlige straffesakene, at tiltaltes anke vil slippe gjennom. Man må være forberedt på det når man har ansvaret for en slik sak.

– For høy straff

Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe sier til TV 2 at det er godt for Cappelen å bli trodd av retten, men at han mener straffen er for høy.

– Han er forsåvidt glad for at strafferabatten ble større enn påstanden fra aktor, men vi mener han burde få større strafferabatt, sier de Vibe til TV 2.

Dommen skal nå leses gjennom før partene tar den endelige avgjørelsen for om det blir en ankesak med behandling i Borgarting lagmannsrett.

Referat: Les alt om den historiske dommen i TV 2s livesenter.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook