Vil få følger for norsk økonomi:

Salget av nye boliger stuper

Flere utbyggere utsetter nå planlagte prosjekter på grunn av kraftig fall i salget av nye boliger.

Både boligkjøpere og meglere har blitt vant til et brennhett boligmarked.

– 2016 og frem til sommeren 2017 har jo vært unormalt bra, sier Mikkel Røisland, eiendomsmegler i Røisland & Co til TV 2.

De står blant annet for salget av de mer enn 500 nye leilighetene som er på vei opp foran barcode på Sørenga i Oslo.

I 2016 ble det solgt 4500 nye boliger i Oslo, men så har det skjedd en merkbar nedgang.

– Fra juni merket vi mye usikkerhet og roligere marked. Folk ble avventende og trakk seg opp på gjerdet, forklarer Røisland.

Det merker også en av Oslos største utbyggere Espen Pay i Urbanium AS.

– Det skyldes jo mye psykologi hos kjøperne som igjen skyldes de nye restriksjonene fra bankene.

Pay legger til at regelen om at samlet lån ikke kan overstige mer enn fem ganger bruttolønn, har hatt stor effekt på kjøpemuligheten for førstegangskjøpere.

Salget av nye boliger var 33 prosent lavere i august i år enn i fjor. Dermed tror sjeføkonom Jan Andreassen i Eikagruppen at byggingen av nye boliger kommer til å bremse opp.

– Når det selges lite men igangsettes mye, så vil det bygges opp et lager av usolgte boliger. Og da blir behovet for å sette i gang nye prosjekter lavere enn det er i dag. Så på ett eller annet tidspunkt vil en så sterk nedgang i salget påvirke byggeaktiviteten.

Store konsekvenser for økonomien

Han spår at det vil svekke norsk økonomi, fordi bygg- og anleggsvirksomhet har passert offshore som det viktigste bidraget til norsk BNP. Synergieffekten av sterk boligbygging er enorm og innebærer jobber for både arkitekter, byggebransjen, reklamebyråer, meglere og mange flere.

– Vi må regne med at produksjonsveksten, altså BNP, blir lavere neste år enn i år, og også holde seg lav i 2019. Det til tross for at det går noe bedre for olje og eksportnæringen, sier Andreassen.

Han er ikke i tvil om at svekket salg vil føre til at prosjekter blir utsatt.

Politikerne må være obs

Utbygger Pay tror det kan være lurt av politikerne å fjerne fem-ganger-regelen når den skal opp til vurdering neste år.

– De lånerestriksjonene gjelder jo til 1. juli 2018, så de bør tenke seg godt om før de bestemmer seg for hva som skal skje etter den datoen. Jeg mener de bør slippe på litt sånn at det blir fart på salget igjen, sier han.