DN: Slik skal KrF lokkes med i regjeringen

Stillingen som utenriksminister vil kunne tilbys Kristelig Folkeparti som lokkemiddel for at partiet skal gå inn i regjeringen, ifølge Dagens Næringsliv.

FRISTES: Krf-leder Knut Arild Hareide skal ifølge Dagens Næringsliv fristes inn i regjering med Frp. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FRISTES: Krf-leder Knut Arild Hareide skal ifølge Dagens Næringsliv fristes inn i regjering med Frp. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det har avisen fått bekreftet fra kilder i regjeringsapparatet.

– Å være utenriksminister innebærer å være svært synlig, og de fleste oppnår å bli populære. Det er et perfekt utgangspunkt for å bygge en ordentlig profil før valget i 2021, sier en kilde.

– Kunne blitt en flott utenriksminister

Nyheten om at Børge Brende (H) går av, synliggjør at det nå står en toppstilling og venter på KrF – hvis de skulle konkludere med at partiet er best tjent med å gå inn i regjering. Fylkesleder Pål Kårbø i Hordaland KrF ser oppsiden med å gå inn i regjeringen.

– Knut Arild Hareide kunne blitt en flott utenriksminister. Min begrunnelse for å vurdere regjeringsdeltakelse er nettopp for KrF å kunne få muligheten til å profilere vår politikk og få reell innflytelse i den daglige politikken. Men jeg tror ikke det er nettopp utenriksministerstillingen som er avgjørende. Da kortslutter vi debatten, sier Kårbø.

Hareide: – For stor avstand til Frp

Torsdag møttes KrF på Stortinget for å diskutere valgresultatet, og veien videre. Et av temaene som ble diskutert, var om partiet skal søke regjeringsmakt eller ikke.

– Vi har sagt til velgerne våre at vi ønsker en regjering bestående av sentrumspartiene og Høyre, sa Hareide til TV 2.

– Står du fast ved det?

– Ja, vi står ved det. Vi synes at den politiske avstanden er for stor til at KrF og Frp kan sitte sammen, og det er et budskap jeg tar med meg inn i samtalene mellom de andre partilederne i neste uke.

Venstreleder Trine Skei Grande ønsket ikke å si noe om Venstres fremtid som et eventuelt regjeringsparti denne uken, men TV 2 er kjent med at flere sentrale personer jobber for at partiet skal gå inn i regjering, også med Frp.

I april fikk partitoppen Abid Raja direkte spørsmål om han ønsker å gå inn i regjering med Frp. Da svarte han følgende:

– Ja, om vi får mer gjennomslag for vår politikk, redusere Frps innflytelse og legge en demper på det borgerlige konfliktnivået, så tror jeg det hadde tjent Venstre over tid.

NTB / TV 2