DELER: Helsesita, Tale Krohn Engvik, gir barn og unge råd på Snapchat. Nå er hun bekymret for at stadig yngre jenter og gutter deler nakenbilder.
DELER: Helsesita, Tale Krohn Engvik, gir barn og unge råd på Snapchat. Nå er hun bekymret for at stadig yngre jenter og gutter deler nakenbilder. Foto: Colourbox

«Helsesista» slår alarm om nakenbilder blant mindreårige

Jenter sender nakenbilder hvor de poserer utfordrende og ber om å få karakterer på hvor sexy de er, forteller «Helsesista» Tale Krohn Engvik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tale Maria Krohn Engvik, også kjent som «Helsesista», rådgir barn og unge via Snapchat.

Hun forteller at hun får svært mange spørsmål som handler om utfordrende og seksualiserte bilder av mindreårige.

Krohn Engvik har blant annet fått tilsendt et bilde av en jente på 11-12 år som simulerte at hun utførte oralsex. Bildet var feilsendt. Jenta skulle egentlig sende det til sin beste venninne, men helsesøsteren svarte likevel jenta.

– Jeg spurte om hun visste hva det så ut som hun gjorde, og da svarte hun nei, forteller Krohn Engvik.

Da hun forklarte jenta hva det så ut som hun gjorde, reagerte jenta med avsky.

«Nude-friend»

– De forstår ikke alltid hva det de gjør betyr. De bare kopierer det de har sett, sier Krohn Engvik.

Hun sier også at en jente på 12 år fortalte at hun hadde en såkalt «nude-friend» – en man sender nakenbilder med – på 19 år.

HELSESISTA: Tale Krohn Engvik er helsesøster på Snapchat. Foto: Privat
HELSESISTA: Tale Krohn Engvik er helsesøster på Snapchat. Foto: Privat

– Hun fortalte at de nå skulle møtes i virkeligheten. Da spurte jeg henne hva hun trodde de skulle gjøre. Det visste hun ikke helt. Da måtte jeg forklare at han trolig forventet at de skulle ha sex. Det hadde ikke jenta forstått. Det er skremmende, sier hun.

Trakassering

Krohn Engvik sier det vanskelig å gi et tall på hvor mange unge som sender nakenbilder, men hun opplever at det er svært mange, og vanlig i mange miljøer.

Stadig yngre ungdommer sender, deler og mottar bilder.

– Senest i dag var det en ung jente som fortalte at en gutt i klassen hadde sendt henne bilde av tissen sin, og hun ville gjerne at han skulle slutte med det, forteller hun.

At folk sender nakenbilder til de som ikke ønsker det, mener hun er svært alvorlig.

– Det kan være på grensen til seksuell trakassering. Det er nærmest som digital blotting, og det kan få kjedelige konsekvenser, sier Krohn Engvik.

Inntrykket hennes er at stadig flere og stadig yngre jenter og gutter sender og deler svært lettkledde bilder.

– Den store drivkraften er et behovet for å bli likt. Jenter sender bilder hvor de har lite klær, poserer utfordrende og ber om å få karakterer eller et tall på hvor sexy de er. Mange av de yngste jentene vil bli likt, og er redde for å falle utenfor. Jeg tror mange deler noe de kanskje ikke ønsker, sier hun.

At mange ikke forstår de potensielt alvorlige konsekvensene er hun ikke i tvil om.

– Man kan være på fest og synes at det er gøy å filme eller ta bilder og legge ut. Det virker moro og uskyldig der og da, men så har det veldig alvorlige konsekvenser. Man kan også være i et forhold hvor man føler seg trygg på hverandre og sender bilder, men man tenker ikke på at andre kan få tak i mobilen, at den kan bli mistet eller stjålet, sier hun.

Foreldre må ta grep

Den populære helsesøsteren mener det er viktig at foreldre lærer barna sine hvordan de bruker smarttelefonene sine på en god og riktig måte.

– Det er viktig at barn og unge får kunnskap om slikt med en gang de får en smarttelefon. Når barnet får en slik kan foreldrene sitte og se på Dagsrevyen, mens barnet kan sitte på rommet sitt og streame hva de vil med telefonen, sier hun.

Det er også viktig at foreldre gjør det trygt for barna å ta opp ting, hvis de føler at de har gjort noe dumt.

– Det er lett å gjøre en feil. Mange unge blir stående i ganske alvorlige saker der de blir presset til å sende mer og mer alvorlige bilder og filmer fordi de trues med at noe de allerede har sendt skal publiseres. De tør ikke å si fra til noen fordi de føler at de er skyld i dette selv, sier hun.

Nå etterlyser hun enklere og mer tilgjengelig tjenester for ungdom, slik at de kan ta kontakt med både politiet og barnevern.

– Systemet vi har i dag fungerer ikke. Vi må utvikle plattformer hvor barna kan ta kontakt, få hjelp og snakke om dette via chat, sier hun.

Begynner som en lek

Foreningen Barnevakten jobber for at barn og unge skal bruke mediene på en trygg måte. Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen sier til TV 2 at den stadig voksende delekulturen også påvirker barn og unge.

– Med mobil og wifi i lommen og en samfunnskultur hvor man som barn og unge har vokst opp med mye nakeneksponering gjennom mediene, så blir det fort en kultur man kopierer og tar med seg inn i kommunikasjonen via nettet. Spesielt når man selv er i en fase i livet hvor kropp og seksualitet er ekstra spennende, og hvor man er sårbare for avvisning eller å bli holdt utenfor, sier Tønnesen.

Hun sier mange unge har inntrykket av at det å dele lettkledde bilder kommer med noen fordeler.

– Mye skjer i privat chat som man kanskje tenker er mindre risiko knyttet til. Å kle av seg kan gi visse fordeler, og mange bruker gjerne dette i jakten etter, fordeler, anerkjennelse og status. Mye deles også i fortrolighet med kjæresten, og man tenker ikke på at det ikke er sikkert at man er bestevenner for alltid , sier hun.

Foreldre har et ansvar for å være tidlig ute å snakke med barna.

– De må få det i ryggraden at det er lov og lurt å la være, og at det er også helt normalt å ikke dele intime bilder og filmer. Det er også viktig at barna vet at de kan snakke med voksne om de føler seg smigret og mast på, eller opplever trusler knyttet til deling, sier Tønnesen.