Frykter ny gonoré-rekord: – Må finne ut hvem du har hatt sex med

SPRER SEG: Gonoré er en smittsom kjønnssykdom som smitter ved ubeskyttet sex. Blir du smittet skal du fortelle tidligere partnere om sykdommen.
SPRER SEG: Gonoré er en smittsom kjønnssykdom som smitter ved ubeskyttet sex. Blir du smittet skal du fortelle tidligere partnere om sykdommen. Foto: Colourbox
Folkehelseinstituttet frykter at tallene på antall gonoré-smittede skal bli enda høyere i 2017.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2016 ble det påvist 1096 tilfeller av gonoré i Norge.

Den smittsomme kjønnssykdommen har blitt stadig mer utbredt de siste årene, og Folkehelseinstituttet (FHI) frykter at tallene for 2017 blir enda høyere.

– Per nå ligger vi an til å få et nytt rekordår, og vi er bekymret, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Hans Blystad til TV 2.

Hittil i år har FHI registrert 860 tilfeller av gonoré.

– Har du mange sexpartnere og har ubeskyttet sex bør du vurdere å teste deg ofte, sier Blystad.

Økningen er klart størst blant menn som har sex med menn, men det er også økning blant heterofile. Menn som har sex med menn bør teste seg minst én gang i året.

Blystad ber folk være mer bevisst den svært smittsomme sykdommen, som kan ha lignende symptomer som klamydia.

– Hvis du får påvist gonoré er det viktig å gjøre en grundig smitteoppsporing. Du må finne ut hvem du har hatt sex med, og du må være åpen om sykdommen. Det er veldig viktig for å stanse smitten. De som kan være smittet må få vite om det, sier Blystad.

Hele Nord-Europa

Gonoré var på 1970-tallet utbredt i Norge, med over 15.000 årlige tilfeller. Sykdommen ble deretter nesten borte, før den for et par år siden ble stadig oftere registrert.

– Økningen av gonoré skjer ikke bare i Norge, men i hele Norden og Øst-Europa. Gonoré hører ikke lenger fortiden til, som man kanskje tenker. Det er en sykdom man risikerer å få ved ubeskyttet sex, og den kan potensielt gi mye plager for den som blir smittet, sier Blystad.

Han understreker likevel at Norge ikke er i fare for å oppleve den samme spredningen som på 70-tallet.

Men at tallene er stigende i Norge er spesielt bekymringsverdig fordi gonoré er en sykdom som raskt blir resistent mot antibiotika.

– Gonorébakterien blir notorisk resistent mot antibiotika, og det har vært et problem med denne sykdommen i mange år. Et antibiotikum som fungerer blir raskt utdatert, og i dag har vi vel kun to eller tre typer igjen som kan behandle sykdommen, sier Blystad.

Får man ikke behandlet for gonoré kan sykdommen utvikle seg til å bli en kronisk tilstand som blant annet kan medføre infertilitet, store leddskader og i verste fall død.

Les mer om gonoré på nettsidene til Folkehelseinstituttet.

Mer sex, mindre kondom

Omkring 80 prosent av de som får påvist gonoré i Norge er menn, og blant disse er det svært mange som blir smittet etter å ha hatt ubeskyttet sex med andre menn.

– Det er adferden vår som har skylden i mye av smitten. Folk bruker ikke kondom, og tester seg ikke jevnlig nok. Når man får en økning av kjønnssykdommer er det ofte et tegn på at folk både har mer sex og er dårligere på å bruke kondom, sier han, og legger til at også antall tilfeller av syfilis blant menn som har sex med menn har økt det siste året.

I sommer åpnet Olafiaklinikken i Oslo opp for at også homofile menn kan gjennomføre hjemmtesting for gonoré. Det mener Blystad er en viktig mulighet.

– Det er viktig å utarbeide muligheter for hjemmetesting. Det gjør terskelen for å teste lavere og det er vi glad for, sier Blystad.

Det finnes tre typer gonoré – urinal, som er den vanligste, rektal og hals. Alle smitter gjennom seksuell kontakt mellom slimhinner. Derfor er kondombruk alfa omega, ved alle former for samleie, men også oralsex.

Dette er gonoré:

  • En seksuelt overførbar infeksjon forårsaket av bakterien Neisseria gonorrhoeae.
  • Sykdommen smitter gjennom seksuell kontakt i slimhinner i genitalia, hals eller rektum.
  • Smitterisikoen ved et ubeskyttet vaginalt samleie med smittet partner er 50-70 prosent for kvinner, og 20-30 prosent for menn.
  • Gonoré kan være smitteførende i 3-12 måneder.
  • Barn født av infisert mor kan 1-5 dager etter fødselen utvikle alvorlig øyeinfeksjon.
  • Gir ofte symptomer i form av svie ved vannlating og utflod.
  • Kun 50 prosent av smittede kvinner får symptomer.

Kilde: Folkehelseinsituttet

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook