I Norge merkes all mat med kaloriinnhold. Som regel har dette blitt gjort bak på pakken, med små bokstaver. Men flere og flere produsenter har nå valgt å skrive kaloritallet foran på pakken.

Ett eksempel på dette er mellommåltidsbarene fra Eldorado.

Her får forbrukeren beskjed om at det er akkurat 99 kcal i den ene variantene, men de to andre variantene har henholdsvis 95 og 96 kcal per bar.

– Unøyaktig

Matkontrollen har undersøkt om produsenten virkelig kan være så bastant og sikker på at det akkurat under 100 kcal i produktet deres. Og det viser seg at dagens metode for å regne ut kalorier umulig kan være helt nøyaktig.

– Man bruker i dag likninger basert på analyser gjort for over hundre år siden, sier Birger Svihus som er ernæringsprofessor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

Svihus har lenge etterlyst en mer nøyaktig metode for å angi kaloriinnholdet i mat.

– Vi vet jo mye mer i dag enn vi visste for hundre år siden da analysene og likningene ble utviklet, sier han.

Mindre kalorier i protein

Svihus peker blant annet på at forskning viser at proteinrik mat inneholder langt færre kalorier enn det man merker det med.

Om mellombarene fra Eldorado sier han at det ikke er mulig å vite at det er akkurat under 100 kcal. Det kan gjerne være mer.

– Mellombaren med 95 kalorier, kan like så godt være den av de tre som har mest kalorier sier han. Dagens metode vil aldri kunne gi et riktig svar på hvor mye kalorier matvaren har.

Både Norgesgruppen, som eier Eldorado, og Fjordland skriver i en e-post til Matkontrollen at de følger gjeldende regelverk for kaloriberegning. Norges-gruppen skriver også at de merker mellommåltidsbarene med kaloriinnhold foran som hjelp til forbrukeren.

Brente ekskrementer

For å finne et mer nøyaktig kaloritall kan man bruke et såkalt bombekalorimeter. Dette er en maskin som måler hvor mye energi som kreves for å brenne mat. Men det er ikke så enkelt som å putte matvaren i maskinen.

– Det var Willbur Ollin Atwater som utviklet denne metoden på 1900-tallet, sier Svihus.

Atwater fant ut at han kunne finne ut hvor mye av matens energi som ble tatt opp av kroppen med en omstendelig, men nøyaktig metode.

En grovt forenklet forklaring er følgende: Dersom man først brenner matvaren, deretter spiser en tilsvarende matvare (på tom mage), brenner avføringen og urinen, så vil differansen mellom varmen som ble brukt for å brenne den ferske maten og varmen som ble brukt for å brenne maten som var gått gjennom fordøyelsessystemet gi informasjon om hvor mye energi som er tatt opp av kroppen.