Per Fugelli er død

Sosialmedisineren og professoren Per Fugelli.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Sosialmedisineren og professoren Per Fugelli. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Hele Norges Per Fugelli (73) gikk bort onsdag morgen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Legen og professoren i sosialmedisin født 7. desember 1943 i Stavanger, døde onsdag morgen, bekrefter familien til TV 2.

73-åringens sønn, Aksel Fugelli, skrev en avskjed fra familien på sin Facebook-side onsdag ettermiddag.

«Far døde tidlig i dag morges, 13.09.2017, på landstedet på Jæren, med alle i den nærmeste familien rundt seg. Han har hatt det fint, med hverdager som gikk opp i pluss, helt fram til for tre dager siden, da han brått ble verre. Den aller siste fasen varte ikke så lenge, og det var noe han håpet på. I går kveld sto en kraftig skinnende regnbue over Jæren, regnbuens ende gikk ned midt i Orrevannet. Vi plukket årets siste blåklokker og tok med inn til nattbordet. Store flokker med svaler og stær kretset rundt hytta. Jeg tok et par kast med fluestanga i Orre-elva, rett utenfor hytta, og fikk opp en laks, for første gang på fem år, det pleier ikke gå laks i denne elva. Jeg tok laksen inn på rommet hans og spurte om han var sulten, selv om han hadde sluttet å spise, da smilte han. I går kveld fikk barnebarna hver sin alenestund med far, for vi visste at denne natten kunne bli den siste, og vi voksne satt med han gjennom natten.»

– En trist dag, sier regissør Erik Poppe til TV 2. Han har laget film om Fugellis siste dager.

Åpen om kreftkampen og døden

Fugelli har har vært åpen om sin mangeårige kamp mot kreften. Han fikk den første diagnosen i 2009 og har gjennomgått fem store operasjoner og flere behandlinger siden den gang. Han har hatt kreft i tykktarmen, og begge lungene – flere ganger. Like etter nyttår fikk han påvist flere nye kreftsvulster, blant annet i lillehjernen.

– For et par uker siden ble det påvist to nye kreftsvulster i lillehjernen. Så jeg snakker litt utydelig. Det er ikke storehjernen som vi tenker med, den er i orden. Nå angriper vi dem med strålebehandling, ikke for å helbrede, men for å minske dem og redusere trykket i hodet. Så det kan gå bra en stund til, sa han i et intervju med TV 2 i februar.

Det var da han begynte å forberede seg på å dø, på ordentlig. Men samtidig var han opptatt av å ikke kaste bort tiden på å vente på døden, men å utnytte tiden han lever.

Slik tilbragte han sine siste dager

Fugelli fortalte at han brukte dagene på å gå turer, tenke og skrive bok. Og selvfølgelig være mye med familien.

– Jeg hører at jeg er så enestående som skal dø og holder på med så mye, men pokker, folk gjør jo det! Det er bare ikke alle som syntes like mye som meg. Vi har 100.000 mennesker i Norges land som er alvorlig syke og på vei mot døden, men de er jo i live og de holder de på med noe. De gjør det de er glad i og jeg gjør det jeg er glad i – tenke, skrive og påvirke samfunnet, sa Fugelli.

Holdt aldri munn

Fugelli er kjent for å være en ivrig samfunnsdebattant. Han var tidligere medlem i Verdikommisjonens styringsgruppe som ble oppnevnt av Kjell Magne Bondevik i 1998.

73-åringen har kritisert både medisinere og politikere.Han har siden 1975 utgitt og vært medforfatter av nesten 50 bøker.

Fugelli har mottatt flere priser tidligere, blant annet Fritt ord-prisen i 2013, og senest i februar fikk han Menneskeverds Livsvernpris 2017, utdelt av helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Morten Krogvold tok det siste portrettet av Fugelli. Det ble en sterk opplevelse for 73-åringen å se bildet i fotoutstilling «Timeless» før sommeren.

Se det siste portrettet:

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook