Mannen helte Plumbo i søsterens hår. Nå må han i fengsel.
Mannen helte Plumbo i søsterens hår. Nå må han i fengsel. Foto: Plumbo

Svartnet da vasken gikk tett – dynket søsteren i Plumbo

ÅLESUND (TV 2) Mannen angrep søsteren mens hun satt på do.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den helt spesielle voldsepisoden skjedde i ei bygd på Nordvestlandet høsten 2015.

Kvinnen pådrog seg svært alvorlige skader i hodet, øyne, hals og beina som følge av at broren helte Plumbo i håret hennes. Hun måtte behandles for tredjegrads forebrenning på brannskadeavdelingen på Haukeland, og var innlagt på sjukehuset i over en måned.

Det var Sunnmørsposten som første omtalte saken.

Kokte over

Søskenparet bodde sammen og i lengre tid hadde broren irritert seg over at kjøkkenvasken til stadighet var tett. Da han kom hjem en ettermiddag, kokte det fullstendig over.

– Jeg ble forbannet og det svartnet for meg. Jeg sa «jeg skal gi deg Plumbo» og helte plumbopulver i håret hennes mens hun satt på do, forklarte mannen i retten.

Matrester

Han erkjente den grove kroppskrenkelsen i retten, og forklarte det også med at søsteren hadde et alkoholproblem som gjorde at hun puttet matrester i vasken i stedet for i søppelbøtta.

Sunnmøre tingrett konkluderer med at Plumbo-angrepet må ha vært særdeles smertefullt og viser til at handlingen kunne ha fått et mer alvorlig utfall.

– Den grove legemskrenkelsen som tiltalte domfelles for, er etter rettens syn en handling av alvorlig karakter. Retten viser til sakkyndig vitnes forklaring om at dersom Plumbo pulveret hadde kommet inn i øyet, ville det kunne ført til varig synsskade om ikke umiddelbar og langvarig skylling av øyet ble foretatt. Retten mener også det er graverende at tiltalte, som forstod at Plumbo kunne være farlig om en fikk pulveret på seg, forholdt seg passiv, særlig når han så at fornærmede hadde mistet hår.

Tisset i blomsterpotta

Mannen er også dømt for frihetsberøvelse mot søsteren. Over en 14-dagersperiode låste han henne inn på soverommet om kvelden og natta med det resultat at hun måtte tisse i blomsterpotta.

– Jeg låste henne inne for å få fred, forklarte mannen i retten.

Det gjorde han også etter Plumbo-angrepet med det resultat at det gikk tid før hun fikk behandling for etseskadene. Først kvelden etter så han at søsteren manglet hår og fikk henne på legevakta.

Retten kom til at ubetinget fengsel i åtte måneder var en passende straff for mannen. Men han ble innvilget kraftig strafferabatt fordi saken har blitt liggende i ett år hos politiet. Straffen ble etter det satt til ubetinget fengsel i 120 dager.

Mannen må også betale 60 000 kroner i oppreisning til sin egen søster.