KONTROVERISEL: Den britiske journalisten Hilary Freeman er kjent for å skrive om kontroversielle temaer, men hun har aldri blitt møtt med så mye kritikk som nå.
KONTROVERISEL: Den britiske journalisten Hilary Freeman er kjent for å skrive om kontroversielle temaer, men hun har aldri blitt møtt med så mye kritikk som nå. Foto: Privat

Mor byttet barnehage fordi hun mener de ansatte var for tykke

Hilary Freeman frykter at sykelig overvektige ikke kan ta vare på datteren. Derfor byttet hun til det hun mener er en «sunnere» barnehage. Det har fått nettet til å koke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

London-journalisten Hilary Freeman er blitt møtt med sterk kritikk etter at hun forrige uke skrev en kronikk i Daily Mail.

I kronikken skriver hun at hun sa opp barnehageplassen til datteren sin fordi assistentene i barnehagen var sykelig overvektige.

Hun skriver om en dag hun gikk gjennom barnehagen, og så den overvektige ansatte leke med datteren.

Til tross for at Freeman syntes at kvinnen så ut som om hun var svært god med barn, ble hun også bekymret.

«Hun var bare i 20-årene, men allerede sykelig overvektig. Hun bevegde seg sakte og tungpustet, og var rød i ansiktet. Jeg lurte på om hun hadde de nødvendige refleksene som kreves for å redde et eventyrlystent barn fra overhengende fare», skriver hun.

– Sender ut feil signaler

I kronikken stiller hun spørsmål om hvilke usunne vaner datteren ville lære fra den overvektige kvinnen.

«Jeg så meg rundt, og la merke til at hun ikke var den eneste ekstremt overvektige i staben. Jeg klarte ikke å la være å bekymre meg for signalene dette sendte barna de passet på – at det å være feit er normalt – når barn tar etter forbildene sine så fort – og til og med ønskelig».

Videre forteller hun at hun flyttet datteren til en barnehage «som hadde sunne ansatte», og som serverer hummus i stedet for skiver med jordbærsyltetøy.

«Fett-positivitet, også kjent som fett-akseptering, har gått for lang. I utgangspunktet var det et svar på diskriminering av de som ikke var tynne nok til å passe inn i samfunnets skjønnhetsidealer. Nå er det en unnskyldning for sykelig overvektige å feire kroppene sine, uten å tenke over konsekvensene», skriver hun.

– Forferdelig menneske og elendig mor

Før Daily Mail valgte å stenge kommentarfeltet, kom det 2600 kommentarer fra leserne.

Svært mange kritiserer henne for menneskesynet hun tilsynelatende har.

– Å lære barna dine å ikke dømme noen basert på utseendet ville vært en bedre måte å gjøre dette på, lyder en av kommentarene.

– Du høres ut som et forferdelig menneske og en elendig mor, skriver en annen.

På Twitter får hun også gjennomgå:

Forutså ikke den massive kritikken

Til Us Weekly sier Freeman at hun var forberedt på reaksjoner, men ikke så mange og så sterke.

– Jeg forventet en viss grad av kritikk, siden dette er et følsomt tema, men jeg hadde ingen anelse om hvor stort det ville bli, sier hun.

Hun sier at hun ikke vil at noen skal bli diskriminert for størrelsen, men at hun synes at aksepten for sykelig overvektige har gått for langt.

– Det er nå en unnskyldning for sykelig overvektige å feire kroppene sine, uten å tenke over konsekvensene, sier hun, og legger til:

– Å si til en kvinne at hun burde vurdere å gå ned i vekt for helsens skyld, blir nå sett på som anti-feministisk.

Hun forteller at alt hun ville, var å skape debatt rundt farene med sykelig overvekt.

– Dessverre har noen av de gode vennene mine blitt såret av artikkelen, og det var ikke meningen, og det angrer jeg på. Jeg ville bare sette igang det jeg mener er en sårt trengt debatt.