KAPTEINEN SVIKTET: Leder i Arbeiderparitet Jonas Gahr Støre spiller fotball med unge AUFere på Utøya.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
KAPTEINEN SVIKTET: Leder i Arbeiderparitet Jonas Gahr Støre spiller fotball med unge AUFere på Utøya. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: Bøe, Torstein

Fem ting: Derfor ble det fiasko-valg for Ap

– De endte med å fortelle historier som folk ikke tror på, sier valgforsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet har gjort sitt nest dårligste valg siden andre verdenskrig, og partiet beskrives som den store taperen ved årets stortingsvalg.

Sent mandag kveld ble det klart at partiet kun fikk 27,4 prosent i oppslutning.

Partileder Jonas Gahr Støre var tydelig svært skuffet over resultatet.

– Dette valget, gode venner, er en stor skuffelse for Arbeiderpartiet, så Støre på talerstolen i Folkets Hus, med slukørede partifeller i publikum.

  • Overordnet strategi:

Førsteamanuensis og statsviter Svein Tuastad sier til TV 2 at han mener hele den overordnede politiske strategien til Arbeiderpartiet har feilet i denne valgkampen.

– Det er helt åpenbart hva som har gått galt for Arbeiderpartiet. De la strategien for valgkampen og deres politiske budskap da arbeidsledigheten i Norge var høy. Men så snudde de økonomiske indikasjonene i Norge. Da klarte ikke Arbeiderpartiet å justere strategien, men valgte heller å fortsette med krise-snakket, sier Tuastad.

Han mener Arbeiderpartiet gjorde den groveste feilen politikere kan gjøre overfor sine velgere.

– De endte med å fortelle historier som folk ikke tror på, sier han.

Politisk kommentator i Dagsavisen, Arne Strand, mener Ap var uheldige med timingen.

– Ap kjørte ikke frem saker som fenget, de var ikke tydelige nok, og var uheldige i timingen med arbeidsmarkedspolitikk. Ledigheten økte ikke mer, men partiet klarte ikke legge om på en klok måte, sier Strand.

Han peker også på at den politiske strategien var på kollisjonskurs med distriktene.

– De klarte ikke møte distriksoppgjøret som var i gang, som var en protest mot regjeringens sentraliseringspolitikk, sier Strand, og peker på veksten til Senterpartiet, som trolig har tatt noen av Ap-stemmene.

  • Ingen plan B:

Gjennom valgkampen har Arbeiderpartiet fokusert på at Norge må være forberedt på tøffe tider, og at tiltakene mot en økt arbeidsledighet har vært essensielt for å møte fremtiden. Motargumentene fra borgerlige side har vært tydelig – optimismen er tilbake i Norge. Støre har gjentatte ganger fått kritikk for å svartmale den norske økonomien.

I partileder- og statsministerdebattene har Støre og Solberg kranglet om det faktisk finnes en krise eller ei. Tuastad sier det nærmest er uforståelig at ikke partiet hadde en plan B.

– Det er lov å ha en mislykket første strategi, men den store tabben var å ikke ha en plan når man så at utfordringene knyttet til arbeidsledighet var mindre enn forventet, og at det faktisk har vært en blomstrende optimisme. I stedet for å dyrke en krisesituasjon burde Arbeiderpartiet hatt en politikk rettet mot fremtiden, sier Tuastad.

  • Støre som person:

Politisk kommentator i Dagsavisen, Arne Strand mener nederlaget til Arbeiderpartiet også er knyttet til Jonas Gahr Støre som person, og det faktum at valgkampen ble en tydelig duell mellom de to statsministerkandidatene.

– Mye av dette handler om Støre som person. Dette ble et valg mellom to personer, mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre som statsminister. Hun vant den kampen ganske suverent, og hadde mer tillit i befolkningen enn det Gahr Støre hadde, sier Strand.

Han sier Ap-lederen ikke har funnet sin posisjon.

– Solberg har fremstått som den trygge og hans som en utfordrer, sier Strand.

Tuastad mener at sakene om Støres personlige økonomi har vært skadelige.

– Støre og hans rådgivere undervurderte kynismen i det norske mediesamfunnet når de ikke fikk ryddet bort sakene om byggeprosjektet og pengefondene. Det å ikke tenke at det kunne bli et problem viste seg å være en total feilvurdering, sier han.

Ved forrige stortingsvalg sier han at Arbeiderpartiet fikk mye negativt søkelys fordi de hadde sittet så lenge med regjeringsmakten.

– Men nå fikk de igjen mye negativ medieomtale, og det er et stort spørsmål hvordan partiet endte med fullstendig opposisjonsslitasje, sier Tuastad.

  • Krf-flørt:

Midt i valgkampen åpnet Jonas Gahr Støre for et samarbeid med sentrum og Krf. Gahr Støre mente det var mulig å samarbeide med alle partiene som ønsket å felle sittende regjeringen.

Bare fire dager før valget uttalte Krf-leder Knut Arild Hareide at han ikke kom til å felle Erna Solberg som statsminister, til tross for at han ikke ønsket en blå-blå regjering. Da kvitterte Støre med å si at et samarbeid med Krf var utelukket. Men det mener Tuastad kan ha vært for sent, og ha gjort for stor skade.

– Flørten med Hareide kan ha kostet for Gahr Støre. Den invitasjonen åpnet et potensielt rom for Venstre også. Men da har de ikke tatt høyde for at velgerne deres er venstrevridde. Når Ap da viste en vilje til å bevege seg mot sentrum kan det ha hatt sin effekt på velgerne, sier Tuastad.

Strand mener Arbeiderpartiet ikke har klart å vise en tydelig posisjon i det politiske landskapet.

– Ap har i opposisjon heller ikke klart å vise avstand fra regjeringspartiene. De inngikk en rekke forlik; forsvarsplanen, politireformen og til og med skatt inngikk Ap forlik med Høyre og Frp om. De møtte seg selv i døra, sier Strand.

  • Ingen egen vei:

I valgkampen har Arbeiderpartiet vært tydelige på at de ønsker å øke skattene med 15 milliarder kroner. Men ekspertene savner partiets tidligere styrke – å vise at de er de mest ansvarlige.

– Ap sin sterke side har vært å være den ansvarlige styringspartiet i landet. De burde vært langt mer tydelig på at regjeringens sløsing med oljepenger er kritisk, samtidig som de burde truffet bedre på løsninger i diskusjonen om det grønne skiftet, sier Tuastad.

Han tror partiet har tapt stemmer til alle konkurrentene.

– De har vært et parti i motvind, som har tapt stemmer til alle fordi de ikke har hatt en mobiliserende kraft. De har trolig tapt en del til SV, men også til de som til slutt valgte å bli sittende hjemme, sier han.