SANKSJONER: FN har godkjent det de anslår er de strengeste sanksjonene mot Nord-Korea noensinne. Avbildet er lederen Kim Jong-Un.
SANKSJONER: FN har godkjent det de anslår er de strengeste sanksjonene mot Nord-Korea noensinne. Avbildet er lederen Kim Jong-Un. Foto: Str

FNs sikkerhetsråd godkjenner nye sanksjoner mot Nord-Korea

De nye tiltakene innebærer blant annet stans i eksporten av naturgass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utkastet til nye sanksjoner ble endret etter forhandlinger mellom USA og Kina, ifølge nyhetsbyrået AP.

Til slutt gikk USA med på å gi slipp på et krav om total oljeembargo for å straffe Nord-Korea. Forslaget om å fryse diktatoren Kim Jong-uns midler i utlandet ble også lagt i skuffen.

Det samme gjelder et krav om å stanse alle lønnsutbetalinger til nordkoreanske gjestearbeidere i utlandet.

I stedet innebærer de nye godkjente tiltakene stans i eksporten av naturgass til Nord-Korea. Salg av råolje skal ikke overstige dagens nivå. I tillegg stoppes all tekstileksport til landet.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier de nye tiltakene alene vil sørge for et tap på 800 millioner dollar i årlige inntekter.

– Det er helt klart de sterkeste sanksjonene som noensinne er vedtatt mot Nord-Korea, sier Haley.

Russisk advarsel

Grunnen til at USA skal ha gått med på å svekke straffetiltakene, er for å unngå at Kina eller Russland la ned veto mot forslaget.

Kina er bekymret for at Nord-Koreas økonomi kan kollapse fullstendig hvis det innføres full oljeembargo. Russlands president Vladimir Putin har advart mot å presse Nord-Korea opp i et hjørne.

– Det synes klart at det er umulig å løse problemet på den koreanske halvøya bare ved hjelp av sanksjoner og press, sa han i forrige uke.

USA har på sin side vært klar på at de ønsket flere sanksjoner mot Nord-Korea for å presse landet til å slutte å utvikle atomvåpen og raketter.

Handelspartner

Kina er Nord-Koreas fremste handelspartner og har også vært sentral når det tidligere er blitt utformet sanksjoner mot Nord-Korea.

Forhandlingene om tidligere resolusjoner har tatt uker og måneder, noe det ikke var rom for denne gangen.

President Donald Trump varslet i forrige uke at et forslag om skjerpede sanksjoner ville komme på Sikkerhetsrådets bord innen seks dager. Bakgrunnen var Nord-Koreas kjernefysiske prøvesprengning 3. september.

– Smerte og lidelse

Nord-Korea har advart USA mot å innføre nye «ulovlige og urettmessige» sanksjoner og truer med motreaksjoner.

– Nord-Korea er forberedt på og villig til å bruke alle midler, heter det i en kunngjøring fra utenriksdepartementet i Pyongyang.

Nord-Korea truer videre med å påføre USA «den største smerten og lidelsen landet noen gang har gått gjennom».

(NTB)