TV 2s kommentator: – Nå blir det en voldsom kamp internt i Arbeiderpartiet

TV 2s kommentator, Aslak Eriksrud, tviler sterkt på at Arbeiderpartiet går til valg om fire år med Jonas Gahr Støre som statsministerkandidat.

Valg 2017: Se alle resultatene

Arbeiderpartiet endte i årets valg på 27,4 prosent av stemmene, langt dårligere enn de 35 prosentene de siktet seg mot.

Men til tross for tidenes valgnederlag, sier Jonas Gahr Støre at han vil fortsette som partileder.

TV 2s kommentator, Aslak Eriksrud, sier at det nå blir en slags «blame game» innad i partiet.

– Hvem har ansvaret for dette? Jeg har snakket med folk i Arbeiderpartiet som startet denne diskusjonen i natt. Nå blir det en voldsom kamp internt i partiet om valgnederlaget. Det pekes i alle retninger ut fra hvem du snakker med, sier han.

Sitter utrygt

Han mener Jonas Gahr Støre sitter veldig utrygt som Ap-leder.

– Han kan ikke si noe annet enn at han vil fortsette i kampens hete på valgnatten. Men jeg tviler sterkt på at Arbeiderpartiet går til valg om fire år med Støre som statsministerkandidat, og jeg tviler på at han vil det selv, sier Eriksrud.

NRK spurte mandag kveld Ap-nestleder Trond Giske om det blir aktuelt å se på ledelsen etter et slikt resultat.

– Det er det organisasjonen som bestemmer. Vi i ledelsen har ønsket et annet resultat, men organisasjonen skal få lov til å være med på evalueringen, svarte han.

Flere sentrale kilder i Arbeiderpartiet reagerer kraftig på denne uttalelsen, som blir tolket som at Giske har lansert seg selv som lederkandidat, skriver VG.

– Oppsiktsvekkende

– De tapte valget. De andre på venstresiden gikk fram. Så Arbeiderpartiet må ene og alene ta ansvaret for at rødgrønn side ikke klarte å ta tilbake makta, sier TV 2s kommentator Aslak Eriksrud, som mener det blir en tung evalueringsperiode i Arbeiderpartiet framover.

Også politisk redaktør, Skjalg Fjellheim i Nordlys, tror det blir en knallhard evaluering.

– Nå kommer havarikommisjonen, og den bør være nådeløst ærlig, for de som ikke allerede har hoppet over bord og forlatt skipet. Det vil være høyst oppsiktsvekkende dersom Støre får fornyet tillit etter det som kanskje er det mest smertefulle nederlaget noen politiker har opplevd i norsk politikk, skriver han i et innlegg på Nordnorsk Debatt.

Skuffet

På spørsmålet om sin rolle som leder, svarer Jonas Gahr Støre at det vil bli opp til Arbeiderpartiets sentralstyre å se på hvordan ledelsen har vært.

Han er innstilt på å fortsette som leder, og ser for seg å være partiets statsministerkandidat om fire år.

– Men jeg vil lytte til sentralstyret, sa en tydelig skuffet Støre, da han ankom hjemmet sitt på Ris i Oslo natt til tirsdag.

– Det er en stor skuffelse å ikke få et bedre resultat. Men jeg er valgt som leder i gode og vanskelige dager, og nå er det vanskelige dager, sa han til den oppmøtte pressen.

Ser framover

Selv sier Støre at han har gjort seg noen tanker om hvordan partiet kan tas videre.

– Nå skal vi ha sentralstyremøte i morgen, og da skal vi snakke om hva vi må ta lærdom av etter dette valget og hva vi skal gjøre framover. Dette er ikke tiden for å stikke seg unna, sa han.

Ap endte i årets valg på 27,4 prosent av stemmene, langt dårligere enn de 35 prosentene de siktet seg mot.

– Samtidig har vi fått tillit fra mange velgere, og de skal ikke bli skuffet, sa Støre.

Klem fra kona

Hjemme på Ris var det lys i vinduene da Ap-lederen kom hjem.

– Jeg er ikke sikker på at det kommer til å være ord som blir den første tingen. En god klem kan nok både jeg og hun trenge, sa Støre.

Han la til at hilsener fra kona og barna var noe av det som varmet mest på en valgkveld som ble alt annet enn han hadde håpet på.

Da det ved 23-tiden ble klart at Venstre trolig lå trygt over sperregrensen innså han nederlaget.

– Da måtte jeg innse at ambisjonen om å få regjeringsansvar var tapt, sa han.

(TV 2/NTB)