Irma blåste hus på havet:

Richard Bransons paradis-villa smadret – se bildene!

Orkanen Irma rev med seg hele hus fra paradisøya, Necker Island, som eies av milliardæren Richard Branson.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens medienes søkelys nå er på Florida, forsøker innbyggerne i karibiske øystater å få oversikt over de enorme ødeleggelsene i orkanen Irmas kjølvann.

I en region som i stor grad lever av turisme, vil det trolig ta år før situasjonen vender tilbake til det normale etter Irma, som var en av de sterkeste orkanene noensinne registrert i Atlanterhavet.

Minst 38 mennesker mistet livet før orkanen fortsatte sin ville ferd mot fastlandet i Florida, tusenvis av hus ble omgjort til pinneved og veier og elektrisitetsnett ble rasert.

Øyer i ruiner

På de britiske jomfruøyer, har minst fire personer omokmmet. Den største og mest folkerike øya Tortola, ble hardest rammet. Myndighetene har varslet om desperat behov for sikkherhetspersonell etter at hundre fanger kom seg fri under orkanen.

Milliardær Richard Bransons private øy, Necker island, ligger også i ruiner. Flere hus er forsvunnet i havet. Branson selv overlevde orkanen ved å gjemme seg i vinkjelleren sammen med flere andre.

– Vi er veldig heldige som hadde denne solide kjelleren å gjemme oss i under hovedbygningen, og vi er heldige som alle er i live, skriver Branson i en melding på sin hjemmeside.

Richard Branson står her foran landsbyen hvor ansatte på Necker Island bodde. FOTO: Virgin
Richard Branson står her foran landsbyen hvor ansatte på Necker Island bodde. FOTO: Virgin

Både bygninger og vegetasjon på Necker er ødelagt, men Branson sier selv fokuset må ligge på ødeleggelsene på de andre øyene på Jomrfruøyene hvor titusenvis har mistet hjemmene sine.

– Hver eneste øy er ødelagt, så det er lite hjelp å hente på naboøyene. Vi må skaffe mer hjelp for å bygge opp igjen hjem, skaffe strøm, mat og vann, skriver han.

Flere raserte øygrupper

Myndighetene på De amerikanske jomfruøyene frykter frykter man at man vil finne flere døde når man får ryddet veier slik at redningsmannskaper kommer fram til avsidesliggende steder på St. Thomas. Sykehuset langs havna ligger i ruiner i likhet med hundrevis av hjem og bedriftsbygninger.

LUKSUS: Bassengområdet på Richard Bransons private øy, Necker Island, på De britiske Jomfruæyer. (AP Photo/Todd VanSickle)
LUKSUS: Bassengområdet på Richard Bransons private øy, Necker Island, på De britiske Jomfruæyer. (AP Photo/Todd VanSickle) Foto: Todd Vansickle

– La folk få vite at vi trenger mat og vann for å overleve, sier Adrien Reinhardt som fikk hjemmet sitt utslettet på øya.

Også andre områder i Karibia ble hardt rammet. På Anguilla, Antigua og Barbuda er omkring 90 prosent av bygningene ødelagt. All infrastruktur ligger i ruiner, og et omfattende nødhjelpsarbeid er satt i gang.

St. Martin og St. Barths var øyene som ble truffet først av Irma. Her ligger omlag 70 prosent av husene i ruiner. Titusener av innbyggere er nå huset i midlertidige leire.

Under vann

Cubas hovedstad Havanna slo opptil 11 meter høye bølger inn over forretningsstrøket i helga, og store deler av det kjente turistparadiset Varadero nord på øya ble ødelagt.

– Det er en fullstendig katastrofe og det vil kreve mye arbeid å få Varadero klart igjen, sier 53 år gamle Osmel de Armas, som til vanlig livnærer seg som fotograf på den berømte stranda.

Mange av hotellene i Havanna ble evakuert før orkanen nådde Cuba, men redningsmannskaper hadde det travelt med å evakuere strandede innbyggere fra sentrumsgatene da vannet begynte å stige søndag.

Plyndring og katastrofe

President Donald Trump har erklærte katastrofe på Puerto Rico der Irma tok minst tre menneskeliv og forårsaket store materielle ødeleggelser.

Flere europeiske land har sendt militære styrker til flere av de små karibiske øystatene for å opprettholde ro og orden etter meldinger om plyndring.