ULOVLIG: Selskaper krever betaling etter at kunder har måttet vente i telefon på kunderservice. Det er ulovlig.
ULOVLIG: Selskaper krever betaling etter at kunder har måttet vente i telefon på kunderservice. Det er ulovlig. Foto: Colourbox

SAS og TV 2 på lista:

Flere selskaper krever at du betaler i telefonkø — uten lov

TV 2 hjelper deg (TV 2): Mange selskaper lar kunder fremdeles ringe dyre og ulovlige spesialnumre. Lillian Huse måtte punge ut for lang ventetid hos SAS.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Private selskaper har ikke lenger lov til å la eksisterende kunder ringe dyre spesialnumre. Bedrifter som har slike numre må legge om til et vanlig billignummer.

Dette gjelder blant annet tre- og femsifrede telefonnumre, samt 800-numre, som er enkle å huske for kunder – men som kan koste deg dyrt.

Se reportasjen i TV 2 hjelper deg torsdag kl. 20.30.

Forbudet ble slått fast av EU-domstolen i mars, men flere selskaper har fortsatt ikke endret praksis.

– Det er forbudt å henvise kunder til et dyrt spesialnummer når du ringer om en avtale du allerede har inngått, eller du har spørsmål om produktet du har kjøpt, sier forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth til TV 2 hjelper deg.

Kronene ruller i telefonkø

SAS er blant selskapene som inntil denne uken fortsatt brukte et ulovlig femsifret nummer. Flyselskapet endret til vanlig nummer onsdag.

Men mange som har forsøkt å ringe SAS tidligere i år har måttet vente svært lenge i telefonkø. Det kan fort bli kostbart.

Lillian Huse (57) tok kontakt med selskapet i sommer for å hjelpe en venninne etter en kansellert avgang fra USA til Norge. Huse måtte vente i tilsammen en time og 14 minutter før hun fikk svar hos SAS kundeservice. Regningen for ventetiden og en kort samtale kom på 195 kroner.

– Det er hårreisende at det skal koste så mye, sier Huse til TV 2 hjelper deg.

Dette er spesialnummer:

  • Alle spesialnumre som koster mer enn vanlige telefonnumre. Blant annet tre- og femsifrede numre, og såkalte 800-numre.
  • Prisen avhenger av abonnement, ofte koster det 2-3 kroner minuttet. Pengene går til teleselskapene.
  • Forbudet gjelder bare private selskaper, ikke det offentlige.
  • Forbrukerombudet har gitt selskapene frist til 15. oktober med å legge om til et billignummer.

Pressekontakt i SAS, Tonje Sund, sier det har vært en periode med altfor lang ventetid, og at de nå har tatt grep for å få ned ventetiden.

– Hvorfor har SAS fortsatt et dyrt femsifret nummer selv om det nå er forbudt?

– Forbrukerombudet har gitt oss frist til 15. oktober med å legge om og det skal vi naturligvis forholde oss til, sier Sund.

Etter intervjuet med TV 2 hjelper deg endret altså SAS til et vanlig nummer 4. oktober.

Lillian Huse (57).
Lillian Huse (57). Foto: TV 2 Hjelper deg

TV 2 Sumo har også brukt spesialnummer etter at forbudet ble nedlagt, og vil - på lik linje med SAS - forholde seg til den endelige fristen til 15. oktober.

— Men hvorfor har dere ikke lagt om allerede?

— Det skulle vi selvfølgelig ha gjort. Det har kanskje ikke vært høyest opp på prioriteringslista vår, men nå har vi fått den fristen og endrer nummeret innen det, sier rådgiver kommunikasjon og myndighetskontakt i TV 2, Sissel Kruse Larsen, til TV 2 hjelper deg.

– Og imens betaler kundene for å ringe dere?

– Det har de gjort, og det beklager vi, sier Kruse Larsen.

TV 2 forklarer at brevet fra forbrukerombudet glapp for bedriften i sommer. De karakteriserer de som flaut.

– Det er bra at TV 2s redaksjoner driver kritisk journalistikk, også på eget hus, men det er litt flaut at vi ikke har fanget opp dette før. TV 2 er blant mange bedrifter som har brukt 5-sifrede nummer til vår kundetjeneste. Det betyr at kundene har måttet betale for å ringe inn til TV 2 Sumo. Sånn kan det selvsagt ikke være, og vi slutter nå med dette, sier kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2.

Hun sier dette burde vært fanget opp før.

– Det ble sendt ut et brev om dette fra forbrukerombudet i sommer med en frist. Dette glapp for oss. Da vi ble gjort oppmerksom på dette av TV 2 hjelper deg, ordnet vi opp og har klart å gjøre dette innen den pålagte fristen, sier Willand.

Kan få pengene igjen

Har du ringt et dyrt spesialnummer og betalt for det, kan du imidlertid få pengene igjen.

– Da kan du kreve pengene tilbake fra selskapet du har vært i kontakt med, sier Lier Haugseth i Forbrukerombudet.

Tonje Sund i SAS sier kunder som mener de har relevante ekstrakostnader, kan fylle ut et skjema, og så vil selskapet vurdere kravet.

Andre selskaper valgte å endre til vanlig telefonnummer da forbudet trådde i kraft.

Ett av disse er Nordea.

– Det har fungert veldig bra. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger fra kunder som synes det er ok at de ikke må betale for å få akkurat de samme tjenestene, selv om det skulle ta litt lenger tid noen ganger, forteller leder for bankvirksomheten til Nordea, John Sætre, til TV 2 hjelper deg.