TETT: Det blir trolig en svært spennende valgdag for Erna Solberg (H) og de andre partiene mandag.
TETT: Det blir trolig en svært spennende valgdag for Erna Solberg (H) og de andre partiene mandag. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

DEN STØRSTE MÅLINGEN FØR VALGET:

Knappest mulig borgerlig flertall

TV 2s siste gallup før valget viser at det ligger an til tidenes valgthriller.

To døgn før valglokalene stenger, viser den siste målingen Kantar TNS har laget for TV 2 at det er knappest mulig flertall for de fire borgerlige partiene.

Dermed ser det ut til at mandagens valg kan bli en thriller av de sjeldne.

Venstre over sperregrensen

Etter at de fredag falt under sperregrensen, klatrer Venstre igjen over grensen på fire prosent på den siste målingen før valget.

Partiet får 4,6 prosent, frem 0,8 og sikrer dermed flertall for de borgerlige partiene.

Sperregrensen avgjør hvilke partier som får være med å kjempe om de 19 utjevningsmandatene.

Se hvem som ligger an til stortingsplass fra ditt fylke

Kristelig Folkeparti er også over sperregrensen med 4,4 prosent (+ 0,1).

Statsminister Erna Solbergs parti øker også på den siste TV 2-gallupen før valget med 0,4 til 23.8 prosent, mens Fremskrittspartiet er det eneste borgerlige partiet som går tilbake 0,6 til 14,6 prosent.

Dermed får de borgerlige partiene knappest mulig flertall med 85 mandater, mot opposisjonens 84.

Små endringer for de rødgrønne

Arbeiderpartiet går tilbake 0,5 prosentpoeng til 28,1 prosent på den siste TV 2-gallupen før valget.

Senterpartiet går også tilbake 0,3 til 10,2 prosent, mens SV er det eneste partiet i den rødgrønne blokken som øker med 0,1 til 5,6 prosent.

De Grønne som fredag lå på sperregrensen faller igjen under med 3,9 (- 0,1), mens Rødt får 3,1 (- 0,1). Andre partier og lister får 1,7 (+ 0,4). I denne gruppen er Liberalistene størst med 0,6 prosent, De kristne 0,4, Pensjonistpartiet 0,3, Helsepartiet 0,2, Piratpartiet 0,2 og Alliansen 0,1.

De siste intervjuene på valgkampens største måling er foretatt lørdag, og fanger dermed opp begge de to tv-sendte partilederdebattene. Målingen strekker seg over seks dager for å fange opp utviklingen gjennom hele en siste uken i valgkampen.

Se alle målingene siden 2005 i TV 2s partibarometer

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS med personlige telefonintervjuer av 2998 personer i tidsrommet 4. - 9. september. 81,8 prosent oppga partipreferanse, mens det var 81,9 prosent på målingen fredag. Målingen består av et rullerende utvalg og er en oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2013.

Endringer i styrkeforholdet mellom partiene mellom to valg tilskrives gjerne tre sammensatte forhold: a) Velgere som endrer partipreferanse: Disse er aktive ved begge valg, og holder fast ved samme parti eller bytter parti. b) Mobilisering av nye og gamle velgere: Mange velgere setter seg i sofaen ved ett eller flere påfølgende valg. c) Endringer i sammensetningen av den stemmeberettigede befolkningen. Ved hvert valg kommer fire årskull nye velgere til elektoratet.

Partibarometeret fanger disse endringene ved å kartlegge velgernes stemmeadferd og partisympati dersom det var stortingsvalg i dag, og sammenstiller disse med velgeradferden ved det foregående stortingsvalg. Endringene vurderes både i forhold til velgermobilisering generelt sett, samt i forhold til de enkelte partienes evne til å rekruttere gamle og nye velgere. Feilmarginen er +/- 0,8 - 1,7 prosentpoeng.