Ny spørreundersøkelse:

To av tre nordmenn ønsker bevæpnet politi

Det er uansvarlig med dagens terrortrusselnivå å ikke bevæpne norsk polit. Det mener politiets tidligere Delta-sjef, Anders Snortheimsmoen. I en spørreundersøkelse TV 2 har gjort vil nesten to tredjedeler av landets befolkning ha et bevæpnet politi.

Det er bare et tidsspørsmål før terror også vil ramme Norge, tror tidligere Delta-sjef Anders Snortheimsmoen.

– Jeg håper inderlig at det ikke skjer noe, men det går jo i den retningen. Det må en ny hendelse til, før man virkelig tar ansvar, sier Snortheimsmoen til TV 2.

Sannsynlig

Ifølge PSTs trusselvurdering er det sannsynlig med terrorangrep i Norge de neste 12 månedene. Snortheimsmoen er bekymret over hvordan myndighetene håndterer sikkerhetssituasjonen i Norge.

– Hvis man ser på etterretningsinformasjonen, informasjon fra PST og ikke gjør noen tiltak, så er det i min verden uansvarlig, sier Snortheimsmoen.

Terrorhendelsene i Europa, og trusselsituasjonen i Norge gjør at Snortheimsmoen har en klar melding til myndighetene.

– Bevæpn politiet nå, slik at vi er klare for det som kan komme til å skje, sier han til TV 2.

Spørreundersøkelse

Snortheimsmoen har folket med seg. I en fersk undersøkelse TNS-gallup har gjort for TV2 sier nesten to av tre at de ønsker et bevæpnet politi.

63,2 prosent av de som hadde en mening svarte at de var for bevæpning, mens 36,8 prosent var mot.

Fremskrittspartiet har lenge vært for bevæpning, men selv om partiet innehar Justisminister-posten mener Per-Willy Amundsen det er lite han kan gjøre.

– Jeg kan ikke innføre generell bevæpning av politiet, sier Amundsen til TV 2.

Men du kan innføre midlertidig bevæpning fra og med i dag?

– Nei, jeg kan ikke det. Det er en vurdering hvert enkelt politidistrikt. Terskelen som er trukket opp av Stortinget er altfor høy på når man skal ha bevæpning, sier Amundsen til TV 2.

Politiets fellesforbund mener bevæpning må på plass så raskt som mulig.

– Stemningen og trenden slik vi ser det, går i retning av at flere ønsker bevæpning i politiet, sier Sigve Bolstad, Lederen i Politiets Fellesforbund til TV 2.