Statsministerkandidat Jonas Gahr Støre i Bergen tre dager før valget.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Statsministerkandidat Jonas Gahr Støre i Bergen tre dager før valget. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Hommedal, Marit

Rødgrønt flertall med MDG på vippen på fersk TV 2-gallup

Tre dager før valget mister de borgerlige partiene ledelsen, fordi Venstre faller under sperregrensen.

Etter seks dager med borgerlig flertall, glipper det for Erna Solberg og hennes støttespillere.

Med tre dager igjen til valget viser målingen Kantar TNS har laget for TV 2 at det igjen er flertall for regjeringsskifte.

Venstre under, MDG over

Etter å ha vært over sperregrensen fem dager på rad, faller Venstre under fire prosent og mister dermed muligheten til å være med å kjempe om de 19 utjevningsmandatene. Partiet får 3,9 prosent, ned 0,2 sammenlignet med målingen som ble publisert torsdag kveld.

Avstanden opp til sperregrensen er bare 2.900 stemmer, viser TV 2s beregninger.

Samtidig kryper De Grønne over sperregrensen for første gang siden 24. august. Partiet balanserer akkurat på sperregrensen med 4,0 og ville dermed fått sju mandater på Stortinget dersom dette var valgresultatet.

Men De Grønne har bare 1450 stemmer å gå på før de faller under sperregrensen.

Mandagens valg ligger dermed an til å bli en thriller av de sjeldne i kampen om hvilket av de to partiene som klarer den magiske fire-prosentstreken.

I TV 2s partibarometer ser du hvem som er inne i ditt fylke.

Nytt flertall

Arbeiderpartiet øker igjen for tredje dag på rad, denne gang med 0,5 til 28,6 prosent.

Senterpartiet øker også med 0,4 til 10,5 prosent, mens SV går tilbake 0,2 til 5,5. De tre partiene får dermed 81 mandater, og er helt avhengige av De grønne for å få flertall på Stortinget. Samtidig får Rødt 3,3 (+ 0,3).

KrF i faresonen

Etter at KrF-leder Knut Arild Hareide torsdag forsøkte å avklare hvilket regjeringsalternativ han ønsker, faller Kristelig Folkeparti igjen faretruende nær sperregrensen med 4,3 (- 0,7).

Høyre og Fremskrittspartiet får begge samme oppslutning som torsdag med henholdsvis 23,4 prosent og 15,2 prosent.

Andre partier og lister får 1,3 (- 0,5). I denne gruppen får Pensjonistpartiet 0,3, De Kristne 0,3, Liberalistene 0,3, Piratpartiet 0,2, Alliansen 0, og Helsepartiet 0,1.

Ingen av endringene i denne målingen er statistisk signifikante.

Se flere målinger i TV 2s partibarometer

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS med personlige telefonintervjuer av 2002 personer i tidsrommet 5. - 8. september. 81,9 prosent oppga partipreferanse, mens det var 81,7 prosent på målingen torsdag. Målingen består av et rullerende utvalg og er en oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2013.

Endringer i styrkeforholdet mellom partiene mellom to valg tilskrives gjerne tre sammensatte forhold: a) Velgere som endrer partipreferanse: Disse er aktive ved begge valg, og holder fast ved samme parti eller bytter parti. b) Mobilisering av nye og gamle velgere: Mange velgere setter seg i sofaen ved ett eller flere påfølgende valg. c) Endringer i sammensetningen av den stemmeberettigede befolkningen. Ved hvert valg kommer fire årskull nye velgere til elektoratet.

Partibarometeret fanger disse endringene ved å kartlegge velgernes stemmeadferd og partisympati dersom det var stortingsvalg i dag, og sammenstiller disse med velgeradferden ved det foregående stortingsvalg. Endringene vurderes både i forhold til velgermobilisering generelt sett, samt i forhold til de enkelte partienes evne til å rekruttere gamle og nye velgere. Feilmarginen er +/- 1,1 - 2,0 prosentpoeng.