Praten går livlig ved bordet ute i en park i Trondheim. Helseministeren og kulturministeren spiser grillmat sammen med en gjeng eldre damer.

– Åh, han er en så trivelig mann, helseministeren, utbryter Randi Eidsaune.

– Men, jeg er ikke overbevist om budskapet hans, nei, i en valgkamp så lover de og lyver de, sier Randi.

Helsestatsråd Bent Høie (H) lover mer penger til å sikre godt kosthold for de eldre, både på sykehjem og i private hjem.

Matvenn

Høie og regjeringskollega Linda Hofstad Helleland (H) er på stemmefisketur.

I Trondheim legger de fram planer for fremtidig omsorg – dersom de vinner valget og får fortsette.

– Jeg har selv vært matvenn på et sykehjem, forteller kulturministeren.

– Det var veldig trivelig også for meg.

Statsrådene vil gi fem millioner kroner i 2018 for at frivillige organisasjoner kan etablere matvenn-ordninger i kommunene. Frivillige kan møte opp på sykehjem eller i private hjem, og være selskap som sørger for at eldre får godt nok kosthold.

– Jeg er sikker på at frivilligheten tar imot dette med åpne armer, forsikrer Helleland.

Skal ikke på hjem

En av de eldre damene ved bordet blir spurt om hva hun tenker om maten på norske sykehjem.

– Jeg skal ikke inn på sykehjem, såpass vet jeg, sier hun fast bestemt.

– Jeg har kjenninger på sykehjem, og det de får servert der er ikke noe å skryte av.

Det er store forskjeller mellom de norske kommunene i hvor mye penger de bruker på mat.

Det viser en undersøkelse Forbrukerrådet gjorde for et par år siden. Noen bruker 40 kroner pr beboer i døgnet. Andre det firedobbelte. Og Helsedirektoratet beregner at opp mot 60 prosent av brukere i eldreomsorgen er underernærte.

– Det er for store forskjeller mellom kommunene slik det er idag, mener helseminister Høie, derfor vil han få kartlagt situasjonen.

Regjeringen vil sørge for at egne helseteam kan følge opp eldre som bor hjemme. I statsbudsjettet for 2018 får slike oppfølgingsteam 12 millioner kroner.

Hjemmebakt til kaffen

Ørnes sykehjem i Meløy i Nordland blir trukket frem av Forbrukerrådet som et eksempel til etterfølgelse.

– Vi har hjemmebakt stort sett hver dag til ettermiddagskaffen, sier Kirsti Strømhaug.

Hun er kjøkkensjef og er i ferd med å rulle ut det som skal bli ferske kanelsnurrer.

På kjøkkenet ved Ørnes omsorgssenter gjør man sitt ytterste for at det eldre skal få nylaget mat.

– Det er veldig viktig for meg å ha så god matomsorg, forteller hun.

Alle måltid viktige

Til tross for at kommuneøkonomien er anstrengt kuttes det ikke i matbudsjettet

– Nå kommer kjøttet. Tre skiver må vi ha, eller skal du ha fire? spør kokk Ola Sørgård.

– Nei, det er vel litt i meste laget, sier 90 år gamle Judit Johanne Jonassen.

95 prosent av middagsrettene som serveres er tradisjonsrik mat de eldre kjenner igjen fra før.

Ingen underernærte

Det er sjeldent at man opplever at beboerne er underernært, snarere tvert i mot.

– Denne uken fikk vi beskjed om at det er to beboere som på energireduserende kost for nå var de gått såpass mye opp i vekt, forteller kjøkkensjef Kirsti Strømhaug.

– Hva er favorittkosten da?

– Det er klubb og fett, humrer 88 år gamle Emmy Edvardsen.