Ifølge reklamen for Digitsole Run Profiler er sålene et unikt produkt. Ved å koble den ene sålen til en app skal sålene analysere løpingen din. TV 2 hjelper deg har testet dem.

Startvansker

Treningsentusiastene Mona Strande og Johan Ingemarsson har prøvd sålene på noen av sine mange treningsturer, og allerede fra start blir det problemer.

Sålene må kalibreres før de tas i bruk, slik at de måler rett steglengde. 200 raske skritt er det som skal til for å få sålen og appen til å snakke sammen, men Mona sliter.

Appen sier hun ikke går fort nok, og det må mange forsøk til før hun lykkes.

Johan opplever i stedet at appen får hikke.

PÅ SKOGSTUR: Mona Strande og Johan Ingemarsson tester sålene. Foto: Une Marvik Hagen
PÅ SKOGSTUR: Mona Strande og Johan Ingemarsson tester sålene. Foto: Une Marvik Hagen

– Den sier at jeg har løpt en million firehundre og syttito tusen kilometer, og det repeterer den konstant til jeg er ferdig med å løpe, sier Johan.

Såleprodusenten sier til TV 2 hjelper deg at dette ikke skal skje, og at problemet nå skal løses i en ny versjon av appen.

Sålen dør

Mona bruker sålene i ulike typer terreng, til og med i de sveitsiske alpene. På den siste turen sklir Mona, og havner i bekken med den ene foten slik at sålen blir våt. Det takler den ikke.

– Jeg har prøvd å tørke den, men den er helt kaputt, sier Mona.

I løpet av testperioden har appen gitt både Mona og Johan beskjed om at de lander på hælen når de jogger. Men ifølge fysioterapeut Bjørnar Sagdahl i Unicare stemmer ikke dette. Sagdahl har studert begge to på tredemølle og konkluderer med at ingen av dem lander med trykk på hælen.

– Bør måle begge føtter

Sagdahl er heller ikke imponert over sålens utforming. Han mener den er for tung, og for stiv i fotbuen. I tillegg er han kritisk til at det kun er den ene foten som analyseres.

– Skal du ha nytte av dette må begge føttene måles, ingen er helt symmetriske, sier Sagdahl.

Digitsole Run Profiler sier sålene er under utvikling. Årsaken til at kun en fot måles er at sålene skal være prisgunstige. Produsenten legger til at sålene er vannresistente, ikke vanntette.