Are Tomasgard innrømmer at han gikk litt for langt i Facebook-innlegget. Han hevder Erna Solberg er desperat og tillater politikk som Vigrid støtter.
Are Tomasgard innrømmer at han gikk litt for langt i Facebook-innlegget. Han hevder Erna Solberg er desperat og tillater politikk som Vigrid støtter. Foto: Pedersen, Terje

LO-topp hevder Erna Solberg tillater «Vigrid-politikk» med Listhaug i regjering

Høyre reagerer kraftig på innlegget fra LO-tillitsvalgt og tidligere Ap-ordfører Are Tomasgard (49).

I innlegget hevder LO-toppen at Erna Solberg er så desperat etter å fortsette som statsminister at hun tillater politikk som Vigrid støtter.

«En stemme til Høyre - er også en stemme til at Listhaug fortsetter på det Vigrid applauderer», starter han innlegget sitt med.

Tomasgard er tidligere Arbeiderparti-ordfører i Sørum kommune, og siden 2013 har han vært med i LO-ledelsen som LO-sektretær.

I innlegget gjentar han en rekke ganger at Sylvi Listhaug fører en politikk som Vigrid støtter, før han etterlyser at statminister Erna Solberg tar et oppgjør med Listhaug.

Dette skjer bare to måneder etter at en Ap-politiker trakk seg etter at han kalte Listhaug for «Norges svar på Goebbels».

– Desperat

«Hvorfor tar ikke høyreleder og statsminister Erna Solberg et skikkelig oppgjør med en statsråd og en politikk som Vigrid støtter?», spør han.

Vigrid er som kjent en organisasjon som hevder at raser eller folkeslag som ikke er ariske er skyld i uro og problemer verden over. Organisasjonen har dermed mye til felles med nazistiske grupperinger.

Innlegget har han nå slettet, men det har nådd mange på grunn av delinger i sosiale medier.

Tomasgard spør om høyrevelgerne virkelig støtter de samme politikerne som Vigrid gjør, før han hevder at statsminister Erna Solberg er desperat.

Are Tomasgard er tidligere Arbeiderpartiordfører, og nå tillitsvalgt i LO.
Are Tomasgard er tidligere Arbeiderpartiordfører, og nå tillitsvalgt i LO. Foto: Trond Isaksen

«Er hun så desperat opptatt av å fortsette som statsminister - at hun regjerer med hvem som helst? Mye tyder på det», står det i innlegget.

– Ikke til å tro

Stortingsrepresentant Stefan Heggelund i Høyre reagerer kraftig på innlegget.

– Den er helt, helt uanstendig og det er å trå langt over streken. Det er sånne holdninger vi jobber for å bekjempe. Det er så langt under det vi kan kalle en anstendig tone i samfunnsdebatten at det er nesten ikke til å tro at det kommer fra en LO-sektretær, sier han til TV 2.

HELE INNLEGGET: Innlegget fra den tidligere Ap-ordføreren, nå LO-tillitsvalgte Tromasgard er nå slettet fra hans egen facebook-side, men har spredd seg i sosiale medier.
HELE INNLEGGET: Innlegget fra den tidligere Ap-ordføreren, nå LO-tillitsvalgte Tromasgard er nå slettet fra hans egen facebook-side, men har spredd seg i sosiale medier.

Han mener dette er konsekvensen av at både LO og Arbeiderpartiet bruker tid på å svartmale sine politiske motstandere. Som eksempel trekker han fram LO-kampanjen om sykelønns-kutt, der Heggelund mener LOs påstander om Høyres politikk er feil.

– Dette er konsekvensen av at man holder på som man gjør. Når målet er å svartmale, da er det dette som skjer til slutt, hevder han.

Han krever en unnskyldning fra LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Nå må Gabrielsen ut og ta avstand fra dette og be om unnskyldning, både til velgerne våre og oss, og si at fra nå må vi ha en anstendig valgkamp, sier han.

Heggelund minner også om at LO ikke bare består av Arbeiderpartivelgere.

– Dette sier noe om måten de ser på våre velgere. Det ser ut til at han glemmer at det er en del Høyrevelgere som er medlem i LO, også, så han snakker også her om sine egne medlemmer, sier Heggelund.

– En kule varmt

Forklaringen fra Are Tomasgard kommer til TV 2 i form av en sms:

– Noen ganger kan det gå en kule varmt i en valgkamp. Det gjorde det denne gangen. Jeg så at innlegget ble litt for krasst og fjernet posten på eget initiativ.

– Det var ikke meningen å støte noen, men jeg blir faktisk personlig opprørt over de holdninger som Sylvi Listhaug fremmer. Å koble Vigrid og Høyre ble likevel litt for mye, skriver han.

LOs leder Hans-Christian Gabrielsen er glad for at innlegget er slettet.

– Det var riktig av Are å slette innlegget. Å gjøre koblingen mellom Vigrid og Høyre var for sterke, sier han.

Men han nekter å beklage noe som helst overfor Høyre. Isteden slår han tilbake mot Heggelunds påstander om løgn i LO-kampanjen om sykelønnsordningen.

– Høyres grunnløse påstander om løgn når vi har påpekt at de setter sykelønna i spill, har vært langt mer planmessige og ødeleggende for en anstendig valgkamp, enn en uheldig utblåsing som raskt ble slettet, hevder han.

På spørsmål om han ønsker å beklage, svarer Gabrielsen:

– Are har beklaget. Utover det er det ikke noe mer å si.