Stortinget hadde blitt knallrødt hvis elevene fikk bestemme

– Noe er på gang ute blant velgerne, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet er vinneren av skolevalget i år, med 27,8 prosent oppslutning. Samtidig gjør SV et brakvalg, og ender opp med 10 prosent av stemmene.

Høyre endte opp med 15,1 prosent, mens Frp har fått 10,4 prosent. Venstre får 7,4 prosent av stemmene, mens både Senterpartiet og Miljøpartiet får 6,8 prosent. Rødt får 5,7 prosent, mens KrF er under sperregrensen med 3,1 prosent. Samtidig får Piratpartiet to prosent av stemmene.

I gruppen andre er Liberalistene størst med 1,5 prosent.

For Arbeiderpartiets del er det likevel en tilbakegang på 4,1 prosentpoeng, mens SV har en fremgang på 2,5 prosentpoeng fra skolevalget i 2015. Høyre går tilbake 1,3 prosentpoeng, mens Frp endte opp med 0,1 prosentpoeng mindre enn i 2015.

Senterpartiet går frem 1,3 prosentpoeng siden 2015, mens Venstre og Rødt går frem med 0,9 prosentpoeng. MDG går frem 0,1 prosentpoeng, mens KrF går tilbake 0,2.

Knallrødt Storting

Dersom elevene ved de videregående skolene fikk bestemme ville Stortinget blitt knallrødt. TV 2s mandatbergning på grunnlag av skolevalgresultatet gir Arbeiderpartiet 57 mandater, Høyre 27, Fremskrittspartiet 18, SV 18, Venstre 13, Senterpartiet 12, De grønne 12, Rødt 10 og KrF 2 mandater.

Støre: – Noe er på gang ute blant velgerne

På Arbeiderpartiets og AUFs skolevalgvake på Soria Moria i Oslo, sto jubelen i taket da resultatet ble kjent.

– Dette er det beste skolevalget Arbeiderpartiet har gjort før et stortingsvalg noen gang. Det er opp fem prosent siden 2013. Da var Arbeiderpartiet mindre enn Høyre, nå er vi større enn Høyre og Frp til sammen, så det er en kraftig inspirasjon, sier Jonas Gahr Støre til TV 2.

Mindre enn én uke før valget, er Ap-lederen optimistisk til å snu trenden man har sett på den siste tids meningsmålinger.

– Noen bedre inngang på den siste uken kunne vi ikke fått, noe er på gang ute blant velgerne, sier Støre.

Også AUF-leder Mani Hussaini er over seg over at de gjør det bra i skolevalget.

– Det er det beste skolevalgresultatet for Arbeiderpartiet, foran et stortingsvalg. Det er en rekord for oss, sier Hussaini.

Han påpeker at det ved forrige skolevalg i 2015 var det kommune- og fylkestingsvalg, og at det ikke er urovekkende at Ap går tilbake fire prosent siden dette.

– Det er helt andre saker. Nå kan vi sammenligne med 2013-valget, og da ser vi en økning for Arbeiderpartiet på 4,8 prosentpoeng, og desidert det største partiet blant ungdom.

Erna skryter av ungdomspartiet: – Flott og respektabelt

Høyre-leder og statsminister, Erna Solberg, er ikke være misfornøyd med resultatene.

– Det er et godt resultat for Høyre i et skolevalg når vi sitter ved makten, og når vi har måtte forsvare en politikk som på et område ikke har vært så populært på skolene. Da vi innførte fraværsgrensen, så var ikke det til jubel fra norske skoleelever, men utrolig viktig for deres fremtid, sier statsministeren til TV 2.

Samtidig skryter hun av Unge Høyre, som har måttet forsvare nettopp fraværsgrensen i skoledebattene.

– Det som jeg synes er flott og respektabelt, er at de har stått og forsvart det som er partiets politikk, og ikke gjort som andre ungdomspartier og gått vekk fra hva partiet egentlig mener om dette, sier Solberg.

Selv om Høyre i skolevalget ligger et godt stykke under tallene på meningsmålingene, er statsministeren optimistisk foran det faktiske valget.

– Det er tradisjonelt sånn at Høyre gjør det dårligere på skolevalg enn det vi gjør det i ordinære valg, og det betyr at vi kommer til å gjøre det godt også på det valget som kommer på mandag. Men det er klart at vi skal gjøre det mye bedre enn disse resultatene her, sier Solberg.

Lysbakken: –Inspirerende før innspurten

I SV og ungdomspartiet SU jubler de over å få 10 prosent av stemmene i skolevalget.

– Det er utrolig inspirerende å se at Sosialistisk ungdom gjør det så bra i skolevalgene. Vi er alle sammen stolte over den knallharde jobbingen SU har lagt ned over lang tid for å oppnå dette resultatet. Det er inspirerende for hele SV til å ta kampen i innspurten av valgkampen, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Det er helt fantastiske resultater! Dette viser at ungdom ikke bare vil ha en ny regjering, men en ny politikk. Ungdom skjønner at SV er det partiet som sterkest tar kampen mot urettferdighet, for klima og en skole som tar dem på alvor. Nå håper jeg de voksne som enda ikke har stemt ved valget lytter til ungdommen, sier SU-leder Andrea Sjøvoll.Lik TV 2 Nyhetene på Facebook