Nå er Høyre like store som Arbeiderpartiet

To av tre tror Erna Solberg fortsetter som statsminister etter valget, viser fersk TV 2-gallup.

Med åtte dager igjen til valget er Høyre og Arbeiderpartiet jevnstore og det er et knapt borgerlig flertall, viser målingen Kantar TNS har laget for TV 2.

Statsminister-favoritt

Mens det for to uker siden var dødt løp i spørsmålet om hvem velgerne tror blir statsminister etter valget, tok Erna Solberg en klar ledelse for en uke siden.

Med åtte dager igjen til valget viser den ferske statsministermålingen at to av tre spurte som har en mening tror Erna Solberg fortsetter etter valget. Hele 67,1 prosent svarer Solberg, bare 31,5 prosent Jonas Gahr Støre, mens 1,4 prosent tror en annen enn de to blir statsminister.

– Selv om det er dødt løp på målingene, tror folk åpenbart at Erna Solberg blir statsminister. Nesten ingen Høyre-velgere tror at Støre blir statsminister, mens hver fjerde Ap-velger tror mest på Solberg. Det gjør denne målingen til ekstra dårlig nytt for Støre, sier TV 2s kommentator Aslak Eriksrud.

Kampen om velgerne på Vestlandet har blitt sett som en test på om Arbeiderpartiet kan vinne valget. Her tror bare 20,6 prosent av de spurte som har en mening at Jonas Gahr Støre blir statsminister, mens 78,3 prosent tror Erna Solberg fortsetter og 1,1 prosent tror på en annen kandidat.

Les Kjetil Løsets analyse: Erna er Høyres velgermagnet

Borgerlig flertall

Dersom det var valg i dag, viser TV 2s mandatberegning et knapt borgerlig flertall med 87 mandater, mens de rødgrønne partiene får 78 og Rødt og De grønne to mandater hver.

Dette er dermed den tredje målingen i valgkampen som har gitt borgerlig flertall. Alle tre har kommet den siste uken.

I videovinduet øverst kan du se Jonas Gahr Støre, Erna Solberg og TV 2s kommentator Aslak Eriksrud kommentere tallene.

Høyre jevnstore med Ap

Høyre går mest frem på målingen med 1,1 prosentpoeng sammenlignet med forrige måling som ble publisert torsdag. Partiet får 26,1 prosent, og har ikke hatt like stor oppslutning siden oktober i fjor.

Et valg i dag ville gitt Høyre 49 mandater, de ville dermed blitt nøyaktig jevnstore med Arbeiderpartiet både i oppslutning og i antall mandater. Arbeiderpartiet går mest tilbake med 1,0 prosentpoeng til 26,1 prosent.

– Vi har gjort en god jobb i regjeringen: Ledigheten er på vei ned, veksten er tilbake og helsekøene er blitt mindre. Samtidig har vi et valgkampmannskap som blir inspirert av denne typen målinger, sier Erna Solberg.

Jonas Gahr Støre sier at han ikke lar seg stresse av dårlige målinger.

– Jeg skulle gjerne sett høyere tall, men ærlig talt, så blir jeg ikke stresset. Vi er i valgkampens siste uke. Før helgen hadde vi en måling med helt andre tall, men det er valgdagen 11. september som teller. Vi tror at mange vil ha et regjeringsskifte, sier Støre om den svake målingen.

Disse er inne på Stortinget nå

Det er 4,7 prosentpoeng bak valgresultatet i 2013 som var det nest dårligste valgresultatet Arbeiderpartiet har hatt etter andre verdenskrig.

Fremskrittspartiet går svakt ned med 0,2 til 14,7 prosent, mens Senterpartiet holder seg stabilt på 11,0 (- 0,1)

Kampen mot sperregrensa

For andre gang i valgkampen kryper Venstre over sperregrensa med 4,3 prosent, en fremgang på 0,5 prosentpoeng fra torsdag. Det gir åtte mandater.

Men samtidig faller KrF under sperregrensa. Partiet går tilbake 0,3 til 3,8 prosent. På fire av ni målinger fra Kantar TNS gjennom valgkampen har partiet vært under sperregrensa som avgjør hvem som får være med i kampen om de de 19 utjevningsmandatene.

Mens SV tidlig i uken hadde en oppslutning på 6-tallet har de nå gått jevnt tilbake på fire målinger. Denne gang går de tilbake 0,5 til 4,8 prosent. Partiet har ikke vært nær sperregrensen siden i begynnelsen av valgkampen.

De Grønne øker igjen med 0,3 til 3,5 prosent. Bare på den første målingen i august har Kantar TNS målt partiet over sperregrensen.

Rødt får 3,6 (+ 0,3), mens andre partier får 2,2 prosent. Denne gang er det Liberalistene som er størst med hele 0,9 prosent, mens Helsepartiet får 0,4, Pensjonistpartiet 0,2, Kystpartiet 0,1, Demokratene 0,1, De Kristne 0,1, Feministisk Initiativ 0,1 og Piratpartiet 0,1

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS med personlige telefonintervjuer av 2008 personer i tidsrommet 29.august - 1. setember. 80,3 prosent oppga partipreferanse, mens det var 80,2 prosent på målingen torsdag.

Målingen består av et rullerende utvalg og er en oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2013. Endringer i styrkeforholdet mellom partiene mellom to valg tilskrives gjerne tre sammensatte forhold: a) Velgere som endrer partipreferanse: Disse er aktive ved begge valg, og holder fast ved samme parti eller bytter parti. b) Mobilisering av nye og gamle velgere: Mange velgere setter seg i sofaen ved ett eller flere påfølgende valg. c) Endringer i sammensetningen av den stemmeberettigede befolkningen. Ved hvert valg kommer fire årskull nye velgere til elektoratet.

Partibarometeret fanger disse endringene ved å kartlegge velgernes stemmeadferd og partisympati dersom det var stortingsvalg i dag, og sammenstiller disse med velgeradferden ved det foregående stortingsvalg. Endringene vurderes både i forhold til velgermobilisering generelt sett, samt i forhold til de enkelte partienes evne til å rekruttere gamle og nye velgere. Feilmarginen er +/- 1,1 - 2,0 prosentpoeng.

.