Den minste lille rystelse på Island får nå islandingene til å stanse opp, skriver Associated Press. Innbyggerne venter på at kjempevulkanen Katla skal våkne til liv.

Det har gått 99 år siden forrige vulkanutbrudd fra Katla. Aldri før har det gått så lang tid mellom to utbrudd.

De siste 800 årene har utbruddene kommet med mellom 13 og 95 års mellomrom, og 80 prosent av utbruddene har kommet mellom september og november.

Katla er en av de største vulkanene på Island, krateret har en diameter på ti kilometer. Hun er også den mest overvåkede vulkanene på øya, og islendingene mener de er godt forberedt på et utbrudd.

Størst fare for turister

Den lille byen Vik, som ligger i nærheten av Katla, lever med trusselen. Men de er forberedt. Skulle utbruddet nærme seg, vil de 543 innbyggerne bli varslet via tekstmelding. Kirken ligger trygt i le for fjellet, og kommer til å være et evakueringssted for mange.

Turister er det verre med. De vil ikke få en SMS som varsler om utbrudd.

– Turister er den største utfordringen. De er mange, de er spredt utover store områder, og dermed vanskeligere å varsle, sier Katla-ekspert Vidir Reynisson til AP.

Man forventer at 2,4 millioner mennesker vil besøke Island i løpet av 2017, ifølge tall fra Islands turistråd. Landet opplevde en voldsom økning i turisme etter askekaoset i 2010, og omlag halvparten av alle turistene besøker Vik og områdene rundt.

Stranden er dekket av ørsmå rundslipte sorte steiner. Klippene, Reynisdrangar, er av basalt.
Stranden er dekket av ørsmå rundslipte sorte steiner. Klippene, Reynisdrangar, er av basalt. Foto: Frank Augstein

Myndighetene vurderer å bruke droner for å nå fram til turister og innbyggere som befinner seg utenfor telefondekning i en eventuell krisesituasjon. De ser også på muligheten for å bruke en app som turister kan laste ned å få viktig informasjon på sitt eget språk.

Økt seismisk aktivitet

De siste 11 månedene har meteorologisk institutt på Island hevet farenivået to ganger. I sommer økte engstelsen betraktelig da det oppsto flere relativt kraftige jordskjelv over en firedagersperiode, og farenivået ble satt til gult.

I forrige uke ble det registrert 15 små og grunne jordskjelv i Mýrdalsjökli hvor Katla ligger, dette er såpass få at farenivået er satt til grønt nivå.

Geofysiker Magnus Tumi, opplyser at selv om Katla har et enormt magmakammer, og at det er lenge siden hun har hatt et utbrudd, betyr ikke det nødvendigvis at utrbuddet blir ekstra kraftig.

Kirken i Vik ligger i ly av vulkanen, og vil bli brukt som evakueringsmottak. AP Photo
Kirken i Vik ligger i ly av vulkanen, og vil bli brukt som evakueringsmottak. AP Photo Foto: Frank Augstein

– I motsetning til mange andre vulkaner på Island, betyr ikke den lange ventetiden noe for størrelsen på neste utbrudd, sier han.

Flomvann den største trusselen

Det som gjør Katla spesiell, er at hun ligger under Myrdalsjökull, dekket av flere hundre meter kompakt is. Utbruddet i 1918 varte i 24 dager, og endret kartet over Island for alltid.

Det smalt skikkelig da den glødende massen som strømmet opp fra jordens indre møtte isen. Den brå nedkjølingen gjorde at lavaen ble sprengt til støv og aske, og det reiste seg en enorm røyksky over Myrdalsjökull. Isen smeltet i rekordfart og dannet voldsomme elver fyllt med aske og stein.

Havnivået kan øke kraftig, og myndighetene har planer for å evakuere alle innbyggere langs sørkysten av Island.

På tross av den ulmende faren, er det nettopp vulkanaktiviteten som tiltrekker mange turister til sagaøya. Lille Vik med litt over 500 innbyggere, har hele 1600 hotellrom til leie. Før utbruddet på Eyjafjallajokull i 2010 var antallet 400.

Askekaos

I tillegg til faren for liv, vil tvil man trolig på nytt oppleve en askesky som lammer flytrafikken i store deler av Nord-Atlanterhavsområdet.

I 2010 ble ti millioner flypassasjerer rammet da det var utbrudd på Eyafjällajökul som ligger bare noen kilometer vest for Myrdalsjökull.

Askekaoset varte i sju dager og stanset 100.000 flyvninger fordi finkornete askepartikler kan ødelegge flymotorer.

Utbruddet i Katla i 1918 pøste ut fem ganger så mye aske som vulkanen under Eyafjällajökul, og et nytt stort utbrudd i Katla får konsekvenser langt utenfor Island. Allikevel håper islandske myndigheter at bedre rutiner hos flyselskapene vil gjøre det lettere å håndtere en ny askesky.