VARSKU HER: Erna Solberg og Jonas Gahr Støre smeller til og roper høyt under valgkampen.
VARSKU HER: Erna Solberg og Jonas Gahr Støre smeller til og roper høyt under valgkampen.

Knapt borgerlig flertall på fersk TV 2-gallup

Det er små endringer på TV 2s ferske gallup, men flertallet bikker igjen til borgerlig side.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ligger an til en skikkelig valgthriller og er svært jevnt mellom blokkene når det gjenstår 11 dager til valget.

På den ferske målingen Kantar TNS har laget for TV 2 vinner de borgerlige partiene tilbake det knappe flertallet de hadde for to dager siden, etter at Jonas Gahr Støre hadde flertall på målingen som ble presentert onsdag kveld.

De to store frem

Høyre går frem 0,3 prosentpoeng fra onsdag til 25,0. Det er nok til å knipe ett mandat ekstra, og en del av årsaken til at det igjen er borgerlig flertall.

Men også Arbeiderpartiet går frem for andre dag på rad. Etter at valgkampen så ut til å være en sammenhengende nedtur for Jonas Gahr Støre kan det nå ha snudd til en forsiktig fremgang. Partiet øker 0,4 til 27,1 prosent og kniper dermed et ekstra mandat sammenlignet med onsdag.

Taper mandater

De går tilbake 0,3 til 3,2 prosent, men taper dermed to av de tre mandatene de hadde på målingen onsdag. Samtidig mister SV et mandat når de for andre dag på rad går tilbake 0,6 nå til til 5,3.

Også Fremskrittspartiet går tilbake 0,5 til 14,9 prosent, som ville gitt 28 mandater, det samme partiet ville fått på målingen onsdag.

Senterpartiet holder stillingen på 11,1 prosent, det samme de fikk onsdag.

Les Kjetil Løsets analyse: Små endringer gir spenning

Jevnt rundt sperregrensa

Venstre snuser igjen på sperregrensa med en fremgang på 0,2 til 3,8 prosent, noe som sikrer dem tre mandater, mens de onsdag lå an til to. Det betyr at nestleder Terje Breivik ville fått plass på Stortinget fra Hordaland sammen med partileder Trine Skei Grande fra Oslo og Abid Raja fra Akershus.

KrF er fortsatt farlig nær sperregrensen med 4,1 prosent (- 0,1), og ville dermed fått 8 mandater.

Disse ville kommet inn på Stortinget i ditt fylke

Rødt øker igjen med hele 0,5 prosentpoeng til 3,3 prosent, mens andre partier får 2,4 (+ 0,4). I denne gruppen er Liberalistene størst med 0,5, Helsepartiet 0,4, Demokratene 0,4, Pensjonistpartiet 0,3, De Kristne 0,1, Nordmørslisten 0,1, Piratpartiet 0,1 og Feministisk Initiativ 0,1.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS med personlige telefonintervjuer av 1991 personer i tidsrommet 28. - 31. august. 80,2 prosent oppga partipreferanse, mens det var 80,8 prosent på målingen onsdag.

Målingen består av et rullerende utvalg og er en oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2013. Endringer i styrkeforholdet mellom partiene mellom to valg tilskrives gjerne tre sammensatte forhold: a) Velgere som endrer partipreferanse: Disse er aktive ved begge valg, og holder fast ved samme parti eller bytter parti. b) Mobilisering av nye og gamle velgere: Mange velgere setter seg i sofaen ved ett eller flere påfølgende valg. c) Endringer i sammensetningen av den stemmeberettigede befolkningen. Ved hvert valg kommer fire årskull nye velgere til elektoratet.

Partibarometeret fanger disse endringene ved å kartlegge velgernes stemmeadferd og partisympati dersom det var stortingsvalg i dag, og sammenstiller disse med velgeradferden ved det foregående stortingsvalg. Endringene vurderes både i forhold til velgermobilisering generelt sett, samt i forhold til de enkelte partienes evne til å rekruttere gamle og nye velgere. Feilmarginen er +/- 1,2 - 2,1 prosentpoeng.