Skulle ta tre måneder:

Sylvi Listhaug har sittet på søknaden om familiegjenforening i 15 måneder

Innvandringsministeren fikk familiegjenforeningsøknaden fra atomvarsleren Mordechai Vanunu på sitt bord allerede i juni i fjor. Sivilombudsmannen undersøker nå om det er grunn til å rette kritikk mot håndteringen av saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har fått en klage, og bedt UDI om en redegjørelse for saken, bekrefter sivilombudsmann Aage Thor Falkanger overfor TV 2.

Teologiprofessor Kristin Joachimsen møtte den tidligere israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu i Jerusalem i 2007. Vanunu varslet i 1986 verden om at Israel hadde atomvåpen, og brøt den internasjonale Ikkespredningsavtalen. Atomvarsleren ble dømt til 18 års fengsel for spionasjon mot Israel, og er fortsatt underlagt strenge restriksjoner.

Paret giftet seg 19. mai 2015, og fem måneder senere søkte Vanunu om familieinnvandring til Norge.

– Jeg hadde aldri trodd det skulle ta så lang tid å få svar, sier Kristin Joachimsen.

Ekteparet har ventet i to år på å få innvilget søknaden og familieinnvandring, til tross for at normal behandlingstid i Utlendingsdirektoratet er tre måneder. Joachimsen har ikke fått svar på gjentatte henvendelser til UDI om hvorfor avgjørelsen trekker ut i tid.

Men TV 2 kan nå avsløre at Justisdepartementet fikk oversendt saken fra UDI i midten av juni 2016 for vurdering, fordi saken kunne berøre grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn.

Krever vedtak umiddelbart

Vanunu-søknaden har ligget på innvandringsminister Sylvi Listhaugs bord i snart 15 måneder uten at det er fattet vedtak.

– Jeg forventer nå at det blir fattet et vedtak umiddelbart, for en slik trenering som de nå har holdt på med, er ikke forvaltningen verdig, sier advokat Arild Humlen til TV 2.

Han er opprørt over at UDI har hemmeligholdt både for ham og hans klient at saken har ligget i justisdepartementet i nærmere ett og et halvt år.

– Hun har selvfølgelig rett til å vite hvilket statlig organ det er som behandler denne søknaden. Det er særlig viktig i denne saken, hvor de nasjonale interessene trekkes inn, for det forutsetter en helt annen rettslig argumentasjon enn en ordinær familiegjenforeningssak, sier Humlen.

UDI unnlot etter det TV 2 kjenner til å informere ekteparet om at saken var overført til Justisdepartementet, fordi man mente dette var graderte opplysninger.

– Det er ingen grunn til at et forvaltningsorgan skal holdes hemmelig. Det rører ved hennes muligheter til å kunne føre et forsvar for sin rett til et familieliv i Norge, raser Humlen.

Han mener det ikke er noen grunn til at hensynet til Israel skal trekkes inn.

– Hvis Norge fatter et vedtak om at vilkårene for familieinnvandring er oppfylt, så blir det opp til israelske myndighetene å avgjøre om han skal få utreisetillatelse eller ikke. Men det er det ikke noe norske myndigheter skal vurdere i det hele tatt. Det blir opp til israelske myndigheter.

Varsler grundig undersøkelse

Onsdag kveld framholdt innvandringsminister Sylvi Listhaug at saken er krevende.

– Det er en vanskelig sak, så det har tatt tid å behandle den, men vi jobber med den, sa en ordknapp statråd.

Torsdag kveld opplyser justisdepartementet at saken vil bli behandlet i løpet av høsten. Men Humlen mener Joachimsen og Vanunu har ventet mer enn lenge nok.

Sivilombudsmannen skal nå undersøke om det er grunn til å kritisere saksbehandlingen.

– Jeg kan generelt uttale meg om at forvaltningen skal behandle saker uten ugrunnet opphold, som det heter. Og hvis forvaltningen bruker vesentlig lenger tid enn normalt, så skal man si fra om dette, og om når saken kan forventes å være ferdigbehandlet. Og så skal man angi grunnen til at saken ikke er behandlet så raskt som den burde, sier Falkanger til TV 2

– Når vil saken bli avsluttet fra Sivilombudsmannens side?

– Det kan jeg ikke si helt presist, men vi jobber så raskt vi kan. Men vi må gjøre det på en grundig og forsvarlig måte.