FALSKE VENNER: Vær kritisk til ukjente personer som ber om å bli venn med deg på Facebook. Illustrasjonsbilde: REUTERS/Thomas White
FALSKE VENNER: Vær kritisk til ukjente personer som ber om å bli venn med deg på Facebook. Illustrasjonsbilde: REUTERS/Thomas White

Slik unngår du uønskede Facebook-forespørsler

Mange Facebook-brukere opplever daglig å få venneforespørsler fra fiktive personer.

De siste dagene har TV 2 blitt gjort oppmerksom på at det har florert med venneforespørsler til norske Facebook-brukere. Felles for forespørslene er at profilene fremstår som falske - og profilene gjerne består av lettkledde bilder og vulgært språk.

Som regel er de nye «vennene» enkle å avsløre. Har du aldri hørt om vedkommende og personen har et svært lettkledd profilbilde, er sjansen stor for at det er en falsk profil.

Det er fort gjort å avvise venneforespørselen, men like fullt er det irriterende og oppfattes som unødig støy.

Du risikerer ingen ting ved å gå inn på vedkommendes profil, men unngå å klikke på noen av lenkene som ligger der. Om du aksepterer venneforespørselen, er sjansen stor for at du vil begynne å få uønsket reklame.

Utpressing

– Vi har fått rapporter om flere ting. Om du blir venn med vedkommende, får du reklame for lugubre datingsider, enten i feeden din eller på Messenger, sier Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i NORSIS.

– Det andre er at i noen tilfeller er det startet dialog med vedkommende og at det utvikler seg til svindel. Det kan være utpressing ved at vedkommende får offeret over på Skype. De avtaler at de skal kle av seg, tar opp filmen og presser offeret for penger etterpå, sier Tessem.

Vedkommende vil også få tilgang til enkelte personopplysninger om du aksepterer venneforespørselen. Dette kan også brukes i svindeløyemed, men det er ikke noe NORSIS har fått rapporter om i denne sammenhengen.

TIPS 1: Begrens hvem som kan sende venneforespørsel.
TIPS 1: Begrens hvem som kan sende venneforespørsel.

Skjul vennelisten

Et par triks kan imidlertid redusere problemet med falske venneforespørsler. Om du går inn i «Innstillinger» på Facebook-profilen din og velger «Personvern», kan du filtrere hvem som kan sende deg venneforespørsler. Standardinnstillingen er «Alle». Om du i stedet velger «Venners venner», vil du unngå mange uønskede forespørsler.

– Utfordringen er at hvis du møter noen du ikke har noen relasjon til, får ikke de lagt deg til som venn, påpeker Hans Marius Tessem.

Han har et annet tips for å begrense falske forespørsler – nemlig å skjule vennelisten. For en svindler er en persons venneliste et perfekt verktøy for å sende ut flere venneforespørsler.

TIPS 2: Skjul vennelisten.
TIPS 2: Skjul vennelisten.

– De som oppretter falske profiler, bruker vennelistene. Det er sånn det sprer seg. Med mindre du har mange kjendisvenner, er det ingen grunn til at andre skal se hvilke venner du har, mener Tessem.

Denne innstillingen endres også i personvern-innstillingene. Her endrer du ganske enkelt «Hvem han se vennelisten din?» fra «Alle» til «Venner» eller «Bare meg».

Si fra!

Det kan også være smart å gå inn på profilen til vedkommende og rapportere den inn som en falsk profil. Da gjør man Facebook oppmerksom på at det ikke dreier seg om en reell person. Som regel blir profilene da slettet av Facebook etter kort tid.