STORT HJERTE: Lynn Myrdal, leder av organisasjonen PolyNorge, er lykkelig gift og har barn, men drar gjerne på date med andre.
STORT HJERTE: Lynn Myrdal, leder av organisasjonen PolyNorge, er lykkelig gift og har barn, men drar gjerne på date med andre. Foto: Lovise Gangnes/TV 2

lynn (40) vil ha flere kjærester:

– Det er noen som tror vi møtes for å ha orgie

Orgie-rykter og fordommer – TV 2 ble med Norges eneste poly-forening på samling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For rundt ett år siden ble organisasjonen PolyNorge opprettet, med et ønske om å spre kunnskap og åpenhet rundt det å være poly. I begrepet ligger ønsket og evnen til å inngå relasjoner med flere personer, romantisk og/eller seksuelt.

– Det har vært et turbulent, spennende og kjekt år, forteller organisasjonens leder, Lynn Myrdal, til TV 2.

I flere medier, og blant annet i God morgen Norge, har Myrdal åpenhjertig fortalt om personlige detaljer i sitt eget samliv.

– Det har kommet en del slebrige meldinger fra folk som tror jeg er ute etter å være utro mot mannen min, og bare få meg et ligg, sier hun.

For snart 12 år siden tok hun og ektemannen valget om å leve i et ikke-monogamt forhold. Siden da har hun og mannen hatt flere relasjoner på hver sin kant, samtidig som de har vært lykkelig gift.

– Det har ikke bare vært lett, men det har vært det som føltes naturlig for oss. Vi ble enige om å leve slik da vi møttes, sier hun.

Orgie-rykter

Denne septemberkvelden møtes noen av medlemmene til et uformelt treff på en bar i Oslo sentrum. En gjeng kvinner og menn i ulike aldre er samlet rundt et bord, og skravler og ler.

– Det er veldig godt å møtes i blant og dele erfaringer. Vi kaller det for «poly-preik», og da er det noen som tror vi møtes og har orgie alle sammen. Men vi sitter bare rundt et bord og prater, sier Myrdal og ler litt.

Ingen av de som er med på kveldens samling, ønsker å bli identifisert i media. Noen er kun åpne for sine nærmeste. Andre er på møtet for aller første gang.

– Jeg vet ikke helt hva jeg vil enda. Men jeg har et ønske om å utforske dette mer, og se om det passer for meg. Sånn livet mitt er nå, trives jeg med å ha seksuelle relasjoner til flere kvinner, forteller en av kveldens mannlige deltakere.

Frykter barnevernet

Rundt bordet sitter latteren løst, og flere deler sine erfaringer fra da de for første gang utforsket polyrelasjoner.

– Jeg har snublet mye, for å si det sånn! forteller en kvinne, som ble introdusert for miljøet for noen år siden gjennom sin kjæreste.

Hun forteller at det å akseptere seg selv og følelsene har tatt tid. I neste omgang har det også tatt tid å være åpen for omgivelsene. Nylig fortalte hun om situasjonen til sine kolleger på arbeidsplassen.

– De fleste tok det veldig fint, men noen tok opp spørsmålet med barn. Det er som regel sånn det er; de fleste reagerer litt sånn «okei, gjør hva du vil», men blir veldig skeptiske med en gang det er snakk om å bli foreldre, sier hun.

Noen av kveldens oppmøtte har barn. Likevel forteller flere at de frykter hvordan samfunnet reagerer på å inkludere barna i en polyrelasjon.

– Flere er redde for å få barnevernet på døra. Og vi har historier hvor dette har skjedd, hvor barnevernet begrunner bekymring for barna og eventuelle tiltak i at man lever i en polyrelasjon, skyter Myrdal inn.

Fakta om polyamori

  • Betegnelse på å ha flere kjærlighetsforhold samtidig, og et ønske om å ikke leve i lukkede tosomme relasjoner.
  • Polygami betyr flergifte, mens monogami betyr engifte.
  • I Norge er det etter loven kun tillatt å være gift med ett menneske av gangen.
  • I andre deler av verden, og i ulike trossamfunn og kulturer, er polygami sosialt akseptert og juridisk tillatt.

    Kilde: PolyNorge, Store Norske Leksikon.

– Noen er også redd for at barna skal bli mobbet, eller at andre foreldre skal reagere negativt på foreldrenes valg, sier hun.

Frykter å bli utstøtt

Det finnes lite norsk forskning på poly-forhold, og det er derfor vanskelig å si noe om antallet nordmenn som lever i slike relasjoner. En amerikansk studie viser imidlertid at omtrent 20 prosent en eller annen gang gjennom livet har forsøkt samtykkende ikke-monogami. Dette innebærer alt fra flere kjærester, til åpne forhold og swinging.

– Det er vanligere enn mange tror, har psykologspesialist Anita Skrautvol forklart til TV 2.

Myrdal forteller at organisasjonen har kommet i kontakt med mange som lever i polyrelasjoner i løpet av året. For mange av dem har det vært til stor hjelp å støtte seg til et nettverk.

– Det er heldigvis ikke så mange som skammer seg. Men det er mange som er redde og som frykter hva slags reaksjoner de får ved å være åpne om sin identitet, sier hun.

– Flere er redde for å bli hengt ut og baksnakket. Man kan være redd for å miste jobben eller venner, og i verste fall bli utstøtt av familien, sier Myrdal.

Å leve i en utradisjonell samlivsform kan til tider utfordre tålmodigheten, og 39-åringen må ofte besvare mange spørsmål.

– Jeg har blant annet fått høre at det er samfunnsskadelig og at ved å fremme polyamori, kan man risikere at noen føler seg presset inn i et ikke-monogamt forhold. Men poly-forhold er selvsagt basert helt på frivillighet og informert samtykke, sier hun.

Vil ha mer åpenhet

Myrdal i PolyNorge håper at ordet «relasjonsmangfold» vil få feste i språket i årene fremover. Det vil skape en mindre «oss og dem»-mentalitet, tror hun.

– På samme måte som for eksempel legningen din kan være en stor eller liten del av din identitet, kan også din relasjonsidentitet være det. Den sier noe om hvilke relasjoner man føler seg hjemme i, sier hun.

Samtidig understreker organisasjonslederen at hun ikke ønsker å fremme poly som et bedre alternativ til monogami for alle.

– Alle ønsker ikke å leve poly, alle ønsker ikke å leve mono. Jeg ønsker relasjonsmangfold, der man skal akseptere og respektere ulike relasjoner og samlivsformer, avslutter hun.