Aftonbladet: Norges regjering advarte Sverige før Listhaug-besøk

STOCKHOLM/OSLO (TV 2): Den svenske regjeringen ble advart av den norske regjeringen i forkant av innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) besøk, hevder Aftonbladet. Norsk UD stiller seg uforstående til opplysningene.

– De tok kontakt og advarte om at besøket muligens hadde et vikarierende formål. På forhånd ble det bedt om unnskyldning, sier en ikke navngitt kilde i det svenske utenriksdepartementet til Aftonbladet.

Tirsdag morgen overrasket Sveriges migrasjonsminister Heléne Fritzon ved å avlyse det planlagte møtet med den norske innvandrings- og integreringsministeren i Stockholm i siste liten. Overfor VG begrunner hun avgjørelsen:

– Det har blitt veldig tydelig de siste dagene at Listhaugs besøk er et innslag i den norske valgkampen. Listhaug virker mer interessert i å spre et misvisende bilde av Sverige. Det fremgår for eksempel tydelig i dagens intervju med VG, der hun blant annet påstår at det skal finnes 60 «no-go»-soner i Sverige, noe som er rent nonsens, skriver Fritzon.

Feil agenda

Ifølge Aftonbladet har noen i den norske regjeringen gitt uttrykk for at Listhaugs besøk kunne ha feil agenda. Beskjeden skal ha vært at «dette er ikke noe som hele regjeringen står bak». Det skal også ha blitt gitt uttrykk for bekymring for konsekvensene for de diplomatiske relasjonene mellom Norge og Sverige.

– Jeg vet ikke om man forsøkte å få henne til ikke å reise. Men det er valgkamp der, og folk er kanskje mer ivrige på sin egen agenda. Men den norske innvandrings- og integreringsministeren viser lav kunnskap om hvordan man driver utenrikspolitikk, sier en kilde i den svenske utenriksdepartementet til Aftonbladet.

Ukjent med advarsel

Da Listhaug kom ut fra et møte med de lokale myndighetene i Rinkeby tirsdag ettermiddag, fikk hun spørsmål om hun visste at den norske regjeringen skal ha bedt om unnskyldning for besøket. Listhaug sa at hun ikke hadde blitt advart om å dra fra noen i egen regjering.

– Dette er en tur som jeg har hatt lyst til å gjøre lenge. Nå fikk jeg endelig tid og er veldig glad for å være her. Jeg synes det har vært en veldig nyttig tur.

– Stemmer det at din regjering har advart den svenske regjeringen?

– Det kjenner ikke jeg til. Så vidt vi har fått sjekket opp, så er det ingen andre heller som kjenner til det. Så Utenriksdepartementet vil nok komme med en uttalelse om det.

– Ikke tema

Utenriksdepartementet stiller seg helt uforstående til oppslaget om kontakt mellom norsk og svensk UD for å advare mot eller unnskylde statsråd Listhaugs besøk.

– Tvert imot har UD gjennom ambassaden i Stockholm bistått Justisdepartementet i planleggingen og gjennomføringen av besøket, inkludert møtet med den svenske innvandringsministeren. Listhaugs besøk ble overhodet ikke berørt i samtalene mellom utenriksminister Margot Wahlstrøm og utenriksminister Børge Brende i forbindelse med det nordisk-baltiske møtet som fant sted i Oslo på fredag, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i en uttalelse.

– Vil lære

Under en improvisert pressekonferanse i Rinkeby tirsdag ettermiddag fikk Listhaug spørsmål om hva hun vil oppnå ved å drive valgkamp i Sverige nå.

– Jeg er her for å lære hva vi må gjøre annerledes i Norge, svarte Listhaug, og fortsatte:

– Jeg mener dette er viktig også for de neste fire årene. Jeg har ambisjon om å fortsette som innvandrings- og integreringsminister, og da er det å ta tak i de områdene i Norge hvor vi ser en litt uheldig utvikling svært viktig.

– Hva er det som er dårlig med svensk migrasjons- og integreringspolitikk?

– Det jeg har sett, er at man har fått parallelle samfunn i utsatte områder. Det går ut over det store flertallet som er lovlydige borgere, sa Listhaug.

– Usmakelig

I et debattinnlegg i Aftenposten går Stockholms byrådsleder Karin Wanngård til kraftig angrep på Listhaugs besøk. Statsråden var åpenbart ikke opptatt av å lytte, lære eller ha en dialog, mener Wanngård.

– Sylvi Listhaugs måte å bruke sin offisielle tittel og posisjon, med den hensikt å spre usaklig propaganda i en vennligsinnet by, er usmakelig og en utnyttelse av vår gjestfrihet som jeg aldri hadde trodd jeg kom til å få oppleve i Norden, tordner Wanngård.

(©NTB/TV 2)