VANT I LOTTO: (f.v.) Beate Jensvoll, Henning Skumsvoll og Karina Rege Olsen har alle fått telefonen fra Norsk Tipping. Det har forandret livene deres.
VANT I LOTTO: (f.v.) Beate Jensvoll, Henning Skumsvoll og Karina Rege Olsen har alle fått telefonen fra Norsk Tipping. Det har forandret livene deres. Foto: Privat

slik forandret lottomillionene livene deres:

– Det skal mer enn 7,7 millioner til for at man skal gå helt bananas

For noen ble lottogevinsten redningen, mens det for andre også medførte hets og tiggertelefoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi har vel alle vært der: Lukket øynene og drømt om syv rette i Lotto. For de fleste av oss blir det med drømmen, men det finnes heldige unntak.

TV 2 har snakket med en rekke lottomillionærer om hvordan pengesummen har påvirket livene deres – på godt og vondt.

De har hver sin oppfatning av hvordan det oppleves å få den berømte telefonen fra Hamar. Men én ting er det stor enighet om:

Lottomillionærer er faktisk ikke helt som andre millionærer.

Ikke ung og vill

Frp-politikeren Henning Skumsvoll vant i 2011 7,7 millioner kroner i Lotto.

Han forteller at en slik sum gjør at du kan realisere mer av det du ønsker, men utover det har ikke pengene endret livet hans.

Det som satte størst preg på ham var å kunne gi de to sønnene sine penger til leilighet og hus. Og så måtte han kjøpe ny bil til seg selv og kona.

– Det er jo en guttedrøm å kjøpe seg en bil man vil ha, ler 70-åringen.

Han legger til at når du er 64 år, som han var da han vant, skal det mer enn 7,7 millioner til for at man skal gå helt bananas med pengene.

– Jeg hadde sikkert vært villere om jeg var yngre, sier han.

Gjeldsslaven

For Beate Jensvoll ble lottogevinsten mer eller mindre redningen. Før hun ble lottomillionær slet hun økonomisk. Hun måtte låne penger for å få ting til å gå rundt. Gjelden vokste.

Etter hvert valgte hun å forlate Tromsø, og sønnene sine, for å flytte hjem til moren og stefaren. Dette for å rydde opp i økonomien.

Tre år senere ringte telefonen fra Hamar. Beate hadde vunnet 7,4 millioner kroner i Lotto.

– Det er vanvittig mye penger, og ga meg mulighet til å gjøre ting jeg aldri hadde kunne gjort tidligere, forteller hun til TV 2.

Splitter ny Toyota

Nå har hun betalt ned gammel gjeld. Hun har flyttet tilbake til hjemstedet i en nykjøpt leilighet. Noe sønnene er svært glade for.

Beate kjører rundt i en splitter ny Toyota, og har kjøpt seg husvogn.

– Dette hadde jeg aldri hatt råd til om det ikke var for gevinsten. Når du vinner så mye penger, kan du også gjøre litt gale ting, ler hun.

Men hun har også brukt pengene på gode formål. Noe av det første hun gjorde var å donere 200.000 kroner til ALS-forskning. I tillegg fikk fotballaget Tromsøs supporterklubb 50.000 kroner ekstra i reisekassa.

– Jeg har investert penger for fremtiden og velger fortsatt med omhu hva jeg skal kjøpe, men jeg nyter å være millionær også, må jeg si, sier Jensvoll lattermildt.

Hus og ny bil

Beate er ikke den eneste som har fått livet snudd på hodet etter å ha fått telefonen fra Norsk Tipping.

I fjor ble tibarnsmoren Karina Rege Olsen (38) 2,3 millioner kroner rikere.

Pengene forandret livet hennes. Uten dem hadde hun ikke vært gjeldsfri i dag. Hun hadde ikke eid sitt eget hus, ei heller kjørt rundt i en bil stor nok til å romme hele familien.

HJERTEINFARKT: Karina Rege Olsen ble sjokkert, og trodde hun fikk hjerteinfarkt da beskjeden kom fra Norsk Tipping. Foto: Privat
HJERTEINFARKT: Karina Rege Olsen ble sjokkert, og trodde hun fikk hjerteinfarkt da beskjeden kom fra Norsk Tipping. Foto: Privat

Før lottogevinsten jobbet 38-åringen som tilkallingsvikar som sykehjemsassistent på tre ulike steder for å få endene til å møtes.

Veldedighet og tiggere

Men plutselig var Karina i en situasjon der hun kunne hjelpe andre som hadde det vanskelig.

Samtidig som pengene tikket inn på konto, tikket det også inn useriøse tiggertelefoner. I tillegg tok flere gamle venner kontakt, som plutselig ville være med på feiringen.

Karina valgte å gi tilbake til sykehuset der hun selv har vært innlagt flere ganger. Hun kjøpte inn leker og utstyr til nyfødt- og barneavdelingen ved Stavanger universitetssjukehus.

Hetset

Men å bli millionær over natta førte ikke bare godt med seg for tibarnsmoren. Etter å ha stilt opp i diverse medier og skrevet om lottogevinsten på bloggen sin, opplevde hun massiv hets.

– Fokuset gikk vekk fra lottogevinsten og over i at jeg hadde ni barn, som jeg hadde på det tidspunktet. Det kom mange stygge kommentarer, på at «jeg burde fått eggstokkene revet ut» og at «nå hadde jeg endelig råd til sterilisering».

Til tross for hetsen ville hun ikke vært pengene foruten. Nå er også framtiden sikret for henne og barna.

Ingen forandring

I mars i fjor hørte Lars Morten Myrslo på radioen at en heldig vinner fra Nord-Trøndelag ville få en telefon fra Hamar.

Så ringte telefonen. «Du har vunnet 8,7 millioner i Vikinglotto».

Han forteller at utover å ha kjøpt bil til både seg selv og datteren, lever han livet sitt som før.

– Men det var en overraskende beskjed å få. Det har gitt en frihet, sier 58-åringen.

Lars kjører fortsatt hjullaster for Inntre Steinkjer. Men han har bestemt seg for å gå av med en tidlig pensjon når han fyller 62 år.

– Jeg har noen gode år igjen, ler han.

Mange baller i luften

TV 2 har også snakket med en mann som tidligere i år vant 72 millioner kroner på nettspill. Mannen vil være anonym, og forteller at det i ettertid har vært utrolig mye stress.

– Jeg gikk fra en forholdsvis rolig tilværelse til masse forskjellige prosjekter samtidig. Men det roer seg etter hvert som prosjektene ferdigstilles, sier han.

47-åringen holder nemlig på med to husbyggeprosjekt for sin mor og datter, samt ny leilighet til seg selv. I tillegg er han i ferd med å kjøpe 32 familiebarnehager.

– Akkurat nå er det mange baller i luften. Ut i neste år vil jeg nok kunne nyte livet mer.

Blir i jobben

Millionærundersøkelsen fra Norsk Tipping viser at de aller fleste spillmillionærene fortsetter i jobben sin akkurat som før.

Pengene går som regel til sparing og nedbetaling av gjeld, samt ferie, ny bil og leilighet.

I tillegg deler nesten halvparten av vinnerne penger med familie eller venner, viser undersøkelsen.