Krydderjuks avslørt – sjokkert over funn

Matkontrollen sendte krydder til analyse: Oregano av to ulike merker solgt i norske butikkhyller var byttet ut med noe helt annet. – Forferdelig, trist og ubehagelig, sier Hindu.

Oregano-typene som inneholdt mer enn bare oregano var økologisk oregano fra Hindu og fra merket Greens. Alle andre typer besto testen.

Krydder er den vanligste matvaren å jukse med, ifølge Europas fremste eksperter på matjuks ved Queens University i Belfast.

– Det er så mye svindel som foregår at det er helt utrolig, sier professor Christopher Elliot til Matkontrollen.

Han ledet granskingen etter den store hestekjøttskandalen i Europa i 2013, og jobber nå med et stort krydderprosjekt for å avsløre juks med blant annet oregano.

SE MATKONTROLLEN KL. 20 PÅ TV 2.

Oregano var oppklipte olivenblader

Matkontrollen har sendt elleve oreganotyper kjøpt i norske butikkhyller til Elliot og hans team for analyse. To av de elleve prøvene viste seg å inneholde mer enn bare oregano. Den ene er av merket Greens, og ble kjøpt på en grønnsaksbutikk i Oslo.

Disse oreganotypene selges i norske butikker. Greens oregano og Hindu økologiske oregano inneholdt mer enn bare oregano. Foto: Heidi Hegvik, Matkontrollen.
Disse oreganotypene selges i norske butikker. Greens oregano og Hindu økologiske oregano inneholdt mer enn bare oregano. Foto: Heidi Hegvik, Matkontrollen.

– Greens oregano inneholdt bare 34 prosent oregano. Resten var oliven- blader og myrtelblader, sier Elliot til Matkontrollen.

Greens krydder importeres av Matimport AS til Norge. De er overrasket over Matkontrollens funn.

– Vi har ikke hatt info om dette fra tidligere, men tar saken seriøst. Vi har tatt det opp med vår leverandør, som har bedt oss om å tilbaketrekke hele partiet fra markedet og returnere det til dem, sier Sarim Syed, produktansvarlig i Mat Import AS.

De vil nå be om nye analyser for hele sortimentet sitt slik at de kan garantere at det de selger er det som står på produktet.

– Vi legger oss helt flate og vil beklage til alle våre kunder, sier Syed til Matkontrollen.

Over halvparten var juks

Den andre prøven det ble funnet juks ved var Hindu økologisk oregano. Bare 43 prosent var oregano. Godt over halvparten var noe helt annet, nemlig cistus. Det er en solrosebusk som er vanlig i varmere strøk.

Hindu er sjokkert over Matkontrollens funn.

– Det er forferdelig, trist og ubehagelig. Vårt ansvar som produsent er jo å skjerme forbrukerne slik at de skal slippe å oppleve dette, sier Carl Platou Ellingsen, daglig leder i Hindu Krydder.

De har nå besluttet å trekke produktet fra markedet, men kan ikke forklare hvordan jukset kan ha foregått.

– Det skal i teorien ikke kunne gå an, fordi økologisk oregano har lag på lag med dokumentasjon. I tillegg til alle leverandørene og forhandlerne sin egenkontroll gjøres det også eksterne kontroller av den. Vi har derfor ansett økologisk oregano som usannsynlig at det kan være noe galt med. Vi må nå endre rutinen på den økologiske oreganoen og se hva som er gått galt, slik at dette ikke skjer igjen, sier Ellingsen til Matkontrollen.

Har funnet murstein i paprikapulver

Professor Christopher Elliot ved Queens University i Belfast er ikke overrasket over at de fant juks med oregano solgt i norske butikker. Ifølge ham er krydder en av de vanligste matvarene å jukse med.

– Oregano og andre krydre har en dyr kilopris. Hvis du bytter ut innholdet med noe som koster lite eller ingenting øker marginene kraftig. Det er penger som er drivkraften bak dette, sier Elliot til Matkontrollen.

Denne typen juks er ikke risikofritt. Elliot og hans team har sett mange kreative og potensielt farlige tilfeller av krydderjuks.

– Vi har funnet bevis for at krydder har blitt blandet med ting som ikke er spiselig. Paprikapulver har blitt erstattet med oppmalt murstein. Vi har også bevis for at kritt har blitt blandet inn i hvitløkspulver fra Kina. De som jukser er villige til å bruke hva som helst for å øke vekta på produktet og dermed tjene mer penger, sier Elliot.

Vanskelig å ta bakmennene

Ifølge professoren kan man regne med at hver fjerne boks med oregano her i verden er juks. Men det er vanskelig å avsløre hvem som står bak juks med krydder, fordi det kan skje på mange måter. Ofte er også de som har satt navnet sitt på krydderboksen ofre for juks.

Christopher Elliot leder arbeidet med forskning på matjuks ved Queen's University i Belfast. Foto: Heidi Hegvik, Matkontrollen.
Christopher Elliot leder arbeidet med forskning på matjuks ved Queen's University i Belfast. Foto: Heidi Hegvik, Matkontrollen.

– Krydder er komplisert fordi det reiser jorda rundt, og blandes ofte flere ganger før det ender opp i krydderboksen. Det er mange muligheter for å jukse, og det er en vare det er utrolig lønnsomt å jukse med, sier Elliot.

Han oppfordrer alle som jobber med salg av krydder til å følge godt med og være flinke til å ta tester av produktene.

– De må virkelig sjekke produktene sine, for dette er en potensielt stor risiko for norske forbrukere, sier Elliot til Matkontrollen.