STYRER MED HARD HÅND. Tsjetsjenias leder bruker ekstreme metoder for å kontrollere innbyggerne i den russiske republikken
STYRER MED HARD HÅND. Tsjetsjenias leder bruker ekstreme metoder for å kontrollere innbyggerne i den russiske republikken Foto: Musa Sadulayev

Nye Ekstreme tiltak i tsjetsjenia:

Nå tvinges flere hundre skilte par sammen igjen

Fra før er Tsjetsjenske myndigheter kritisert for å forfølge homofile og for å henrette folk uten rettssak. Nå fører de skilte par sammen med tvang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I ytterste konsekvens skal det nye tiltaket forhindre at barn blir terrorister, skal vi tro Tsjetsjenias leder, Ramzan Kadyrov.

Han mener nemlig barn av skilte foreldre har større risiko for å ende opp som militante islamister - særlig hvis de vokser opp sammen med sin mor.

I følge New York Times er det derfor opprettet en egen kommisjon, kalt Rådet for harmonisering av ekteskap og familieforhold. De har som oppgave å bringe skilte par sammen igjen.

Kommisjonen sier at de i løpet av de siste to månedene har ført sammen 948 par. Noen av dem har vært skilt i flere år.

På statlig TV presenteres dette som en suksess, men bak skjuler det seg en trussel om at rådets medlemmer ringer politiet hvis de trenger hjelp til å få parene på gli.

Vises fram på TV

I sommer har lokale, regimekontrollerte tv-stasjoner vist en rekke reportasjer fra familier som nå er gjenforent.

På sendingene vises møter som er ledet av rådets medlemmer, der menn og kvinner, noen skilt i årevis, sitter ved et bord og ser ned, mens politi og religiøse ledere vurderer om det var god grunn til separasjonen.

Vanligvis konkluderer rådet med at det ikke var god grunn til skilsmissen og instruerer dem deretter om å bli et par igjen.

En reporter fra Grozny TV, en lokal tv-stasjon, rapporterte fra hjemmet der et par nå var gjenforent:

«De ser nå deres favoritt-tv-program sammen, og spiser middag på samme bord», sa journalisten, og hevdet at antallet gjenforente par vokser hver dag.

Får styre som han vil

Ifølge New York times er de ekstreme tiltakene mulige å gjennomføre fordi lederen, Kadyrov, har fått Moskvas velsignelse til å styre som han vil i den russiske provinsen. Motytelsen er at han sørger for at det ikke blir flere forsøk på løsrivelse fra Russland.

To ganger etter oppløsningen av Sovjetunionen har tsjetsjenerne kjempet for sin uavhengighet, men russerne ønsker å beholde det som en provins med delvis selvstyre.

De ekstremt blodige krigene i det lille landet i Kaukasus kostet flere tusen russiske soldater livet på midten av 90-tallet.

Russland ønsker også en slutt på terrorangrepene fra miljøer i Tsjetsjenia som ønsker løsrivelse. Landet har fostret en rekke beryktede islamister, som har stått bak enorme terrorangrep, blant annet mot barneskolen i Beslan i 2004 og et teater i Moskva i 2002.

Med Moskvas velsignelse kan den unge lederen styre som han vil, så lenge han holder motstanden i regionen nede.

Homoforfølgelse og massehenrettelse

Avisen Novaja Gazeta publiserte i sommer en rekke artikler om systematisk forfølgelse, bortføringer og mishandling av homofile menn i Tsjetsjenia. Blant annet skal myndighetene ha åpnet en chat for homofile, for så å pågripe og torturere de som svarte.

Tsjetsjenske myndigheter avviste alle anklager om dette og hevdet også at det ikke finnes homoseksuelle i den russiske republikken.

I januar hevder kilder at det fant sted en massehenrettelse i Groznyj, der 27 menn i alderen 19 til 33 år ble henrettet.

Disse drapene knyttes ifølge avisa ikke til forfølgelsen av homofile, men til drapet på en politimann 16. desember.